Békéscsabán zászlófelvonással és kenyérszenteléssel indult az ünnepség

békéscsabán Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsabán, ahogy a megye számos településén, programsorozattal ünneplik augusztus 20-án az állam alapítását. A rendezvény zászlófelvonással kezdődött, majd kenyérszenteléssel, elismerések átadásával folytatódott.

A délelőtt folyamán a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar térzenéje szórakoztatta elsőként az ünnepségre érkezőket. Ezt követte az ünnepélyes zászlófelvonás katonai tiszteletadással. Majd a főtér színpadán több kitüntetés alkalmából is gratulált az érintetteknek Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője. Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója Szinnyei József-díjat kapott, Paulikné Tóth Krisztina, a Csabagyöngye Kulturális Központ közművelődési főtanácsosa pedig Bessenyei György-díjban részesült. Az elismeréseket pénteken Budapesten, a Pesti Vigadó épületében adta át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Áder János köztársasági elnök megbízásából az augusztus 20-i ünnep alkalmából tartott díjátadón.

hirdetés

Az államalapítás ünnepe alkalmából szakmai elismeréseket adtak át az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón is, ahol dr. Tirják Lászlót, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóját is kitüntették. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át dr. Tirják Lászlónak, a Körös-Maros vidék természeti kincseinek védelme érdekében végzett eredményes intézményvezetői munkája elismeréseként. A szakember nem vett részt az ünnepségen.

A békéscsabai rendezvényen ezután Szigeti Antal plébános, Kutyej Pál evangélikus lelkész és Marti Miklós Nándor református lelkipásztor közreműködésével megáldotta és megszentelte az új kenyeret. Ezt Szarvas Péter és Herczeg Tamás meg is szegte.

Végül Herczeg Tamás ünnepi gondolatai zárták a délelőtti főtéri programot. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a kenyér, mely Isten adománya, a föld terméséből válik kenyérré. Lényegi tartalma az az emberi munka is, mely az isteni ajándékot feldolgozza. Ez a kenyér a mienk, hiszen a búza valahol a megyében érett, majd a Békés megyei pékek dolgozták fel a lisztet és sütötték kenyérré. A kenyér minden egyháznál kiemelkedő szimbólum, és egyénenként is hordozhat külön jelentéseket. Az új kenyér létrejöttéhez is összefogás, együttműködés kell, ahogy az élet minden területén. A megszegett kenyér is bizonyítja, a város lakóinak szükségük van egymásra.

A nap további programja Békéscsabán ide kattintva olvasható.

Szóljon hozzá!

9 + 1 =