Eredményes volt az EUROPOL figyelemfelhívó kampánya

Virtuális, egyszerűsített, szja, Magyar Posta, akciók, e-diploma, online, pótfelvételi, digitális, Csaló, elektronikus, felvételi, biztonságos, háztartási, középiskolai, adóhivatal, távmunka, Magyarországon, ügyfélfogadási, online, europol, keresetkimutatás, e bejelentő Fotó: Pixabay

Az EUROPOL figyelemfelhívó kampánya a könnyű pénzszerzési lehetőséggel kecsegtető állásajánlatok mögött megbúvó pénzmosás ellen irányult. Az 5. EMMA figyelemfelhívó kampány eredményeként 228 embert tartóztattak le a részt vevő országokban. Az akció keretében Magyarországon a pénzintézetek 80 bűncselekményre utaló tranzakciót jelentettek. A rendőrség 25 büntetőeljárást indított, 6 pénzmosási tevékenységben részt vevő, valamint egy szervező személyt azonosított. A nyomozók mintegy 1,2 millió eurós kárt előztek meg.

hirdetés

A magyar rendőrség is csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen hazánkban is sokakat megtéveszthetnek az interneten terjedő csábító munkalehetőségek, a könnyűnek tűnő pénzkereseti lehetőségek. Az online világban zajló megtévesztések mögött akár olyan bűnözői csoportok is állhatnak, akik kábítószer-kereskedelemből, emberkereskedelemből, csalásokból, vagy más bűncselekményekből származó pénzt akarnak tisztára mosni.

A bűnözők e-mailben vagy a közösségi médiafelületeken hirdetnek meg állásokat, amelyhez csak bankszámlával kell rendelkeznie a jelentkezőnek. A megbízó a sokszor gyanútlan emberek folyószámlájára nagyobb összeget utal, amit jutalékért cserébe tovább kell utalni egy másik, jellemzően külföldi számlára, vagy készpénzben felvenni és személyesen átadni egy közvetítőnek. Az egyszerű pénzügyi tranzakció valójában bűnszervezetek pénzmosási tevékenységében való közreműködés, amivel az ember bűntárssá válik.

A közel egy évig tartó nemzetközi kampányhoz több mint 30 ország csatlakozott. Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Németország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Ausztrália, Moldova, Norvégia, Svájc, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és Ukrajna. Több mint 650 bank, valamint 17 bankszövetség és más pénzügyi intézmény együttműködésével 7520 illegális pénzügyi művelettel kapcsolatos bejelentés történt, ezzel megelőzve 12,9 millió eurós kárt. A csatlakozó országokban összesen 1025 büntetőeljárás zajlott, ennek során a nemzetközi nyomozó hatóságok elfogtak 386 szervezőt, közülük pedig 228 embert le is tartóztattak.

Idén megfigyelhető volt, hogy különböző társkereső oldalakon hálózták be a regisztrált felhasználókat. Emellett egyre jellemzőbb, hogy a pénzmosás szervezői a közösségi médiát használják új bűntársak toborzására, itt pedig főként a diákok és a fiatal felnőttek a célpontjuk.

Továbbra se higgyen a túlzóan szépnek látszó ajánlatoknak, ne váljon bűnözői csoportok alkalmazottjává!

Legyen óvatos és körültekintő, amennyiben:
  • ismeretlen személy(ek)től kap kéretlen üzeneteket,
  • képzettség és tapasztalat nélkül ajánlanak Önnek nagy fizetésért cserébe állást,
  • a felajánlott munka a jutalékért cserébe kizárólag interneten keresztül folytatott, munkavégzést (banki átutalásokat) jelent,
  • olyan hirdetést olvas, amely ügynöki munkát ajánl külföldi cégek képviseletére,
  • az álláshirdetés nyelvtani és helyesírási hibáktól hemzseg.
Mit tehet?
  • Ha gyanús e-mail címről kap üzenetet, ne válaszoljon rá és ne nyissa meg a benne található linket!
  • Minden esetben nézzen utána a munkalehetőséget kínáló cégnek!
  • Soha ne adja meg a bankszámlája adatait ismeretlen személyeknek!
Cselekedjen, mielőtt túl késő

Ha úgy érzi, mégis pénzmosásba keverték, ne utalja tovább a pénzt! Tegyen bejelentést azonnal a legközelebbi rendőrkapitányságon, vagy tárcsázza a 112-es segélyhívó számot, valamint haladéktalanul értesítse a pénzintézetét! Az ilyen típusú csalások tudatosítása érdekében Európában elindul a #DontbeaMule tudatosító kampány. A 25 nyelven letölthető kampányanyag folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot arról, hogy ezek a bűnözők hogyan működnek, ez ellen hogyan tudják megvédeni magukat és mit tegyenek, ha áldozatul válnak.

Forrás: police.hu

hirdetés