Kiss Mihály: A Trefort képzéseinél is lesz változás

trefort Fotó: Körös Hírcentrum

A következő napokban több érdekes program keretében is bemutatkoznak a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort tagiskolájának képzései. Erről is beszélgettünk Kiss Mihállyal, a tagintézmény igazgatójával a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

November 15-én és december 7-én tart még idén nyílt napot a BSzC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. Ezek azért különlegesek, mert mindegyik napon az iskola egy-egy képzési területét ismerhetik meg jobban az érdeklődők – árulta el Kiss Mihály. November közepén a hegesztés kerül terítékre, ahol többek között leendő munkáltatókkal is találkozhatnak a diákok.

hirdetés

Azt is megosztotta az igazgató, hogy a szakképzés jelentős átalakulás előtt áll. Jelenleg éppen tárgyalja a parlament az új törvényt, annyi azonban látszik, hogy a szakmák tekintetében névleges változások biztosan lesznek. A jelenlegi szakképesítések, ha más néven is, de valószínűleg maradnak az iskola palettáján. Az autószerelők esetében például gépjármű mechatronikai technikusról beszélhetünk majd a jövőben. Eddig ezeket a szakmákat nem lehetett érettségi nélkül tanulni, a jövőben azonban a gépjármű mechatronikus képzés ezt lehetővé teszi.

Remélhetőleg a szakképző iskolák felszereltsége is jelentősen javulni fog egy új kezdeményezésnek köszönhetően. Kiss Mihály Olaszországban járt tanulmányúton, és ott szembesült azzal, hogy a Trefort jó infrastrukturális feltételeihez képest mennyivel jobbak az ottaniak. Az olasz cégeknek lehetősége van arra, hogy a nem használt gépeiket lecserélésükkor felajánlják oktatási célra, amiért adójóváírást kapnak. Ezt felvetette Magyarországon is, már kezdeményezések vannak. A napokban például a Meszlényi-Autó Kft. ajánlott fel újabb két gépjárművet a tanulóknak, erről bővebben itt olvashatnak.

Az épületgépészet ágazat tekintetében szintén számítanak hasonló akcióra. A Magyar Épületgépészek Szövetsége felkérte a megyei cégeket, hogy az általuk nem használt eszközöket ugyancsak ajánlják fel. A diákok láthatóan jobban élvezik a munkát a valódi munkaeszközökön, tehát tényleg jó célt szolgálnak. Az épületgépészet más formában is előtérbe kerül majd az iskolában. A szövetség szervez egy országos programsorozatot, amihez csatlakozott a tagintézmény is. Emellett pedig a decemberi nyílt nap is ezt a tematikát kapta.

A vasúti képzés tekintetében még arra mutatott rá az igazgató, hogy sokan érkeznek úgy hozzájuk, hogy később mozdonyvezetők szeretnének lenni. Jó a kapcsolatuk a MÁV-val, az a tapasztalat, hogy a vasúti jármű szerelést elvégzett diákjaik el tudnak helyezkedni, tovább tudják képezni magukat ezen a területen. A szakképzésben ebben az ágazatban is lesznek változások, bővülni fog az elsajátított tudásanyag.

A Kiss Mihállyal készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés