Gyula városát érintő fejlesztésekről esett szó

Fotó: Körös Hírcentrum

Szeptember 18-án a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület tartott ülést, melyen dr. Görgényi Ernő is előadást tartott a gyulai turizmusban elért eredményekről és jövőbeni tervekről. Gyula polgármestere két olyan fő vonalról beszélt, melyek meghatározzák a város turizmusát. Az egyik az infrastruktúra, a másik a marketing.

hirdetés

Görgényi Ernő elmondta, hogy a város újrapozicionálására nincs szükség. A város előnye, hogy egy szerves fejlődés eredményeként jutottak oda, ahol most vannak. Ezek olyan természetes folyamatok, amelyet sok ember munkája segít, és amivel lépésről-lépésre haladnak.

hirdetés

Nem olyan rég a Magyar Turisztikai Ügynökség tagjai jártak Gyulán, akik szerint kevés olyan hely van Magyarországon, ahol a szálláskínálat minősége és az attrakciók minősége is összhangban van, márpedig Gyulán így van.

A polgármester kiemelte a fontos infrastrukturális fejlesztéseket, mint például a Gyulai Almássy Kastély látogatóközpont felújítását, ami az elmúlt öt év során az egyik legszebb fejlesztés. A 2016-os átadás óta 250 ezres látogatottsága volt. Egy GINOP-os pályázat megnyerését követően a Szent Miklós Park fejlesztése, valamint a kastély cselédszárnya is felújításra került.

Az Uniós csatlakozást követően megkezdődött a belváros rehabilitációja. Ez számos felújításra adott lehetőséget és így jöhetett létre egy úgynevezett zöld folyosó is. A tűzoltóságtól a Gyulai várig tartó megújult tereket, parkokat, épületeket foglal magában.

A kastélyban kialakításra kerül egy bálterem is, mely azt hivatott szolgálni, hogy rendezvények megtartására is lehetőség legyen. Eddig sajnos nem állt rendelkezésre olyan reprezentációs hely, amelyben ezt megtehették volna. A fogadótér is bővítésre szorul, hiszen sokszor előfordul, hogy a vendégek már az utcán várnak a bejutásra a helyiség kis mérete miatt. Egy ruhatár és több pénztár is kialakításra fog kerülni.

Ezen kívül egy ételtörténeti kiállítás, egy látványkonyhát is szeretnének létrehozni, ahol régi konyhatechnológiai eszközök is lesznek. Ezeken meg lehet majd tanulni sütni, főzni azokat a régi recepteket, amelyek a kastély történetéből fennmaradtak. Valamint egy csemegetár is lesz, ahol Gyula és környéke gasztronómiai különlegességei lesznek majd kiállítva.

A Gyula-Városerdő közötti 4 kilométeres kerékpárút is pályázati pénzből épül meg. Szintén fontos, hiszen rengetegen bérelnek a környéken kerékpárt túrázáshoz, városnézéshez, valamint a helyiek számára is könnyebb lesz a két keréken való közlekedés.

A Gyulai vár is átalakításra kerül. A színpad valamint a kiállítás is megújul. Egy úgynevezett VR technológia kerül a tervek szerint bevezetésre. Ez egy olyan informatikai fejlesztés mely során a látogatók kapnak egy-egy tabletet, amin van egy program. Itt ki lehet választani egy-egy korszakot, ami megmutatja, hogy az adott helyiség amiben állnak az évek során milyen funkciót töltött be. A Gyulai kastélyban természetesen voltak cselédszállók, de román kollégiumként is funkcionált az évek során. Így kiválasztva az adott évben vagy időszakban meg lehet nézni minden termet, ahol körbeforogva mintegy videóként fogja megmutatni a jellemző kinézetet.

Görgényi Ernő azt is hozzátette, hogy sok olyan város szeretne turisztikai fejlesztést, akiknek egyébként nincsenek meg a megfelelő adottságai. Szerencsére Gyula ezen a téren rendelkezik ilyen adottságokkal. 2016 óta pedig egy olyan állami koncepció is érvényben van, miszerint ott kell turizmus fejleszteni, ahol az adottságok ehhez megvannak. Desztinációkat kell körülhatárolni és az erőforrásokat ezekbe a desztinációkba kell fektetni.

A polgármester kiemelte, hogy ők is küzdenek egy Gyula-Békéscsaba desztinációért, ahol turisztikai fejlesztéseket alkalmazhatnak. Eljutottak odáig, hogy egy pályázatban már nevesítik a Gyula-Békéscsaba desztinációt, hiszen önmagában egy település nem lehet desztináció, mert például a Balaton, vagy a Duna-kanyar ilyen, ami jóval nagyobb területet és sokkal több várost foglal magába.

hirdetés