Fontos feladat az éghajlatváltozás elleni fellépés

felmelegedés Fotó: Pixabay

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek, valamint a környezet, az óceánok és a természeti sokféleség megőrzésének kell lennie az Európai Parlament (EP) legfontosabb feladatának – derül ki az EP megbízásából készült, pénteken közzétett felmérésből.

Az átfogó közvélemény-kutatás szerint tizenegy uniós tagállamban gondolják úgy, hogy a környezet megóvása a legfontosabb ügy. Különösen Svédországban (62 százalék), Dániában (50 százalék) és Hollandiában (46 százalék) volt magas az így vélekedők aránya. Uniós átlagban 32, Magyarországon 30 százalékos volt azok aránya, akik ezt a területet tették az élre. A válaszadók szerint az EP-nek az éghajlatváltozás mellett a levegőszennyezéssel (uniós átlagban 35 százalék), a tengerek szennyezésével (31 százalék), majd az erdőirtással és a növekvő hulladékmennyiséggel (mindkettő 28 százalék) is sürgetően foglalkoznia kell.

A felmérésből kiderül az is: tízből hat európai gondolja úgy, hogy a fiatalok által vezetett tüntetések nemzeti és európai szinten is közvetlen hatással vannak a politikára. A legnagyobb arányban az írek (74 százalék), a svédek (71 százalék) és a ciprusiak (70 százalék) meggyőződése szerint vezetnek majd a tiltakozó akciók politikai lépésekhez uniós szinten.

A magyarok 67 százaléka, a csehek 42 százaléka, a briteknek pedig a 47 százaléka vélekedett így. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint a felmérés eredményei egyértelműen mutatják, hogy az európaiak lépéseket várnak az Európai Uniótól az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Arra emlékeztetett, hogy az EP csütörtökön fogadott el állásfoglalást, amely éghajlati és környezeti vészhelyzetet hirdet Európában és a világon. “Odafigyelünk az európaiak véleményére, és tudjuk: nem csak szavakra, de tettekre is szükség van” – fogalmazott.

Gebauer Szabolcs / MTI

 


Kövessen minket Facebookon!