A kormány segítségét kéri a víziközmű ágazat a fejlesztésekhez

alföldvíz Fotó: Körös Hírcentrum

A víziközmű ágazatban működő jó néhány önkormányzati cég csődközeli helyzetére, az itt dolgozók rossz bérhelyzetére hívta fel a figyelmet a független, szakszervezeteket tömörítő Országos Víziközmű Ágazati Szövetség (OVÁK) pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Petícióban fordultak a kormányhoz egy komplex fejlesztési csomag kidolgozása érdekében.

hirdetés

Szerintük a felhalmozódott problémák már a biztonságos ívóvízellátást és szennyvízelvezetést veszélyeztetik.
Kecskés Károly, az OVÁK koordinációs szóvivője, aki egyben a Fővárosi Vízművek Zrt. munkahelyi szakszervezetének elnöke, kijelentette: fejlesztésre szorul a víziközműrendszer, amihez kormányzati intézkedések szükségesek.

Elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök közreműködését kérik abban, hogy a kormány lehetőségeihez mérten tárgyaljon olyan fejlesztési csomagról, amely megoldást jelentene az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű szolgáltatók működési nehézségeinek megoldására, a szükséges és jelentős béremelésre, a munkaerő megtartására, valamint a szolgáltatások biztonságos üzemeltetési feltételeinek hosszú távú biztosítására.

A sajtótájékoztatót követően a szövetség képviselői átadták az erről szóló petíciót a Miniszterelnökség képviselőinek a Karmelita kolostornál. A szövetség szerint a közművezeték-adó azonnali felfüggesztése, valamint az áfa mértékének azonnali csökkentése változatlan fogyasztói ár mellett, érdemi előrelépést tenne lehetővé az ágazatban elmaradt bérfejlesztésekkel kapcsolatosan és segítené a hálózati rekonstrukciókat is – írja az MTI.

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés