Kezdődik az Erdélyi Hét a Gyulai Várszínházban

gyulai Fotó: Gyulai Várszínház/Kiss Zoltán

Még körülbelül két hét van hátra a Gyulai Várszínház Nyári évadából. A saját bemutatók mind sikert arattak, most következik az Erdélyi Hét.

hirdetés

Dr. Elek Tibor, a teátrum igazgatója megosztotta, eddig igen pozitívak és hálásak a visszajelzések mind szakmai szempontból, mind a közönség részéről. A Weöres Sándor-napokkal kezdődött a hét héten át zajló programsorozat. Ezt követte a Nemzetközi Shakespeare Fesztivál, rögtön két újabb saját bemutatóval. Az elsőre a Weöres Sándor-napok keretében került sor. A Psychét a Nemzeti Színházzal közösen, Vidnyánszky Attila rendezésében mutatták be. Szintén saját produkcióként láthatta a közönség a Karády zárkája című zenés monodrámát, amely a tapasztalatok szerint könnyes szemeket és katarzisszerű érzést idézett elő a nézőkben.

hirdetés

A Gyulai Várszínház és a Sztalker Csoport közös bemutatója, a Vízkereszt, de amúgy mindegy címmel, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében már a Shakespeare fesztiválon debütált. A fesztivál végén volt ismét egy saját bemutatója a Várszínháznak, az olasz Teatro Potlach színházzal közösen. Ez a bemutató igazán egyedire sikerült, hiszen a darabot a gyulai várra tervezték, az előadás folyamán az egész épületet bejárta a társulat a nézőkkel együtt. A színészgárda maga is nemzetközi volt, hiszen a gyulai, békéscsabai előadók mellett olasz és indiai színészek szintén szerepeltek. A Várszínház utolsó bemutatója Az öreg halász és a tenger volt, melyet kifejezetten a Tószínpadra álmodtak meg és nagy sikert aratott.

Színes válogatást láthat a közönség

Az Erdélyi Hét idén már második alkalommal valósul meg. Az augusztus 1-től 7-ig tartó programsorozat alatt minden nap más-más erdélyi magyar színház előadását láthatja a közönség. Dr. Elek Tibor elárulta, mivel igen színes az erdélyi magyar színjátszás, lehetőségeikhez mérten a legjobbakat hívták el Gyulára. Idén a nagyváradi Szigligeti Színház az Egy szerelem három éjszakája című musicallel érkezik, amelyet az első magyar musicalként is emlegetnek. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című bábelőadást, illetve a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című darabot hozták el Gyulára.

Bemutatják még a Spectrum Színház, a Maros Művészegyüttes és a Kisvárdai Várszínház közös produkcióját, Tamási Áron Tündöklő Jeromos című művét. De látható lesz a temesvári Csiky Gergely Állami Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című darabja. Kolozsvárról két előadás is érkezik: a Liget című darabot a Váróterem Projekt, a Homemade című produkciót pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház mutatja be a Várszínházban. A csíkszeredai Csíki Játékszín a Mágnás Miska című operettjét mutatja be a fesztiválon. A Gyulai Várszínházban hagyományos felolvasószínházi előadást is az Erdélyi Hétre időzítették. A Nem bánok semmit című Székely Csaba-darabot Sebestyén Aba rendezésében láthatja a közönség.

A dr. Elek Tiborral készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

58 − = 55