Mucsi Balázs: Az ösztöndíj, szakmai gyakorlat, külföldi gyakorlat mind része a szakképzésnek

Mucsi Balázs Forrás: Békéscsabai Szakképzési Centrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban már szállóigévé vált, hogy a pályaorientáció független a jelentkezési határidőktől, valójában folyamatosan tart. Erről a témáról beszélgettünk Mucsi Balázzsal, a centrum főigazgatójával a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

A BSzC tagintézményei két ágban, technikumi és szakképző iskolai képzéseket kínálnak, természetesen mindkettőnek megvannak az adott diák számára a maga előnyei, és mindkettő sokat változott a szakképzés átalakítása során. A technikum klasszikusan ötéves, az első két évben ágazatot tanulnak a fiatalok, majd az ágazati alapvizsga után következik a választott szakma elsajátítása. A szakképző iskolában egyéves az alapozó képzés, majd utána következik a vizsga és a duális szakmai képzés.

A szakképzés egyik pozitív hozadéka, hogy a diákok, amint elkezdik a tanulást, ösztöndíjat kapnak. Majd amikor a duális képzés keretében kimennek a cégekhez is, akkor már munkaszerződést kötnek és munkabért kapnak.

A centrum nyolc tagintézménye mind egyedi képzési kínálattal rendelkezik, mindegyik iskolának megvan a maga profilja. Ezekről itt olvashatnak bővebben:

A szakképzés előnye mindenképpen az a mai fiatalok számára, hogy az iskolából kilépve az érettségi mellé (a technikumot elvégezve) szakmát is kapnak. Ráadásul a duális képzésnek köszönhetően gyakorlatot is szereznek. Továbbá a középiskolai éveket sem kizárólag az iskolapadban töltik, hanem tapasztalatszerzéssel. A másik oldalról pedig a vállalkozásnak, a munkaadónak is lehetősége van megismerni egy lehetséges munkavállalót, a képzésében hathatósan részt venni, így amikor felvételre kerül sor, nem egy idegen kezdi meg nála a munkát.

Az Erasmus+ projektek keretében pedig már nem csak megyei, hazai cégeknél szerezhetnek gyakorlatot a diákok több héten keresztül, hanem Európa több országában. A járványhelyzet enyhülése óta újraindultak a külföldi programok is. Emellett az életfogytig tartó tanulás szellemében a pedagógusok, szakemberek szintén lehetőséget kapnak a folyamatos fejlődésre.

Bár a centrum békéscsabai, természetesen nem csak csabai vagy megyei diákok jelentkezését várják. Vannak olyan szakmák, képzések, amelyek alig egy-két helyen vannak jelen az országban, így akár a Dunántúlról is érkezhetnek fiatalok. Részben emiatt is több kollégiummal rendelkezik a centrum, ezeket folyamatosan korszerűsítik. Továbbá arra ugyancsak odafigyelnek, hogy színes programokkal, sportolási lehetőségekkel a tanulók rekreációja is biztosítva legyen.

A teljes interjút itt hallgathatják meg:

hirdetés