Megrendezésre került az újévi fogadás Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is megrendezésre került az Újévi Fogadás Békéscsabán.

Az állófogadás a Városháza dísztermében került megrendezésre, ahol a vállalkozók és a közigazgatásban dolgozó szervezetek vezetői számára tartották meg a hagyományos év elei rendezvényt. Az elmúlt évben átadott fejlesztések kapcsán Szarvas Péter hangsúlyozta: örül a vállalkozók és az önkormányzat sikereinek, hiszen a beruházásokkal hozzájárulnak Békéscsaba fejlődéséhez.

hirdetés

A tavalyi évben is nagyon sok békéscsabai vállalkozás beruházott. Több kiemelt fejlesztés történt Békéscsabán, amelyet a kormány is komoly figyelemmel kísért és támogatott. Ezekért a lépésekért, az innovációért, a beruházásokért, a fejlesztésekért köszönettel tartozunk a vállalkozóknak, hiszen 6%-al nőtt 2018-ban az elmúlt évhez képest a város számára befizetett adó mértéke. A vállalkozók, miután otthonuknak tekintik a várost, szinte minden olyan megkeresésnek, kérésnek eleget tesznek, amikor segítséget kérünk a város eseményeihez. Akár sportról, akár kultúráról, vagy jótékonyságról van szó, a vállalkozók készségesek és segítik a várost a célok elérésében” – fogalmazott a polgármester.

Szarvas Péter hozzátette: sokrétű a kapcsolatrendszer a város és a vállalkozók között és bízik abban, hogy ez megmarad 2019-ben is. Mint fogalmaz, a vállalkozói szektorral való párbeszédek során fény derülhet arra, mely ágazatban van létszám, illetve szakképzett munkaerőhiány a megyeszékhelyen. Részben emiatt hívta életre a város három évvel ezelőtt a Békéscsaba Hazavár! programot. Mérnököket, orvosokat, illetve szaktanárokat várnak haza elsősorban. Ugyanakkor a város nem csak a diplomás szakemberek révén igyekszik megfelelni, hanem a szakképzésben is, hiszen a Békéscsabai Szakképzési Centrum olyan szakképzéseket indít, amelyek megfelelnek a vállalatok igényeinek.

Tavaly a Szent István Egyetem kapcsán fenntartóváltás történt, ennek folyománya tovább segítheti a vállalkozásokat.

2018-ban a csabai egyetemi campusnál fenntartóváltás következett be, a Gál Ferenc Főiskola vette át a fenntartói szerepet. Azt várjuk az új fenntartótól, hogy ne csak az eddigi képzéseket folytassák, hanem mozduljanak el műszaki irányultságú képzések felé is. Szó van a nyomdaipari mérnöki képzésről, a minőségirányítási mérnöki képzésről és más műszaki képzések Békéscsabára telepítéséről. Azt gondolom, hogy ez a változás segíti majd a csabai vállalkozásokat és az első diplomások kijövetelét követően, a fiatalok itt Békéscsabán tudnak majd elhelyezkedni és növelik a város megtartóerejét – vélekedett Szarvas Péter.

Kérdésünkre hozzátette: Egy térség vagy egy város közlekedési kapcsolatainak fejlesztése segíti a város gazdasági erejének növekedését a befektetéseken keresztül. A vasúti fejlesztés nagyon fontos volt, bő egy évvel ezelőtt elindult az M44-es 2×2 sávos gyorsforgalmi út megépítése. 2019 őszén az első 66-67 km-ert átadják majd a közlekedők számára. Előttünk áll még a döntés a reptér fejlesztése kapcsán is. Ezen fejlesztések nélkül nagyon nehéz lenne nagyot lépni, alapot jelentenek arra, hogy minél több vállalkozás jelenjen meg Békéscsabán, beruházzanak, üzemet építsenek, foglalkoztassanak és növeljék a város megtartóerejét.

Az új ipari park területén a Linamar Hungary Zrt. megkezdte új üzemének építését. A területen 30 hektárból még kétharmadnyi szabad, de már más beruházni szándékozó cégek is bejelentkeztek a területre. A csanádapácai és a Kétegyházi úton is van több hektárnyi iparterülete a városnak, a későbbiekben ide is letelepedhetnek a vállalkozások.

Az élelmiszeripar szintén fejlődik Békéscsabán, a feldolgozóiparban tavaly komoly fejlesztés történt. A vásárcsarnok felújításával megvalósult a piaci vásártér első fejlesztési lépcsője, 2019-ben a vásárcsarnok melletti elárusító terület befedésére kerül sor, a későbbiekben pedig a vásártér teljes rekonstrukciója történhet meg. Egy modern, igazi közösségi teret szeretnének kialakítani.

Szarvas Péter az interjúnk végéhez közeledve hozzátette: Békéscsaba sportélete kiváló, és a kulturális életünk messzemenően színvonalasnak tekinthető. Új sportcentrum és új fedett uszoda létesítése is tervben van. Meglátása szerint azok, akik itt élnek és az ide települni szándékozók is megérdemlik a modern városképet, a modern város szolgáltatásait.

Szarvas Péter polgármesterrel készült interjúnk itt meghallgatható:

Szóljon hozzá!

− 1 = 3