Gépek is érkeztek már a nyomdaipari képzőközpontba

Nyomdaipari Fotó: Körös Hírcentrum

Nagyon jól halad a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont kivitelezése a Modern Városok Program keretében. A napokban több gép is megérkezett, amelyeket nemcsak az oktatók, de a nyomdász szakma képviselői is csodálva fogadtak. A beszerzett eszközökről Sántáné Fazekas Tünde, a Központ tanára adott tájékoztatást.

Sántáné Fazekas Tünde elöljáróban kifejtette, hogy a tudásközpont létrehozásakor az volt a kifejezett cél, hogy a piacon elérhető legmodernebb technológiákkal dolgozhassanak a tanulók. Ez a törekvés teljes mértékben megvalósult. Továbbá a gépek beszerzésekor fontos szempont volt a környezetvédelmi megoldások előnyben részesítése.

hirdetés

A tanműhelyben korábban is elérhető volt az ofszetnyomtatás, emellé érkezik egy Mark Andy márkájú hatszínes, keskenypályás, tekercses flexo nyomógép. Ez leginkább papír, öntapadó címke nyomtatására alkalmas, szükség szerint ki is vágja a címkéket és a hulladékot is eltávolítja. Hatalmas fejlődés lesz a nyomdaipari oktatásban, hogy nyomóformakészítő berendezést is tudtak vásárolni. Ez egyrészt azért fontos, mert a formákat saját maguknak tudják elkészíteni, másrészt a tanulók el tudják sajátítani a formakészítés technológiáját. Ez nagy űrt tölt majd be a szakmában. A központ vezetője kiemelte továbbá, hogy a KODAK Flexcell rendszer az előhívásmentes, vagyis vegyszermentes technológiával dolgozik, tehát környezettudatos. A hagyományos eljárások mellett a nyomóforma nélküli digitális eljárásoknak is kiemelt figyelmet szenteltek a projekt során. Ezzel vált szinte teljessé a tudásközpont által gyártható nyomdaipari termékek skálája.

Akár élethű festmény is készülhet

Büszkén mutatta még be az Arizona 1380 GT táblanyomtatót, amely piezoelektromos tintasugaras technológiával 8 festékcsatornából 636 fúvókával, változó méretű tintacseppekkel nyomtat. Az UV síkágyas nyomtató az alapszíneken kívül világos színeket, fehéret és lakkot is nyomtat. Fotorealisztikus minőségű nyomatokat állít elő gyakorlatilag bármilyen alapanyagra (üvegre, plexire, textilre). A Touchstone technológia lehetővé teszi, hogy 2,5 D nyomatot, akár egy élethű festményt is készíthessenek vele. A nyomtató igazán impozáns méretekkel rendelkezik, 2 méternél is szélesebb ívekre vagy tekercses alapanyagra képes nyomtatni. Ezzel megnyitva a kaput az ipari méretű, de magas minőségigényes nyomtatás felé.

A Kongsberg cég táblagyártáshoz kifejlesztett gépe kiválóan kiegészíti a táblanyomtató gépet. Általa a 6 különböző késsel 1750 x 3575 mm-es nagyságban, ívből vagy tekercsből tudnak kivágni gyakorlatilag bármilyen formát. A kivágható alapanyagok tárháza igen széles. Papírból, kartonból, hullámkartonból, display kartonból, rétegelt műanyagból, műanyagból, gumi hátlappal ellátott szőnyeg alapanyagból, PVC-ből, mágneses filmből, habkartonból, rétegelt lemezből is tud vágni. Így akár a mindenki számára jól ismert áruházi kínáló polcrendszert vagy akár egy konyhabútor elemeit is el tudják vele készíteni.

