Alapkőletétel: új téli szállást kapnak a szürke szarvasmarhák és a bivalyok

téli Fotó: Lipták Judit

Magyar szürke szarvasmarhák és bivalyok számára épül új téli tartáshely a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták területi egységében. A beruházás alapkövét május 4-én helyezték el a Dévaványa és Ecsegfalva között fekvő Kőmagtári táblán.

hirdetés

A téli tartáshely a „Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében” elnevezésű, KEHOP-4.1.1-15-2016-000-42 azonosítószámú nyertes pályázat segítségével épül meg, 2020. november 30-ig. Az Igazgatóság a fejlesztésre 799 980 000 forint Európai uniós támogatást nyert. A létesítményt Makovecz Imre stílusában álmodták meg a tervezők.

hirdetés

Az alapkőletételre illusztris vendégek érkeztek. Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: a hazai nemzeti parkok mindnyájunk örökségét ápolják. László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztosa azt emelte ki, hogy Magyarország területének csaknem egyharmada védett, illetve Natura 2000-es terület. Valánszki Róbert, a házigazda Dévaványa város polgármestere arról beszélt, hogy az alapkőletétel és a Körös-Maros Nemzeti Parkkal kialakított jó kapcsolat turisztikai és gazdasági szempontból egyaránt fontos a város számára. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárkamara Békés megyei elnöke aláhúzta: az agrárgazdálkodóknak is egyre jobban oda kell figyelniük a természeti értékek megóvására.

A projekt részleteit dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója ismertette. Mint mondta, megépül egy 5900 m2-es, 400 állat befogadására alkalmas szürkemarha-szárnyék, valamint egy 2500 m2-es bivalyistálló, ahol 200 bivaly kap téli szálláshelyet. Emellett csaknem 400 négyzetméteren szociális helyiségeket, irodát és a gulyásszállást alakítanak ki. Helyet kap még a gépszín, a kútház, a tűzivíz-tároló, a trágyatároló, valamint az épületkomplexum egységeit összekötő egykilométeres úthálózat. A telep jól szolgálja majd a kapcsolódó 3500 hektáros nemzeti parki terület legeltetéssel történő természetvédelmi kezelését.

Dr. Tirják László hangsúlyozta azt is, hogy a fajvédelem nem valósítható meg élőhely-védelem nélkül. A KMNPI Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén nemzetközi jelentőségű túzok élőhelyek találhatók, melyeknek fenntartásához, fejlesztéséhez a most kezdődő beruházás is nagyban hozzájárul majd – tájékoztatott honlapján a nemzeti park.

hirdetés

Szóljon hozzá!

34 − = 26