Egy hét alatt összesen 172 perces vonatkésés a maszkviselés hiánya miatt

maszkviselés, MÁV Fotó: MÁV

A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten 10 esetben, összesen 172 perces vonatkésést okozott. A maszkhasználati szabályok tovább szigorodtak. Szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem minden állomási és megállóhelyi helyiségben kötelező, ahol vonatra várakoznak az utasok.

Hiába kötelező maszkot viselni a vonatokon, az elmúlt héten 10 esetben kellett intézkednie jegyvizsgálónak azért, mert néhány utas nem viselte a védőeszközt. Így többek között négy elővárosi vonalon: a pusztaszabolcsi, a szolnoki, az esztergomi és a váci vonalon is félórás késést okozott néhány utas figyelmetlensége vagy nemtörődömsége. Egy balatoni vonaton az utast figyelmeztette a vezető jegyvizsgáló a maszkhasználatra. Erre az utas megütötte a vezető jegyvizsgálót, rendőri intézkedés történt és a vasúttársaság feljelentést tett. A jegyvizsgálónak orvosi segítségre volt szüksége, a vonat emiatt nem közlekedett tovább. Az említett esetekből jól látható, hogy aki a felszólítás ellenére sem tartja be az előírásokat, nemcsak a maga és utastársai egészségét veszélyezteti. De felesleges, elkerülhető bosszúságot is okoz a vonaton közlekedőknek.

hirdetés

A szeptember 18-án megjelent kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a vonatokon, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik. A vasúttársaságnál várakozás céljából megnyitott helyiséghez tartozik különösen, de nem kizárólagosan a váróterem, az aluljáró, a zárt felüljáró, a pénztárcsarnok. Valamint a budapesti fejpályaudvarok esetén a vágánycsarnok, ezeken a területeken mindenhol kötelező a maszk használata. A vasúttársaság a nyitott peronokon, továbbá a nyitott felüljárókon is javasolja mind saját, mind utastársaik egészségének védelmében a maszkhordást.

A rendelet a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik. A vasúttársaság minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot – tájékoztatott a MÁV.