Gyula város gazdasági fejlődése várostörténeti jelentőségű lehetőség előtt áll

Fotó: Körös Hírcentrum

Az Airbus Helicopters és a Magyar Állam helikopteralkatrész-gyárat épít Gyulán. A mai napon tartott sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő így fogalmazott: „Gyula város gazdasági fejlődése várostörténeti jelentőségű lehetőség előtt áll.”

„A városvezetés 8 éve készül arra, hogy előkészítsen magas hozzáadott értékű, modern ipari technológiát alkalmazó ipari beruházásokat városunkban. Az elmúlt években sok tárgyalás alkalmával kerestük ennek a lehetőségét, de Gyula autópályáktól való távolsága leküzdhetetlen akadályt képezett. Az Orbán-kormány által elkezdett M44-es gyorsforgalmi út építése végül áttörést eredményezett. Tavaly november óta folytattunk intenzív tárgyalásokat az Airbus Helicopters vezető nemzetközi helikoptergyártó vállalattal egy gyulai üzem megvalósítása érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök úr személyesen is elkötelezett Gyula város gazdasági fejlődése iránt, az ő támogatásának köszönhetjük, hogy Gyula lett az egyik javasolt helyszín. Innentől rajtunk volt a sor, hogy meggyőzzük az Airbus Helicopters döntéshozóit.

hirdetés

Tárgyalásaink eredményeként az Airbus Helicopters több magyarországi helyszín közül Gyula városát választotta az új gyár helyszínéül. A Gyulán létesítendő gyáregység precíziós forgóalkatrészeket fog előállítani. E mellett a magyar kormány vállalta egy felületkezelő üzem megépítését is” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a beruházás helyszíne a 44-es főút Gyulát elkerülő szakasza mellett, a Bródi Imre utca – vagy ahogyan sokan ismerik a Kígyósi út -, és a Rosu utca közötti önkormányzati tulajdonú, 13 hektáros terület.

Fotó: Körös Hírcentrum

„Köszönöm a kormánynak és külön köszönöm Maróth Gáspár kormánybiztos úrnak az Airbus Helicopters és Gyula városa közötti kapcsolat megteremtéséhez nyújtott segítséget! Köszönöm a támogatást, amelyet a kormány és a kormánybiztos úr a tárgyalások során mindvégig nyújtott Gyula város vezetésének. Büszkék vagyunk arra, hogy partnerei lehetünk a világ egyik vezető repülés- és űrtechnikai vállalatának, büszkék vagyunk arra, hogy Gyula város felkerült az Airbus térképére”

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a terület előkészítési munkálatait már elkezdték. A terület nagyobbik része már most, fizikailag és jogilag is alkalmas a beruházásra, a kisebbik részt művelési ág változtatás útján kell alkalmassá tenni a beruházásra. Az Airbus Helicopters 2021-ben indítaná a termelést, az idei év a gyár megtervezésével telik, 2020-ban pedig megindulhat az építkezés. A Gyulai Szakképzési Centrum és a Békéscsabai Szakképzési Centrum bevonásával a tavalyi év vége óta folynak tárgyalások, amelyeknek a célja az, hogy az Airbus-nak az egyébként is meglévő képzési programját a magyar szakképzési rendszerbe integrálják. A sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen, a térségben Repülőgépipari Akadémia is létesül a szakember utánpótlás biztosítására.

Szóljon hozzá!

42 − 34 =