Közös turisztikai programokat szervez a Körösök Völgye Natúrpark és a Túrabarátok

Fotó: Körös Hírcentrum

A mai napon a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület valamint a Túrabarátok csapata által létrejött együttműködésről tartottak sajtótájékoztatót a Széchenyi Ligetben található Körösök Völgye Látogatóközpontban.

hirdetés

Az együttműködés ötlete azért jött létre, mert az elmúlt húsz évben az egyesület számos területen próbálta segíteni a körösök völgyében a turizmust – mondta el Pócsi Gabriella vidékfejlesztési szakértő, geográfus projektmenedzser.

hirdetés

A tanyahálózat mellett, ami a tanyasi tanösvényt és a nyitott tanyagazdaságok hálózatát hivatott létrehozni, magazint is kiadnak, ami már hét lapszámot megélt. Ezeken felül számos infrastrukturális fejlesztésben is részt vett az egyesület.

Céljuk az is, hogy kidolgozzanak egy turisztikai csomagot, melyben mind az idelátogató, mind a helyi túrázni vágyó megtalálhatja számára a legjobb lehetőséget a kikapcsolódásra. Ebbe beletartoznak a gyermek és családi túrák, gyalogos és bicikli túrák, ahol a természet értékeit lehet felfedezni, valamint a történelmi és helyi értékeket, helyszíneket lehet feltárni. De a sportos és extrém túrák kedvelői sem maradnak ki.

Lasetzky Frigyes, a Túrabarátok Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a közösségépítésre is hangsúlyt fektetnek. Csapatépítésre is alkalmas, hiszen a munkatársakkal együtt jobb túrázni mint nekivágyni egyedül. Ezen felül a cégek szerepvállalása is fontos, hogy egyfajta zöld szemléletváltást alakítson ki munkavállalói körében.

A bankműveleti központban óriási sikernek örvend a Túrabarát program, ami körülbelül két évvel ezelőtt indult el. Ma már közel hatszáz kolléga jár országszerte, és minden évben körülbelül ötven túrát szerveznek meg számukra – tette hozzá Lasetzky Frigyes.

Az ügyvezető szerint három-féle ember van. Vannak azok, akik utálnak túrázni – szerencsére ők kevesen vannak. Azok, akik aktívan túráznak, ők maguknak szervezik meg a túrát így nincs szükségük arra, hogy más megtegye helyettük. Valamint azok akik, szeretnének ugyan túrázni, de egyedül nem mernek elindulni mert nem ismerik a helyeket. Vagy úgy érzik túravezető nélkül eltévednének, nem tudják hogyan kell megszervezni, esetleg nem találnak olyan társakat, akikkel el tudnának menni. Ez réteg a legnagyobb és épp számukra lett kitalálva ez a lehetőség.

Lasetzky Frigyes kiemelte, hogy azért is jó ez az egyesülés, mert azokat a cégeket szeretnék megcélozni, akik részben vagy egészben finanszíroznák ezeket a túrákat. Hiszen ezáltal nem csak a saját csapatuk épülését segítik elő, hanem a szemléletformálást is, és egészséges életmódra is nevel. A Körösök Völgye Natúrpark pedig pontosan tudja, hová lehet kimenni. Ezáltal pedig az egészséges életmódra való nevelés is megoldható és a természetismerete is fejlődik a résztvevőknek.

Az első ilyen túra a „Madarak nyomán a határokon túl” nevet viseli, és 2019. szeptember 21-én kerül rá sor. Ez egy körülbelül 40 kilométeres biciklizést tartalmazó ökotúra lesz, ami a Biharugra és Nagyszalonta térségét érinti. Emellett gyalogtúra is lesz benne, ahol természetvédők fogják a túrát vezetni, ami a nagyszalontai túzok rezervátum megtekintésével fejeződik majd be.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

13 − = 5