Több megyei intézmény is Zöld Óvoda címet kapott

zöld óvoda Illusztráció: Pixabay

2018-ban tizenkettedik alkalommal került meghirdetésre a Zöld Óvoda minősítő címre vonatkozó nyílt pályázat. A békési Fürkész Központi Óvoda immáron harmadik alkalommal érdemelte ki ezt a címet.

Idén tizenkettedik alkalommal osztották ki a Zöld Óvoda, és hatodik alkalommal az Örökös Zöld Óvoda címeket. Összesen 253-an pályáztak a címekre, 234 óvoda el is nyerte a kitüntetést. Az elismeréseket igazoló okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelési Tartalomfejlesztési főosztályvezetője adta át a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban. Az ünnepélyes címátadás szakmai nap keretében zajlott – tájékoztatott a minisztérium sajtóirodája.

A környezet- és természetvédelemre, a fenntarthatóságra nevelést már a kisgyermekkorban meg kell kezdeni. László Tibor szerint a program kiváló lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a gyermekeket érzékenyebbé, fogékonyabbá tehessük az élhető világ megőrzésére. A fenntarthatóság elsősorban értékrend, amelyet ez a kezdeményezés mind céljában, mind szellemiségében immáron 12 éve szolgál. Az Agrárminisztérium kiemelt feladatnak tekinti a kisgyermekkori környezeti nevelést, szemléletformálást, a környezettudatos állampolgári magatartás megalapozását segítő programok fejlesztését, erősítését és támogatását.

Pálfi Erika hangsúlyozta: a fenntarthatóság értékrendjének befogadása és az értékek szokásokká alakítása hosszú folyamat. Ezért a Zöld Óvodák kiváló és következetes alapozó munkája elengedhetetlen. Erre tudnak építeni az iskolák, elsősorban a szintén a fenntarthatóság szellemiségét közvetítő Ökoiskolák. A nevelő és az oktató munkában is nagyon fontos az egészintézményes megközelítés, vagyis az, hogy a fenntarthatóságra való nevelés nemcsak ismeretátadásban, hanem mintaadásban, az óvodák és az iskolák minden dolgozója által egységesen közvetítve jelenjen meg. A Zöld Óvoda és az Ökoiskola Program szoros együttműködést jelent tehát minisztériumi szinten, és a nevelés folyamatában egyaránt, vagyis nem véletlen, hogy a fenntarthatóságra való nevelés magyarországi rendszerszintű megközelítése a legnagyobb nemzetközi szervezetek által is elismert gyakorlattá vált.

2000-ben a hulladékgazdálkodási törvény hatásaként a környezeti nevelés iránt elkötelezett óvodapedagógusok aktívan vettek részt továbbképzéseken, helyzetfeltárásokban, kutatásokban. Hosszú előkészítési munkát követően 2005-ben fogalmazódtak meg a pályázat elvárásai. Ezáltal a 20 pontos kritériumrendszer tartalmazta a Zöld Óvoda működésének tartalmi és feltételbeli megvalósításának elveit, követelményeit. Célja a fenntartható fejlődés elvein alapuló szemléletmód, a környezetért felelős magatartáshoz szükséges ismeretek, eszközök és módszerek terjesztése az óvodai nevelésben.

A magyarországi Zöld Óvoda címet 2006 óta több száz intézmény nyerte el. Idén 234 óvoda részesült az elismerésekben. Közülük 49 először, 91 másodszor, 56 pedig harmadszor pályázott. 37-en részesültek Örökös Zöld Óvoda elismerésben, egy intézmény pedig megtartotta a címét. A békési Fürkész Központi Óvoda immáron harmadik alkalommal érdemelte ki a „Zöld Óvoda” címet. A minősítést három évig viselheti büszkén az intézmény. Mint megtudtuk, a következő megmérettetésen, 2021-ben az „Örökös Zöld Óvoda” címért is ringbe szállhat. Emellett a megyében a mezőberényi Mosolygó Központi Óvoda idén először, a Muronyi Önkormányzati Óvoda másodszor, a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda szintén harmadszor pályázott. A Szeghalmi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde Örökös Zöld Óvoda címet nyert.


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!