Kovács Zsuzsanna: a minőségi oktatás feltételeit kell megteremteni

kovács Fotó: Körös Hírcentrum

A Gyulai Szakképzési Centrumban szinte folyamatosak a fejlesztések, az kisebb-nagyobb beruházások. A napokban például egy új fodrász tanműhelyet alakítottak ki a Harruckern-tagintézményben, amivel egy új szakma képzése is elindulhatott. Arról, hogy milyen aktualitások vannak a témában Kovács Zsuzsannát, a centrum főigazgatóját és Simon István Tamást, az intézmény kancellárját kérdeztük a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Két nagy pályázatot valósít meg jelenleg a szakképzési centrum – kezdte Kovács Zsuzsanna. A szakképző intézmények átfogó fejlesztése GINOP-pályázat már folyamatban van, valamint egy szintén elindult GINOP-pályázat az „Idegen nyelvi készségek fejlesztése”. Az első kiemelt célja a lemorzsolódás csökkentése (felzárkóztatás, tehetséggondozás). Csoportok alakultak minden tagintézményben, eszközbeszerzés, pedagógus-továbbképzés is megvalósult. A másik keretében pedig 700 fő képzését vállalta az intézmény, nyáron indultak a nyelvi képzések. Természetesen az oktatáshoz szükségek új eszközöket itt is be tudták szerezni a támogatásból.

hirdetés

A minőségi oktatómunkához elengedhetetlen az eszközök folyamatos fejlesztése. A gépészeti szakmacsoportban Orosházán ipari oktatórobotot szereztek be, valamint minden tagintézmény LEGO robotokat kapott. Ehhez kapcsolódóan emelte ki büszkén a főigazgató, hogy egy csapatuk a World Robot Olympiad-on országos harmadik helyezést ért el. De CNC-gépekkel, szimulátorokkal, hegesztőgépekkel is gazdagodott a géppark.

A kancellár felel a hatékony működésért

A kancellári tisztséget március elsején vezették be a szakképzési centrumokban. A kancellár egy menedzser típusú felsővezető az intézményben, akinek feladata a főigazgató tehermentesítése. Ezáltal jobban tud a szakmára összpontosítani, a fenntartói feladatok egy részét vette át a kancellár. Simon István Tamás 2015 óta dolgozik a szakképzési centrumban, tehát jelenlegi kinevezése előtt volt már lehetősége megismerni a tagiskolák működését.

A hatékony működéshez szorosan hozzátartoznak azok a fejlesztések, amelyek például az energetikai korszerűsítést segítik elő. Jelenleg a szarvasi tagintézmény kollégiumának nyílászárócseréje, külső hőszigetelése, napelemek elhelyezése zajlik.

A GYSZC feladata a megye vidéki szakképzésének összefogása, biztosítása. A megye népesedési adatait elnézve ez már küldetésnek is tekinthető, ami mellett a fenntartó is elkötelezett. Éppen ezért tartják fontosnak olyan beruházások megvalósítását is, amelyek bevételt termelhetnek a centrumnak. Ezzel a céllal jött létre a fodrász tanműhely is, amely egy turisztikailag frekventált városban valószínűleg keresett lesz.

A Kovács Zsuzsannával és Simon István Tamással készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés