Bakucz Péter: 2017-ben indult el egy fejlesztési hullám Sarkadkeresztúron

Bakucz Fotó: Körös Hírcentrum

Sarkadkeresztúron, a megye több településéhez hasonlóan, jelentős fejlesztések indulhattak el az elmúlt években. A részletekről Bakucz Pétert, a település polgármesterét kérdeztük a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A jelenlegi képviselő-testület 2017. január elején alakult meg Sarkadkeresztúron. Ettől az időponttól kezdve kapott igazán lehetőséget a település a fejlesztések elindítására. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban három fordulóban is pályáztak. Piactér kialakítására nyertek többek között forrást, itt már sor kerülhetett az alapkőletételre. Közel 15 éve nincs a településen piactér, ezért is nagy öröm ez a beruházás.

hirdetés

Az önkormányzat épületein (az óvoda és az önkormányzati konyha épülete) energetikai korszerűsítést végezhetnek 67 millió forint össztámogatásból. A harmadik körben a védőnői szolgálat és a fogorvosi rendelő intézményének korszerűsítése kapott támogatást. Új eszközök vásárlása és egy komfortosabb parkoló kialakítása is szerepel a tervek között. Az óvoda épületében korszerűsíteni tudják még az elektromos hálózatot, kerítésépítés és új játékok beszerzése is megvalósulhat.

Vidékfejlesztési Programban vettek egy új MTZ traktort, ami a mezőgazdasági munkákban nyújt majd segítséget. Ehhez kapcsolódva mondta el Bakucz Péter, hogy sajnos is, meg nem is, de egyre kevesebb a közfoglalkoztatott a településen. A közfoglalkoztatásban nagy értéket talált az önkormányzat, számos feladatot láttak el a programban résztvevők. Három évvel ezelőtt 150-en voltak, jelenleg már csak 48-an. Nagyrészük visszatértek az elsődleges munkaerőpiacra, ami természetesen jó hír. Lassan azonban a közterületi kommunális feladatokat sem tudják ennyi fővel ellátni. A konyhakerti, mezőgazdasági növénytermesztés és az állattenyésztés jelentős program, az itt termelt javakat a közétkeztetésben hasznosítják.

A sport vonatkozásában megosztotta a településvezető, hogy a labdarúgás egy kedvelt sportág, viszont jelenleg saját csapatot nem tudnak kiállítani. A TAO-lehetőségeket kihasználva több fejlesztés is történt, öntözőberendezés kiépítése, új kapuk beszerzése valósult meg. Egy életmentő eszköz, a defibrillátor is már szükség esetén rendelkezésre áll. Egy állandó program a településen a Téli Teremlabdarúgó Bajnokság, amelyen a környező települések csapatai mérkőznek meg egymással három-négy hónapon keresztül. A kyokushin karatét szintén sokan választják, és a közelmúltban a kézilabda is megjelent a községben mint űzhető sportág.

Egy fontos hagyomány a településen az idősek világnapjához kapcsolódóan a 65 év feletti lakosság megvendégelése. Ilyenkor a polgármester személyesen egy tál meleg étellel, gyümölccsel keresi fel a lakosokat, ezzel a gesztussal kívánva jó egészséget az időseknek. Összesen 350 adag ételt vittek ki, és mindenki örömmel, szeretettel fogadta. Sarkadkeresztúr abból a szempontból is különleges, hogy tagja a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének. A Kárpát-medencében mintegy 42-en vannak. Ez a szövetség számos új kapcsolatot, barátságot hozott a községnek.

A Bakucz Péterrel készült interjút itt meghallgathatják: