A szén-monoxid jelzők fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni

szén A szén-monoxid jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Fotó: Pixabay

Minden fűtési időszakban előfordul, hogy a tűzoltókat szén-monoxid szivárgáshoz riasztják. Ezeket az esetek meg lehetne előzni kellő elővigyázatossággal. A szén-monoxid jelzők életet menthetnek, ezért fontos, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, szerezzünk be legalább egyet, vagy akár többet is ingatlanunkba. Fontos azonban néhány dolgot tudni a készülék működéséről.

A katasztrófavédelem kéri a lakosokat, hogy mindig figyeljenek a mérőberendezésekben használt elemek állapotára. Az elemmel működő érzékelők akkor is jeleznek, ha a feszültség csökken a tápegységekben. Ilyen esetekben a lakosok nem tudják eldönteni, hogy valóban nagy mennyiségű szén-monoxid került-e a levegőbe, vagy technikai hiba áll a sípolás mögött. Emellett fontos, hogy figyeljünk a jelzőberendezések tanúsítványában megadott lejárati időre is. A gyártó cég által megadott határidőn túl cseréljük le a berendezést, mert ekkor már nem garantált a biztonságos és pontos működés. Amennyiben jelez az otthonunkban felszerelt érzékelő, haladéktalanul kezdjük meg a szellőztetést, majd hagyjuk el a helységet és értesítsük a tűzoltókat.

Az égéstermék-elvezetők használata során előfordulható szén-monoxid szivárgás legtöbbször a tüzelő-, fűtő-, és egyéb berendezések (páraelszívó, kandalló) helytelen használatára, a karbantartás és ellenőrzés hiányára, vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza. Éppen ezért különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének. A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből is.

hirdetés

A fűtési költségek csökkentése miatt napjainkban igen népszerű a nyílászárók cseréje. Számolni kell azonban azzal, hogy légáteresztő képességük minimális. Ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége. Ha egyéb mód nincs a levegő pótlására, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét. A levegő-utánpótlás hiánya miatt a kémény – még ha jó állapotú, akkor sem képes az égésterméket elszállítani – tájékoztatott a katasztrófavédelem.


Kövessen minket Facebookon!