Kihirdették a Brillante – 2019 Pálinka és Párlatverseny kereskedelmi kategóriájának díjazottjait

Fotó: Körös Hírcentrum

Kihirdették a 20. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2019 Pálinka és Párlatverseny kereskedelmi kategóriájának díjazottjait.

A versenyre az idei évben három kategóriában nevezhettek: bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék párlatait, illetve pálinkáit várták. Ebben az évben 1182 minta érkezett. Bronz, ezüst, arany, és champion minősítések is gazdára találtak a megmérettetésen. Újdonág az is, hogy bevezetésre került a „Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2019” nevet viselő elismerés. A díjat a 2016-ban megalakult Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) tagjai ítélik oda, a szakmai szervezet ugyanis stratégiai partnerként állt a Brillante 2019 mellé.

A pénteki napon először a kereskedelmi főzdék díjazására került sor.  Az eredményhirdetésen jelen volt a verseny tiszteletbeli fővédnöke, Dr. Nagy István agrárminiszter, Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke, Takács Árpád kormánymegbízott, Simon Erika agrárminisztérium élelmiszeripari főosztályvezető helyettese, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Gyula város polgármestere Dr. Görgényi Ernő, a verseny tiszteletbeli alelnöke Dr. Bikfalvi Istvánné Dr. Hamza Kinga, a verseny igazgatója Lovassy György, a NAV Békés megyei igazgatóhelyettese Konyecsni György, a Magyar Szóvivők Országos Egyesületének elnöke Dr. Orodán Sándor, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke Csapody Balázs és Bora Imre a Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója.

Bora Imre nyitóbeszédében elmondta, a díjazott termékek, valamilyen módon a piacra jutásban kapnak segítséget. Olyan marketing hátteret kapjanak, amivel többet tudnak eladni, többet tudnak értékesíteni akár a belföldi, akár a külföldi piacokon. Gyula ennek a fesztiválnak a bölcsője, a pálinkának a bölcsője, innen indult 20 évvel ezelőtt hódító útjára ez a gyönyörű ital, és úgy hiszi, ennek a fesztiválnak is nagy köze van ahhoz, hogy Hungarikum lett ez a termék. Az országos verseny és a versenyek is innen indultak el. A Gyulai Pálinkafesztivál egy egységes, nagyon komoly marketinghátérrel segíti azokat a termelőket és kereskedőket, akik ennek szánták az életüket.

Lovassy György hozzátette, a kezdet kezdetén a legnagyobb feladat az volt, hogy egy olyan versenykörülményt teremtsenek, ami a lehető legkevésbé szubjektív. Egy viszonylag jó rendszer épült fel, és már nem csak Gyulán bírálnak ezzel a rendszerrel. Idén a gyulai versenyre 180 minta került ki kereskedelmi főzdékből.

Dr. Görgényi Ernő / Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Görgényi Ernő a 20 éves Gyulai Pálinkafesztivál kapcsán elmondta, érdemes belegondolni abba, hogy a két évtized alatt a magyarországi pálinka kultúra, honnan hova jutott el. „Büszkék vagyunk arra, hogy eme gyulai rendezvény, egy kitűnő ötlet és egy városi összefogás eredményeként nagymértékben hozzájárult a magyarországi pálinkakultúra csodálatos fejlődéséhez. Két évtizedes múltat ünneplünk és Magyarország egyik legnagyobb eseményét” – fogalmazott a polgármester.

„Volt egy időszak a pálinkafesztivál idejében, amikor jöttek a nehézségek, a pálinkafesztivál rangja megingott, sőt, a rendezvény léte került veszélybe. Sikerült megoldást találni a problémákra, amelyhez csak egy olyan gondolat kellett, amely nem volt megszokott. A gondolattal a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. tulajdonosa, Bora Imre úr állt elő. Neki és csapatának köszönhetően a Gyulai Pálinkafesztivál, néhány év alatt, visszakerült oda, ahová tartozik, hazánk legjelentősebb vidéki gasztronómiai rendezvényei közé” – zárta gondolatain.

Nagy István agrárminiszter / Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Nagy István agrárminiszter köszönetet mondott a kettő évtizedért, és mindazért az úttörésért, szakmai munkáért, amit a pálinkáért tettek. 2000-ben itt, Gyulán szerveződött meg először a pálinkafesztivál, amely egyedüli módon sorakoztatja fel a kiváló minőséggel bíró párlatokat és a hozzá kapcsolódó több száz évet felölelő tradíciók sorát. Ma már a pálinka szó oltalom alatt áll az EU-ban, egyedi minőséget és hungarikumot is jelent. A pálinkával együtt, a Gyulai Pálinkafesztivál is megújult az évek során.

Mint elmondta, a pálinka komoly gazdasági jelentőséggel is bír, komoly turisztikai és gasztronómiai lehetőségeket hordoz. Ezáltal az előállításával foglalkozó vállalkozások szerepe is nagyot nőtt.

A legeredményesebb kereskedelmi főzde díjat a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Kft. nyerte. A Brillante 2019 kereskedelmi pálinkaversenyének legjobb kereskedelmi pálinkája pedig a 2017-es évjáratú Tuzséri Szilva Pálinka lett.

Fotó: Körös Hírcentrum

Elismerésben részesült, és érmeket vehetett át még a Békési Pálinka Zrt., a Demeter Pálinka Manufaktúra, a Joaner Kft., a Miskolci Likőrgyár Zrt., az LLC Distillery Naroch, a Kunság-Szesz Zrt. Mátyás Pálinkaház, a Matheus Pálinkaház Zrt., a Birkás Pálinka Kft., a Zimek Pálinka Kft., a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Zrt., a Johanna Kft., a Várda-Drink Zrt., a Vitalis Kft. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.

A „Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2019” díjat a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft., a Johanna Kft., a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Kft., a Vitalis Kft. és a Zimek Pálinka Kft. vehették át.

Elismerésben részesült, és érmeket vehetett át még a Békési Pálinka Zrt., a Joaner Kft., a Miskolci Likőrgyár Zrt., az LLC Distillery Naroch, a Demeter Pálinka Manufaktúra, a Kunság-Szesz Zrt. Mátyás Pálinkaház, a Birkás Pálinka Kft., a Zimek Pálinka Kft., a a Matheus Pálinkaház Zrt., a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Zrt., a Johanna Kft., a Várda-Drink Zrt., a Vitalis Kft. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.

Kapcsolódó tartalom:

 

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.