Kezdetét vette a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

Gyulai Pálinkafesztivál Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekar frontembere / Fotó: Körös Hírcentrum

Idén huszadik alkalommal került megrendezésre a Gyulai Pálinkafesztivál. Húsz évvel ezelőtt Lovász Sándor hívta életre a fesztivált, aki ezért most életműdíjat kapott.

hirdetés

A rendezvényt Bora Imre, a fesztivál igazgatója nyitotta meg. Elsőként köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen formában részt vett a szervezési munkában, majd hozzátette, bízik abban, hogy az eső, ami a fesztivál első napján nem kedvezett nekik, szépen el fog állni és a továbbiakban nagyon jól fogják érezni magukat a rendezvényen. A jelenlévőknek jó szórakozást kívánt és megköszönte a részvételüket.

hirdetés
Bora Imre / Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Kulcsár László, a NAK Békés Megyei Igazgatóságának elnöke köszöntötte a közönséget. Agrárszakemberként megjegyezte, hogy az esőt már nagyon várták, bármennyire is nem illő most ez ide, de a megye és a haza agráriuma eddig fuldokolt az aszálytól. „Ugyanakkor ez a csodálatos ünnep, mely már 20. alkalommal kápráztatja el a megyét, nem fog elhomályosodni, mert a vacogást a kiváló pálinka ellensúlyozza és a további napokban a kiváló rendezés kárpótol minket, nem beszélve arról, hogy a kiváló pálinka italok mellé az agrárium kiváló étkekkel kápráztatja el ezt a rendezvényt, amire után kellemes borokat és egyéb italokat tudunk kapni” -mondta. Végül gratulált, hiszen Gyula, mint az ország egyik ékköve – immár 20. alkalommal -, csodálatos vendégszeretetével, környezetével kápráztatja el ezt a megyét és talán az országot is.

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmesélte, hogy megkérdezték tőle, mi a közös a Pálinkafesztivál és a Kormányhivatal között. Elmondta, hogy bármilyen hihetetlen is, a kormányhivatalban, a közigazgatásban emberek dolgoznak, akik szeretik a pálinkát, valamint a munkájuk kapcsán is nagyon sok olyan eljárással foglalkoznak, melyek agrár-és vidékfejlesztési ügyekben támogatják a gazdákat.

Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő elmondta, hogy ott volt a kezdet kezdetén, a bölcsőnél, mikor a fesztiválnak megszületett az ötlete és mind a 20 alkalommal eddig részt vett a rendezvényen. Hozzátette, hogy nagyon örül, hogy ilyen szép hagyománya van Gyulának és kérte, hogy most az esőből lássák azt, amit pozitívumnak lehet tekinteni: „kicsit jobban fázunk, több pálinkát kell fogyasztani, akkor nem fázunk annyira. Kiváló műsorok, kiváló előadók, kiváló zenekarok vannak, én nagyon remélem, hogy mindannyian ebben a három napban jól fogjuk magunkat érezni”-mondta.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke rövid köszöntőt tartott, mint elmondta, nem akar Mező Misivel konkurálni a saját hazájában: „Húsz év együttlét, a pálinka ünnepe, a mulatás, a jó hangulat mellett természetesen a legnépszerűbb italunkat a pálinkát népszerűsíteni kell. ”

Varga Zsolt, Budapest Önkormányzati Főtanácsadó elsőként Budapest főpolgármesterének, Tarlós Istvánnak adta át a baráti üdvözletét, aki nagyon szívesen eljött volna a fesztiválra, ha lett volna rá lehetősége, majd átadta a főváros kulcsát Dr. Görgényi Ernő polgármesternek és a gondjaira bízta azt.

Dr. Görgényi Ernő / Fotó: Körös Hírcentrum

Gyula város polgármestere megköszönte Tarlós Istvánnak, hogy a főváros kulcsának átadásával is kifejezte azt, hogy erre a három napra a fesztivál jelentőségénél fogva, Gyula a pálinka fővárosa. „A főváros kulcsával a kezemben szeretném megragadni az alkalmat, hogy innen is szívből gratuláljak egy másik ünnepeltnek, a Magna Cum Laude zenekarnak, amely szintén 20. születésnapját ünnepli. Annak a gyulai zenekarnak, akiknek nem kellett kulcs a főváros meghódításához, hiszen ők zenéjükkel, szövegükkel, azzal az érzéssel, amit sugároznak és amit képviselnek meghódították az országot és idén februárban rendkívül sikeres koncertet adtak az Arénában. Nem sok vidéki zenekar képes arra, hogy az Arénában adjon nagy sikerű koncertet”- mondta a polgármester, majd nagyon jó szórakozást kívánt és zárszóként hozzátette: „Csak akkor szabad inni, ha jól esik.”

Dr. Nagy István / Fotó: Körös Hírcentrum

Végül Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg a 20. Jubileumi Pálinkafesztivált. Megköszönte a Magyar Kormány nevében mindazt a munkát, amelyet Gyulán végeztek a magyar pálinka érdekében. „Ha belegondolok, hogy 20 év alatt a pálinka miből mivé vált, akkor azt hiszem, hogy csak a legmagasabb elismerő szavakat lehet elmondani, hiszen olyan hírnevet és olyan minőségjavítást tettek és intéztek a pálinka ügyében, amiért csak hálásak lehetünk” – zárta gondolatait. Egy közös koccintást követően a fesztivál kezdetét vette, mi pedig többeket megszólaltattunk a megnyitót követően.

 

Bora Imre, a fesztivál igazgatója:

 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere:

 

Kónya István, Gyula város alpolgármestere:

 

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke:

 

Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő:

 

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke:

 

 Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke:

 

Dombi Ildikó, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont ügyvezető igazgatója:

 

Dr. Mokán István, Sarkad polgármestere:

 

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere:

 

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott:

 

 

Kapcsolódó tartalom:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

65 + = 72