Megérkezett Karcsi, a békéscsabai sztárgólyapár hím tagja

gólya, Karcsi Fotó: Körös Hírcentrum

Vélhetően Karcsi, a Bartók Béla úti sztárgólyapár hím tagja tért vissza a mai délelőttön Afrikából.

hirdetés

Karcsi egy kicsit elkésett, tavaly négy nappal korábban, március 21-én érkezett. A békéscsabai Bartók Béla úton rendszeresen fészkelő gólyapár (Karcsiról és Klárára) sok viszontagságon esett át az elmúlt években. Sorsukat nem csak a csabaiak, hanem az egész országban nagyon sok állatbarát követte.

hirdetés

2018-ban megpróbálkoztak a fészek áthelyezésével a Bartók Béla út 20. szám alatti ingatlan bontási és építési munkálatai miatt, ám sikertelenül zárult a művelet. A gólya ugyanis nem fogadta el új helyét, visszament a korábbi helyére és újraépítette fészkét. Tavaly februárban egy magánszemély kezdeményezésére a gólyafészket az utca egyik oldalról a másik oldalon lévő oszlopra helyezték, a fészek korábbi helyéül szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra pedig egy beszállásgátló szerkezetet helyeztek el.

A művelet óriási felháborodást váltott ki a lakosság körében, hiszen tudni lehet, a fehér gólya makacs módon ragaszkodik korábban megépített fészkéhez, így szinte biztosra vehető volt, hogy nem fogják elfogadni új helyüket. A másik, és még ennél is fontosabb dolog, hogy a régi fészek helyén elhelyezett szerkezet képes lehet a beszálló, fokozottan védett fehér gólyán sérülést okozni.

Civilek, természetvédők és a Mályi Madármentő Állomás is intézkedett azért, hogy az eredeti állapot mihamarabb visszaállításra kerüljön.

A több fronton elindított egyeztetésnek hamar meg lett az eredménye. Néhány nappal később visszahelyezték a békéscsabai gólyapár fészkét, annak eredeti helyére, minderről videó is készült. A történtekről egyébként korábban az Index is beszámolt.

Tavaly a gólyapárnak több fiókája is született, ám a szélsőséges időjárás miatt mind elpusztult. Bízunk benne, hogy idén senki sem zavarja meg őket, az időjárás is kegyes lesz hozzájuk és sok-sok fióka cseperedik fel a sztárgólyapár fészkéből.

 

hirdetés