20 millió dolláros segélyt nyújtanak a G7 országcsoport tagjai az amazóniai tüzek megfékezésére

Azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak a G7 országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére – jelentette be hétfőn Emmanuel Macron francia elnök a biarritzi G7-csúcstalálkozón – számol be az Index.

hirdetés

Macron hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről, az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést. A francia elnök szerint Trump azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert éppen abban az időben kétoldalú találkozója volt.

hirdetés

A brazil elnök 44 ezer katonát vezényelt a térségbe és több speciálisan kialakított repülőgép is segíti az oltást. A Föld tüdejének is emlegetett óriási területen hetek óta pusztítanak a lángok.  Az év eleje óta közel 80 ezer esetet jegyeztek fel csak Brazíliában, ami több éves rekord.

A súlyos erdőtüzekhez a magas hőmérséklet, a csapadékszegény időjárás, a szárazság, valamint az erdőirtások vezettek. Minderről itt írunk bővebben.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 1