Az MSZP és LMP reagált a tegnapi közgyűlésre az Alföldvíz kapcsán

Fotó: Körös Hírcentrum

A Magyar Szocialista Párt valamint a Lehet Más a Politika békéscsabai szervezetei egy sajtótájékoztató keretében reagáltak a tegnapi soron kívüli Közgyűlésen elhangzottakra az Alföldvíz Zrt. épülete előtt.

Takács Péter önkormányzati képviselő, valamint a 2. sz. választókerület jelöltje ismételten javaslatot tett arra, hogy nyilvános ülésen tárgyalják meg az Alföldvíz Zrt. anyagát. Az anyag üzleti titkokat nem tartalmaz, továbbá Békéscsaba, sőt Békés Megye egyik legnagyobb foglalkoztatójának sorsáról mindenkinek joga van tudni. Nem csak a testületre tartozik, hanem az cégnél dolgozókra és Békéscsaba lakosságára is.

hirdetés

Az ezt megelőző Közgyűlésen tett javaslat, hogy nyilvánosan tárgyaljanak, elfogadásra került, de végül sajnos lekerült napirendről az anyag. Így tegnap ismételten zárt ülés keretein belül tárgyaltak. Az Alföldvíz Zrt.-nek közel 1300 dolgozója van. Így aztán egyáltalán nem mindegy, hogy a sorsa hogyan fog alakulni – ismertette Takács Péter.

Elmondták, hogy az Alföldvíz a rezsicsökkentés miatt került nehéz helyzetbe. Miklós Attila polgármesterjelölt kiemelte, hogy a cég állapotát az állam idézte elő (erről itt írunk bővebben), és a megoldás is az állam kezében van.

A rezsicsökkentés, a közműadó bevezetése, valamint a bérfejlesztések együttesen sodorták ilyen helyzetbe a Zrt-t. Ez nem ma kezdődött, a mostani Fideszes vezetés az elmúlt három évben nem akart tudomást venni a problémáról. Nem gondolkodott azon, hogy hogyan lehetne ezt a helyzetet kezelni – emelte ki.

Mára odáig jutottak, hogy muszáj valamilyen formában beavatkozni. Ezt a fennálló hiányt, ami évről évre keletkezik viszont az önkormányzatok, mint tulajdonosok, önmagukban nem fogják tudni kezelni. Azért hogy az állam ezt a helyzetet meg tudja oldani, Miklós Attila levélben fog az országgyűlési képviselő felé fordulni a problémával. Szeretnék, ha minél hamarabb pont kerülne az Alföldvíz Zrt. ügyére, és ez csak összefogással sikerülhet. Az a cél tehát, hogy a városvezetés és az országgyűlési képviselő közösen forduljanak az államhoz segítségért.

A vízszolgáltatás Békéscsabán biztosan meg lesz oldva, ez nincs veszélyben és az idei évben a cég még talpon tud maradni. Ami veszélyben van az a karbantartások elmaradása miatti fejlesztések eszközölése a cégnél.

Körömi János a 8. választókerület jelöltje elmondta, hogy a vízműnél sok dolgozó felmondott. A középvezetőktől elvontak egy havi járandóságot és azok a szakemberek, akik még a cégnél vannak kevesebbet keresnek, több munkával. Körömi János kiemelte, hogy ez a helyzet tarthatatlan és változtatni kell.

Az Alföldvíz Szakszervezet mai demonstrációjáról itt írunk.

Kapcsolódó tartalom:

Szóljon hozzá!

85 − = 79