Dr. Ferenczi Attila: A fejlesztésektől Békéscsaba még élhetőbb lesz

békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

Nagy lehetőségek kapujában áll Békéscsaba. A Modern Városok Program keretében számos fejlesztés indult el, melynek közvetlenül vagy közvetve a város lakossága a haszonélvezője. A programban megvalósuló intézkedésekről dr. Ferenczi Attila városfejlesztési tanácsnok, frakcióvezető tájékoztatott a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Békéscsaba már az elmúlt évtizedben is jelentős fejlődésen ment keresztül. Korszerűbb lett a vasúti közlekedés, megszépült a belváros, a főtér, zöldprogramok valósultak meg. Azonban itt nem állt meg a fejlődés. Két nagy fejlesztési program zajlik jelenleg a megyeszékhelyen. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében főleg középületek energetikai korszerűsítése, kerékpárutak építése, közterületek rendezése folyik. A Modern Városok Program célja, hogy a megyei jogú városok a mai kornak megfelelő, élhető környezetet biztosítsanak lakóiknak. A program talán legfontosabb eleme Békéscsaba számára az M44-es gyorsforgalmi út megépülése, amelynek Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszát éppen a múlt héten adták át.

hirdetés

Az ebben rejlő fejlődési lehetőséget igyekszik kihasználni a Csanádapácai út és a Kétegyházi út mentén az ipari területek fejlesztése. Hiszen a lehetséges befektetők számára nagyon fontos, hogy ha üzemet telepítenek egy adott területre, ott már kész infrastruktúra várja őket. Az M44-eshez kötődve épül meg a fürjesi elkerülő út, amelynek kettős a szerepe. Az egyik, hogy a gyorsforgalmi útról az ipari területeket közvetlenül elérhetővé teszi. A másik, hogy nagymértékben tehermentesíti az átmenő kamionforgalomtól Békéscsabát, így kisebb lesz a légszennyezés és a zajterhelés.

A Munkácsy-negyed és a CsabaPark is egy összetett projekt

Nagy fejlesztés a városban a Munkácsy-negyed kialakítása. Ez magában foglalja a Liget megújulását, a Munkácsy Múzeum és a Munkácsy Emlékház felújítását, bővítését, az Élővíz-csatorna feletti hidak felújítását. Fontos  létesítmény a CsabaPark, amely komplexum építése a harmadik ütemnél jár, így hamarosan eléri a végleges formáját. Beszerzésre kerül egy 5000 négyzetméteres fesztiválsátor, ezáltal méltó helyszíne lesz a Kolbászfesztiválnak is. Idén még a földmunkák miatt a terület nem alkalmas az ekkora megterhelésre, de jövőre már itt rendezik meg ezt a hatalmas programot, ami hatvan-nyolcvanezer embert is vonz évente.

Emellett egy kalandparkot is kialakítanak és a téli sportok kipróbálására is lesz majd lehetőség a területen. A CsabaPark eddig is kedvelt szabadidős helye volt a családoknak, hiszen amíg a kisebbek az Óriások Konyháján játszanak, addig a felnőttek a játszótér melletti fitneszparkban tudják elfoglalni magukat, mindezt a kellemes, zöld környezetben.

A nyomdaipari fejlesztés kiemelkedő jelentőségű

Békéscsaba múltbéli értékeihez kapcsolódik az országos szinten ma is jelentős nyomdaipar. Ahhoz azonban, hogy a gyártó cégek megfelelő mennyiségű képzett szakembert alkalmazhassanak, elengedhetetlen a minőségi szakirányú képzés. A Békéscsabai Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont projekt pont ezt a célt szolgálja. Ennél a fejlesztésnél a közelmúltban már sor kerülhetett az alapkőletételre, erről bővebben itt írtunk.

Energetikai fejlesztések is tervben vannak. Ennek részeként a Gyulai út mentén lévő nagy intézmények fűtését egy geotermikus rendszerrel oldanák meg a területen található hatalmas termálvízkészletre alapozva. Az okos város projekt keretében pedig energiaparkot hoznának létre a sportcsarnok közelében.

A repülőtér kihasználtságát is növelnék

Turisztikai célú fejlesztés a Wenckheim kerékpárút építése, ami a Békéscsaba környéki Weckheim-emlékeket (Gerla – Póstelek – Szabadkígyós) köti össze és teszi elérhetővé biciklivel. A repülőtérrel kapcsolatban a képviselő elmondta, hogy jelenleg talán úgy tűnik, nincs eléggé kihasználva, de a program keretében megvalósulhat olyan fejlesztés, amivel ha nem is a személyszállítás területén, de a kihasználtságot nagymértékben növelni lehet és bevételei származhatnak belőle a városnak.

Békéscsabán mindig is központi szerepet kapott a piac. A Modern Városok Program keretében egy térségi vásárterületet szeretnének felépíteni. A jelenlegi nagybani piac területén egy modern vásárcsarnok épülne és mellette egy kétszintes parkolóházat hoznának létre, hogy a parkolási gondok megoldására. A mostani nagybani piac pedig a Kétegyházi útra költözne.

A dr. Ferenczi Attilával készült interjút itt hallhatják:

hirdetés