Kihirdették a Brillante – 2019 Pálinka és Párlatverseny kereskedelmi kategóriájának díjazottjait

Fotó: Körös Hírcentrum

Kihirdették a 20. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2019 Pálinka és Párlatverseny kereskedelmi kategóriájának díjazottjait.

A versenyre az idei évben három kategóriában nevezhettek: bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék párlatait, illetve pálinkáit várták. Ebben az évben 1182 minta érkezett. Bronz, ezüst, arany, és champion minősítések is gazdára találtak a megmérettetésen. Újdonág az is, hogy bevezetésre került a „Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2019” nevet viselő elismerés. A díjat a 2016-ban megalakult Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) tagjai ítélik oda, a szakmai szervezet ugyanis stratégiai partnerként állt a Brillante 2019 mellé.

hirdetés

A pénteki napon először a kereskedelmi főzdék díjazására került sor.  Az eredményhirdetésen jelen volt a verseny tiszteletbeli fővédnöke, Dr. Nagy István agrárminiszter, Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke, Takács Árpád kormánymegbízott, Simon Erika agrárminisztérium élelmiszeripari főosztályvezető helyettese, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Gyula város polgármestere Dr. Görgényi Ernő, a verseny tiszteletbeli alelnöke Dr. Bikfalvi Istvánné Dr. Hamza Kinga, a verseny igazgatója Lovassy György, a NAV Békés megyei igazgatóhelyettese Konyecsni György, a Magyar Szóvivők Országos Egyesületének elnöke Dr. Orodán Sándor, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke Csapody Balázs és Bora Imre a Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója.

Bora Imre nyitóbeszédében elmondta, a díjazott termékek, valamilyen módon a piacra jutásban kapnak segítséget. Olyan marketing hátteret kapjanak, amivel többet tudnak eladni, többet tudnak értékesíteni akár a belföldi, akár a külföldi piacokon. Gyula ennek a fesztiválnak a bölcsője, a pálinkának a bölcsője, innen indult 20 évvel ezelőtt hódító útjára ez a gyönyörű ital, és úgy hiszi, ennek a fesztiválnak is nagy köze van ahhoz, hogy Hungarikum lett ez a termék. Az országos verseny és a versenyek is innen indultak el. A Gyulai Pálinkafesztivál egy egységes, nagyon komoly marketinghátérrel segíti azokat a termelőket és kereskedőket, akik ennek szánták az életüket.

Lovassy György hozzátette, a kezdet kezdetén a legnagyobb feladat az volt, hogy egy olyan versenykörülményt teremtsenek, ami a lehető legkevésbé szubjektív. Egy viszonylag jó rendszer épült fel, és már nem csak Gyulán bírálnak ezzel a rendszerrel. Idén a gyulai versenyre 180 minta került ki kereskedelmi főzdékből.

Dr. Görgényi Ernő / Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Görgényi Ernő a 20 éves Gyulai Pálinkafesztivál kapcsán elmondta, érdemes belegondolni abba, hogy a két évtized alatt a magyarországi pálinka kultúra, honnan hova jutott el. „Büszkék vagyunk arra, hogy eme gyulai rendezvény, egy kitűnő ötlet és egy városi összefogás eredményeként nagymértékben hozzájárult a magyarországi pálinkakultúra csodálatos fejlődéséhez. Két évtizedes múltat ünneplünk és Magyarország egyik legnagyobb eseményét” – fogalmazott a polgármester.

„Volt egy időszak a pálinkafesztivál idejében, amikor jöttek a nehézségek, a pálinkafesztivál rangja megingott, sőt, a rendezvény léte került veszélybe. Sikerült megoldást találni a problémákra, amelyhez csak egy olyan gondolat kellett, amely nem volt megszokott. A gondolattal a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. tulajdonosa, Bora Imre úr állt elő. Neki és csapatának köszönhetően a Gyulai Pálinkafesztivál, néhány év alatt, visszakerült oda, ahová tartozik, hazánk legjelentősebb vidéki gasztronómiai rendezvényei közé” – zárta gondolatain.

Nagy István agrárminiszter / Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Nagy István agrárminiszter köszönetet mondott a kettő évtizedért, és mindazért az úttörésért, szakmai munkáért, amit a pálinkáért tettek. 2000-ben itt, Gyulán szerveződött meg először a pálinkafesztivál, amely egyedüli módon sorakoztatja fel a kiváló minőséggel bíró párlatokat és a hozzá kapcsolódó több száz évet felölelő tradíciók sorát. Ma már a pálinka szó oltalom alatt áll az EU-ban, egyedi minőséget és hungarikumot is jelent. A pálinkával együtt, a Gyulai Pálinkafesztivál is megújult az évek során.

Mint elmondta, a pálinka komoly gazdasági jelentőséggel is bír, komoly turisztikai és gasztronómiai lehetőségeket hordoz. Ezáltal az előállításával foglalkozó vállalkozások szerepe is nagyot nőtt.

A legeredményesebb kereskedelmi főzde díjat a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Kft. nyerte. A Brillante 2019 kereskedelmi pálinkaversenyének legjobb kereskedelmi pálinkája pedig a 2017-es évjáratú Tuzséri Szilva Pálinka lett.

Fotó: Körös Hírcentrum

Elismerésben részesült, és érmeket vehetett át még a Békési Pálinka Zrt., a Demeter Pálinka Manufaktúra, a Joaner Kft., a Miskolci Likőrgyár Zrt., az LLC Distillery Naroch, a Kunság-Szesz Zrt. Mátyás Pálinkaház, a Matheus Pálinkaház Zrt., a Birkás Pálinka Kft., a Zimek Pálinka Kft., a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Zrt., a Johanna Kft., a Várda-Drink Zrt., a Vitalis Kft. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.

A „Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2019” díjat a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft., a Johanna Kft., a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Kft., a Vitalis Kft. és a Zimek Pálinka Kft. vehették át.

Elismerésben részesült, és érmeket vehetett át még a Békési Pálinka Zrt., a Joaner Kft., a Miskolci Likőrgyár Zrt., az LLC Distillery Naroch, a Demeter Pálinka Manufaktúra, a Kunság-Szesz Zrt. Mátyás Pálinkaház, a Birkás Pálinka Kft., a Zimek Pálinka Kft., a a Matheus Pálinkaház Zrt., a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Zrt., a Johanna Kft., a Várda-Drink Zrt., a Vitalis Kft. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.

Kapcsolódó tartalom:

 

 

Szóljon hozzá!

+ 38 = 45