Befejeződött a Fövenyes utca 1. szám alatti épület energetikai korszerűsítése

Fotó: Körös Hírcentrum

Ugyan a kivitelező már hónapokkal korábban elvégezte a munkálatokat, a mai napon ünnepélyesen is átadásra került Békéscsabán a Fövenyes utca 1. szám alatti épület.

hirdetés

A fejlesztés során megvalósult a homlokzat utólagos hőszigetelése, megtörtént a központi fűtésrendszer korszerűsítése, valamint a homlokzati nyílászárók cseréje/korszerűsítése. A projekt megújuló energia hasznosító rendszer (HMKE) kiépítését tartalmazta.

hirdetés

Az épület esetében a projekt kedvezményezettje Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata vállalta az épületek projektarányos akadálymentesítését, ezért rehabilitációs szakmérnököt is bevontunk a munkálatokba. A projektarányos akadálymentesítés magában foglalta az akadálymentes bejárat, valamint az akadálymentes WC kialakítását. A tervezés és a megvalósítás során a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályok maradéktalanul betartásra kerültek.

Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Ferenczi Attila önkormányzati képviselő az átadón elmondta: jól látható az a fejlődés a Lencsési lakótelepen, ami az elmúlt években következett be. Példaként említette a Zöld Óvoda és a Lencsési Közösségi Ház felújítását.

Mint elmondta: méltó, szerethető és szívesen látogathatóvá tették az épületet, a nyugdíjas klub és a családsegítő központ látogatói részére. Külön megköszönte a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. -nek és a kivitelezőnek is a munkát.

Dr. Sódar Anita a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője kitért arra, hogy a város jelentős támogatási forrást nyert el, hiszen az épület fejlesztése több mint 64 millió forintból (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül) valósult meg. 83 db nyílászárót cseréltek ki, több mint 800 négyzetméteren történt meg a homlokzat hőszigetelése, a fűtési rendszert teljes egészében korszerűsítették, emellett napelemes rendszer is kiépítésre került.

Kiemelte, hogy a Csaba-Komplex Kft. jelentős előteljesítéssel tudta a munkálatokat teljesíteni, hiszen júniusban kellett volna elkészülnie, de már tavaly novemberben megtörtént az épületnek a műszaki átadás-átvétele.

Bátori Zsuzsanna a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ igazgatója beszédében elmondta: örülnek a fejlesztésnek. A munkálatok alatt is funkcionált az épület, a kivitelezővel nagyon jól együtt tudtak dolgozni. Hozzátette: az intézmények szempontjából jelentős felújítás ment végbe, leginkább a rezsiköltségek csökkenését várják a fejlesztéstől. A megtakarításból a belső tér megújítására is fordítani tudnak.

hirdetés