A Készenléti Rendőrség helikoptere is landolt Orosházán

orosházán Fotó: Körös Hírcentrum

Orosházán immár hetedik alkalommal szervezték meg a Kék Lámpások Napját. A rendezvényen számos szervezet mutatkozott be, talán a legjobban várt programelem a Készenléti Rendőrség egyik helikopterének megjelenése volt.

A jármű már korábban is tiszteletét tette Orosházán, idén viszont le is tudott szállni, így az érdeklődők a földről is megcsodálhatták. Horváth Péter rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Légirendészeti Parancsnokság helikoptervezetője megosztotta, hogy a helyszín kiválasztásánál a biztonság volt az elsődleges szempont. A gép, amivel érkeztek, egy amerikai gyártású MD 902 típusú helikopter. Különlegessége, hogy nincs rajta faroklégcsavar. Két pilóta és hátul hat utas fér el benne.

hirdetés

Arra a kérdésre, hogy hol kerülnek bevetésre ezek a járművek, Horváth Péter elárulta, hogy a dunai hajóbaleset óta például rendszeresen járőröznek velük a víz felett. Az eltűnt személyek keresése ettől az esettől függetlenül is feladatuk. A határon is évek óta folyamatosan szolgálatot teljesítenek. Nyári hónapokban például a Balatonnál vízirendészeti tevékenységet végeznek. A civil repülést is joguk és kötelességük ellenőrizni, mint a közúton a rendőröknek általában.

Orosházán a közönség tagjaiban felmerült, hogy mi történik, ha például leáll a helikopter hajtóműve. Az alezredes kifejtette, hogy a helikopternek két hajtóműve is van, de eggyel is képes repülni. De van még egy autorotációs üzemmód is. Ez annyit jelent, hogy süllyedés közben az alulról felfelé áramló levegő megforgatja a forgószárnyat és ezt a kinetikus energiát felhasználva leérkezés előtt le tudják fékezni a járművet. Ezt rendszeresen gyakorolni is szokták. Összesen 11 ilyen helikopter van most jelenleg szolgálatban. Előbb a német, majd az angol rendőrségtől vásárolták meg ezeket.

Ha valaki hivatásának szeretné ezt választani, akkor előbb rendelkeznie kell egy felsőfokú műszaki végzettséggel – emelte ki Horváth Péter. Kell egy angol középfokú nyelvvizsga és egy orvosi vizsgálat is. Ha minden rendben van, akkor a Debreceni Egyetem kötelékében egy másoddiplomás képzést elvégezve, másfél év alatt, 150 repült órával kap egy alapképzést. Majd elméleti vizsgát kell tenni a Légirendészeti szolgálatnál. Ezután következik a gyakorlati képzés az adott helikoptertípusra. Előbb másodpilótaként, majd elsőpilótaként tanulhat.

Az érdekes, emlékezetes esetekre rátérve az alezredes megosztotta, hogy sok évvel ezelőtt egy cigarettacsempész csoport elfogásában segítettek. A konvojban haladó autókból a legutolsó visszafordult, és lekapcsolt világítással, igen nagy sebességgel akart eltűnni a helyszínről. A helikopter pedig reflektorral üldözőbe vette, majd el is tudták kapni.

A helikopterek központi bázisa jelenleg Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren van. Oda érkezett vissza ez a gép is az orosházi küldetés után. Mint Horváth Péter elmondta, a beérkezés után megtankolják, átnézik, hogy minden rendben van-e, majd várja a hangárban a következő feladatot.

 

Szóljon hozzá!

27 − = 20