Gnandt János: színes alkotásokkal gazdagodott idén Békéscsaba

gnandt jános Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Nemzetközi Művésztelepet idén már 15. alkalommal szervezte meg a Békéstáji Művészeti Társaság. Az előzményekről és az idei programról Gnandt Jánossal, a társaság elnökével beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A megyei művészeket évtizedekkel ezelőtt is rendszeresen hívták külföldi művésztelepekre, és úgy illett volna, hogy a kölcsönös visszahívásra is legyen lehetőség. Ez az igény hívta életre annak idején az első nemzetközi művésztelepet a megyeszékhelyen. Lonovics László, Fazekas Attila és Gnandt János dolgoztak azon, hogy évről évre jól sikerüljenek ezek a rendezvények. Azóta egyre inkább érzik azt, hogy a város is a magáénak tartja ezt a művésztelepet.

hirdetés

A szálláslehetőségek miatt minden évben hat külföldi alkotó és hat helyi, a társasághoz tartozó művész dolgozik a művésztelepen. A vendégek rendszerint Békéscsaba testvérvárosaiból és a környező országokból érkeznek. De jártak már itt holland, finn, svéd, szlovén vendégek is. Akik ide érkeznek, azok főiskolát, egyetemet végzett hivatásos művészek, sokszor ők maguk is tanítanak jelenleg is valamelyik felsőoktatási intézményben.

A hét egyik, a lakosság számára is érdekes attrakciója a Festők a téren. Ekkor minden művész kivonul, és a csabaiak szeme láttára készítenek el egy-egy képet Békéscsaba főterén. Ilyenkor aki akar, kérdezhet is, vagy csak megfigyeli a különböző munkafolyamatokat. De emellett városnézés, múzeumlátogatás is szerepel  programban, valamint esténként előadásokat tartanak, ahol többek között a külföldi vendégek mutatják be hazájuk művészvilágát.

A külföldi vendégek közül már vannak rendszeresen visszatérők. Gnandt János szerint ők a remek hangulat, a gasztronómia és a vendégszeretet miatt választják Békéscsabát. De nem csak a résztvevőknek, a szervező társasági tagoknak is ad valamit a művésztelep. Hiszen utazás nélkül az esti szemináriumok keretében megismerhetik egy másik ország művészeti beállítottságát.

A táborzárás minden évben egy kiállítás, amelynek idén a Munkácsy Mihály Múzeum Honfoglalók Terme ad otthont. De a tárlat végeztével több kép is Békéscsabán marad. A művészek minden évben egy saját alkotást és a főtéren készült festményüket a városnak ajándékozzák.

A Gnandt Jánossal készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

30 − = 26