Könyvet is tudnak majd nyomtatni

Egy csodagéppel pedig a kispéldányszámú könyvnyomtatás igényeit is ki tudják elégíteni a jövőben. A digitális könyvgyártó rendszer első állomása, a CANON Varioprint 6180-as fekete fehér digitális nyomtatója 350 x 500 mm-es íveket tud kinyomtatni. Ez a formátum a kisebb ofszet nyomógépek méretének felel meg. Az íven mérettől függően akár 8 könyvoldalt lehet egyidőben nyomtatni. Míg a hagyományos technológiáknál az ívet meg kell fordítani, addig itt erre nincs szükség, mert a gép szimultán nyomtat a papír mindkét oldalára. A gép egyik erőssége a sebessége: egy képeslap méretű könyvből például egyetlen perc alatt 720 oldalt tud kinyomtatni. Emellett a két oldal illeszkedése tökéletes. Tulajdonképpen ez a világ egyik olyan nyomtatója, amely egyszerre 2 oldalra nyomtat tökéletes illeszkedéssel.

A gép rendkívül tiszta munkakörnyezetet biztosít. A nyomtatott ívek azonnal megszáradnak, a nyomat nem fog, a festék nem száll. A környezetvédelem szempontjából fontos megemlíteni, hogy az ózonkibocsátása gyakorlatilag 0. Mindemellett energiatakarékos is. A nyomtató egységhez van csatlakoztatva a c.p.bourg kötészeti egység, melynek részei önállóan is használhatóak. A nyomtatás után a kötészeti egységekben a kinyomtatott íveket a gép megvágja, a könyvtestet összeállítja és hozzáragasztja a könyvborítóhoz, melyet meghajt a szükséges helyeken. Rövid pihenés után a már kész, ragasztott könyvet a gép következő egysége megvágja 3 oldalon. Mindez azt jelenti leegyszerűsítve, hogy a gép kezelőfelületére feltöltjük a könyv oldalait tartalmazó állományt, és a másik végén egy használatra kész könyv jön ki.

Természetesen arra is gondoltak, hogy bizonyos esetekben a könyv belseje színes is lehet, ezért rendelkezésre áll a Canon Imagepress C8000VP színes nyomtatója is, ami nincs összekötve az eddig ismertetett berendezéssel. Színes könyvtest esetén a színes oldalakat kinyomtatjuk, majd a nyomtatás utáni egységbe illesztjük az íveket. Ettől kezdve ugyanúgy történik a könyvgyártás, mint az előzőekben elmondottak esetén. Amire különösen büszkék, hogy ebben az összeállításban kizárólag Békéscsabán tekinthető meg a gép Magyarországon, így egyedülálló megoldást nyújthatnak a könyvkészítés során.

A színmérési és labortechnika is egyedülálló

A nyomógépek mellett a tudásközpont egyedülálló mérési és labortechnikát fog felvonultatni, amely a modern festék, papír és egyéb alapanyag-vizsgálatok elvégzését teszik lehetővé. A modern nyomdaipar ma már elképzelhetetlen színmérő eszközök és colormenedzsment rendszer nélkül. Többek között ez az a tudás, amely az ide járó tanulókat a jövő nyomdaipari szakembereivé teszi. A színmérés rejtelmeit a colormenedzsment labor, a festéklabor és számtalan nagy értékű, ultramodern színmérő berendezés segít majd elsajátítani.

A nyomtatást megelőző folyamatok, a kiadványok megtervezése és műszaki előkészítése kiadványszerkesztő termekben fog megvalósulni. Ehhez 63 db Macintosh gépet (55 iMac-et és 8 iBook-ot) szereztek be, amelyek mindegyikén a legújabb Adobe szoftverek fognak futni.

A Tudásközpontnak az a küldetése, hogy a fiatalok ne a nyomdákban szembesüljenek a modern technológiákkal, hanem az iskolapadból kikerülve már eleve magukkal vigyék azt a tudást az üzemekbe, amelyekkel ezeken a gépeken hatékonyan, magabiztosan dolgozni tudnak. Így valóban azonnal bevethető, újító szemléletű fiatal szakembereket adnak a magyar nyomdaiparnak. Sántáné Fazekas Tünde kihangsúlyozta, hogy mind a nyomdaipari beszállítóktól, mind a helyi vállalkozások szakembereitől folyamatosan kapják a segítséget a Tudásközont beindításához.