A török elleni harcok korát mutatja be a Munkácsy Múzeum kiállítása

török Fotó: Munkácsy Múzeum

A Békéscsabai Jókai Színház a napokban mutatta be az Egri csillagok című történelmi musicalt. A török kor megidézésében pedig a Munkácsy Mihály Múzeum kiállítása segíti az érdeklődőket.

hirdetés

Eger vár ostromára 1552-ben került sor, azonban Dobó István várkapitány helytállásának köszönhetően sikeresen visszaverték a török sereget. A törökök elleni küzdelem kezdete azonban több mint száz évre nyúlik vissza, elég ha az 1456-os nándorfehérvári csatára gondolunk. Ezt az időszakot dolgozza fel a közelmúltban bemutatott Egri csillagok című történelmi musical a Békéscsabai Jókai Színházban. Ehhez csatlakozott a Munkácsy Mihály Múzeum a törökök elleni harcok korát idézi meg különböző fegyverek segítségével.

hirdetés

A jatagán, melyet a 16.–19. században használtak, és az európaiak török kardként ismertek. Az Oszmán Birodalom befolyásának köszönhetően nem csak Törökországban, de a Balkánon is elterjedt fegyver volt. A puskákat a törökök gyalogos csapatai használták leg¬főképp, ezeket „tüfenkdzsi “-nek vagyis puskásoknak nevezték. A szablya az Oszmán Birodalom legjellegzetesebb kardtípusának számított, a legjobb és legszebb mesterművek a perzsa kardkészítőktől származtak. Az itt bemutatott fegyvereket a Békéscsabai Vitézi Játékokon is alaposabban szemügyre lehet venni, más fegyverekkel együtt ki lehet próbálni, hogy mivel harcoltak több száz évvel ezelőtt.

A fegyverek mellett különböző habán kerámiák másolatait is bemutatjuk, bár használati célokra olcsóbb, ólommázas és mázatlan kerámiákat vettek. Azonban díszkerámiákat és a főúri háztartásokba szánt edényeket is készítettek. Az edényeket ónmázzal fedték, a 16–17. századi habán fajansz általában fehér alapszínű volt, amelyet virágmintákkal díszítettek, a legkedveltebb edényformái közé a tál és a tányér tartozott.

A kiállítást a színház előterében 2020. január 26-ig tekinthetik meg az előadásra érkező vendégek – tájékoztatott Szakál Veronika történész muzeológus.

hirdetés