Megrendezésre került az újévi fogadás Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is megrendezésre került az Újévi Fogadás Békéscsabán.

Az állófogadás a Városháza dísztermében került megrendezésre, ahol a vállalkozók és a közigazgatásban dolgozó szervezetek vezetői számára tartották meg a hagyományos év elei rendezvényt. Az elmúlt évben átadott fejlesztések kapcsán Szarvas Péter hangsúlyozta: örül a vállalkozók és az önkormányzat sikereinek, hiszen a beruházásokkal hozzájárulnak Békéscsaba fejlődéséhez.

A tavalyi évben is nagyon sok békéscsabai vállalkozás beruházott. Több kiemelt fejlesztés történt Békéscsabán, amelyet a kormány is komoly figyelemmel kísért és támogatott. Ezekért a lépésekért, az innovációért, a beruházásokért, a fejlesztésekért köszönettel tartozunk a vállalkozóknak, hiszen 6%-al nőtt 2018-ban az elmúlt évhez képest a város számára befizetett adó mértéke. A vállalkozók, miután otthonuknak tekintik a várost, szinte minden olyan megkeresésnek, kérésnek eleget tesznek, amikor segítséget kérünk a város eseményeihez. Akár sportról, akár kultúráról, vagy jótékonyságról van szó, a vállalkozók készségesek és segítik a várost a célok elérésében” – fogalmazott a polgármester.

Szarvas Péter hozzátette: sokrétű a kapcsolatrendszer a város és a vállalkozók között és bízik abban, hogy ez megmarad 2019-ben is. Mint fogalmaz, a vállalkozói szektorral való párbeszédek során fény derülhet arra, mely ágazatban van létszám, illetve szakképzett munkaerőhiány a megyeszékhelyen. Részben emiatt hívta életre a város három évvel ezelőtt a Békéscsaba Hazavár! programot. Mérnököket, orvosokat, illetve szaktanárokat várnak haza elsősorban. Ugyanakkor a város nem csak a diplomás szakemberek révén igyekszik megfelelni, hanem a szakképzésben is, hiszen a Békéscsabai Szakképzési Centrum olyan szakképzéseket indít, amelyek megfelelnek a vállalatok igényeinek.

Tavaly a Szent István Egyetem kapcsán fenntartóváltás történt, ennek folyománya tovább segítheti a vállalkozásokat.

2018-ban a csabai egyetemi campusnál fenntartóváltás következett be, a Gál Ferenc Főiskola vette át a fenntartói szerepet. Azt várjuk az új fenntartótól, hogy ne csak az eddigi képzéseket folytassák, hanem mozduljanak el műszaki irányultságú képzések felé is. Szó van a nyomdaipari mérnöki képzésről, a minőségirányítási mérnöki képzésről és más műszaki képzések Békéscsabára telepítéséről. Azt gondolom, hogy ez a változás segíti majd a csabai vállalkozásokat és az első diplomások kijövetelét követően, a fiatalok itt Békéscsabán tudnak majd elhelyezkedni és növelik a város megtartóerejét – vélekedett Szarvas Péter.

Kérdésünkre hozzátette: Egy térség vagy egy város közlekedési kapcsolatainak fejlesztése segíti a város gazdasági erejének növekedését a befektetéseken keresztül. A vasúti fejlesztés nagyon fontos volt, bő egy évvel ezelőtt elindult az M44-es 2×2 sávos gyorsforgalmi út megépítése. 2019 őszén az első 66-67 km-ert átadják majd a közlekedők számára. Előttünk áll még a döntés a reptér fejlesztése kapcsán is. Ezen fejlesztések nélkül nagyon nehéz lenne nagyot lépni, alapot jelentenek arra, hogy minél több vállalkozás jelenjen meg Békéscsabán, beruházzanak, üzemet építsenek, foglalkoztassanak és növeljék a város megtartóerejét.

Az új ipari park területén a Linamar Hungary Zrt. megkezdte új üzemének építését. A területen 30 hektárból még kétharmadnyi szabad, de már más beruházni szándékozó cégek is bejelentkeztek a területre. A csanádapácai és a Kétegyházi úton is van több hektárnyi iparterülete a városnak, a későbbiekben ide is letelepedhetnek a vállalkozások.

Az élelmiszeripar szintén fejlődik Békéscsabán, a feldolgozóiparban tavaly komoly fejlesztés történt. A vásárcsarnok felújításával megvalósult a piaci vásártér első fejlesztési lépcsője, 2019-ben a vásárcsarnok melletti elárusító terület befedésére kerül sor, a későbbiekben pedig a vásártér teljes rekonstrukciója történhet meg. Egy modern, igazi közösségi teret szeretnének kialakítani.

Szarvas Péter az interjúnk végéhez közeledve hozzátette: Békéscsaba sportélete kiváló, és a kulturális életünk messzemenően színvonalasnak tekinthető. Új sportcentrum és új fedett uszoda létesítése is tervben van. Meglátása szerint azok, akik itt élnek és az ide települni szándékozók is megérdemlik a modern városképet, a modern város szolgáltatásait.

Szarvas Péter polgármesterrel készült interjúnk itt meghallgatható:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.