Átadták a Sikeres Gyulai díjakat a nemrégiben megrendezett újévi fogadáson

Fotó: Körös Hírcentrum

Január 19-én, Gyulán a városháza dísztermében adták át a Sikeres Gyulai díjakat a kitüntetésben részesülteknek a polgármester újévi fogadásán.

hirdetés

Elsőként Dr. Görgényi Ernő polgármester úr tartotta meg évértékelő beszédét, melyben elmondta, hogy a 2018-as év igen mozgalmas volt és a 2019-es év pedig rendkívül biztatóan indul. A városvezető több statisztikai adattal is példát hozott arra, hogy a város milyen jelentős fejlődésen ment keresztül 8 év alatt, mióta változatlan rendben vezetik a várost. 2010 óta csökkent az álláskeresők száma, ugyanakkor nőtt a foglalkoztatottak és a vállalkozások száma is. 2010-ben 1460, míg 2018-ban 591 személy volt nyilvántartva, vagyis 60%-kal csökkent az álláskeresők száma.

Az egyre több vállalkozás létrejöttének köszönhetően az iparűzési adóbevétel jelentősen növekedett. Ez 2010-ben 570 millió forint volt, 2018-ban pedig már 956 millió forint. Elmondható tehát, hogy a gyulai gazdaság egyre jobban teljesít. 2018-ban a város fejlesztését szolgáló pályázatokat, amelyeket sikeresen elnyert az önkormányzat, 324 millió forint önerővel egészítették ki.

A családbarát önkormányzat kiemelten nagy hangsúly fektet a gyulai köznevelési rendszer, a szociális és egészségügyi intézmények támogatására. Négy állami fenntartású iskolában jelentős fejlesztések mentek végbe, de az egyházi fenntartású Apor Vilmos Katolikus Óvoda megújításában is részt vettek. Felújították a Zöldkeresztet, a Szivárvány Napközi Otthont és a törökzugi bölcsődét is.

A városvezetés stratégiai céljai között a közlekedési infrastruktúra fejlesztése is kiemelt szerepet kap. A tavalyi év során megvalósul az Eminescu utca felújításának első szakasza, új műút épült a Kosztolányi utcában, valamint a Paradicsomi lakótelepet a Temesvári úttal is összekötötték egy új útszakasszal. Az állami utak fejlesztése érdekében is sokat küzd az önkormányzat.

A város leglátványosabban fejlődő gazdasági ágazata a turizmus. A vendégéjszakák száma is jelentősen nőtt a 2010-es adatok tekintetbe véve. Akkor 276 ezer, míg 2018 november végéig 548 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma. Kiemelkedő a látogatottsága a várnak és az Almásy-kastélynak egyaránt. A város 1 milliárd forintos pályázati támogatást nyert el az Almásy-kastély oldalszárnyának felújítására és a Szent Miklós park megújítására.

A polgármester elmondta, hogy 8 éve egy eladósodott önkormányzatot vettek át, ma azonban a város önkormányzatának pénzügyi helyzete stabil, kiegyensúlyozott, működési hitel nélkül gazdálkodnak. Külön köszönetet mondott Alt Norbert és Kónya István alpolgármestereknek a városnak tett szolgálatukért, a képviselőtestületnek a hatékony munkáért, a Gyulai Városbarátok Körének és az ellenzéki képviselőknek a konstruktív munkáért.

A városfejlesztési programot idén is folytatni fogják. A Városerdőre vezető kerékpárút nyárra elkészül, újjáépül a Paradicsomi ABC és a Gyulavári híd közötti bicikliút, megépül a körforgalom a Béke sugárúton az Árpád utca és az Eötvös utca kereszteződésében, korszerűsítve lesz a belvíz és csapadékvíz elvezető rendszer, mely során újabb utcát kerülnek felújításra. Pályázatok keretein belül a bálterem és a gasztrotörténeti látványkonyha kialakítását megkezdik az Almásy- kastély oldalszárnyának felújítása során, korszerűsíteni fogják a galbácskerti és a törökzugi óvodát. Folytatódik az Eminescu utca rehabilitációja, valamint a volt relégyárban kerül kialakításra a Gyulakonyha új főzőkonyháját. A Gyulakonyha jelenlegi épülete bontásra fog kerülni, a telekkel pedig a Dürer iskola udvarát fogják növelni. A MÁV-val együttműködve folytatódik a vasútállomás megújítása és az év végére várhatóan elkészül az M44-es első szakasza is.

A köszöntő elhangzását követően a polgármester átadta a Sikeres Gyulai díjakat. 2019-ben Beke Szilvia, Garami Veronika, Zsótér Béláné, Nagyné Kotroczó Andrea és Kiss László vehették át a díjat. A Sikeres Diák elismerést Tar Tímea kapta.

Beke Szilvia, a Gál Ferenc főiskola oktatója a rangos elismerést az egészségnevelésben tett szolgálatai miatt érdemelte ki. Pártoló tagja a Daganatos Betegek és Barátaik klubjának, valamint a Regionális Wellness egyesületet vezeti.

Garami Veronika a Gyulai Implom József általános iskola tanára, kórusvezető. Nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, a kiemelkedő képességű tanulók tudásának megmérettetésére.

Zsótér Béláné, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott munkatársa. Lányai néptánc tanulmányai miatt került kapcsolatba a népi kultúrával és mélyítette egyre jobban ismereteit. Az Alapfokú Művészeti Iskoláért Közhasznú Alapítvány egyik alapítója, negyedszázada a Békés Megyei Népművészeti Egyesület oszlopos tagja. A népi viseletek közül, amelyeket elkészít, külön említést érdemel a gyulai viselet rekonstrukciója.

Nagyné Kotroczó Andrea, az Erkel Ferenc Gimnázium tanára, a sportban és az oktatásban elért sikereiért vehette át az elismerést.

Kiss László, író, az Erkel Ferenc Gimnázium történelem-magyar szakos tanára. Tanítványai körében rendkívül kedvelt, diákjai rendszeresen megmérettetik magukat az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. 2003-ban novellás kötete jelent meg, irodalmi kritikákat fogalmaz meg. Több könyve is megjelent azóta. 2015-ben az Ektomorf zenekar frontemberéről írt életrajzi regényt, jövő tavasszal pedig a gyulai kötődésű Bérczesi Róbertről, a Hiperkarma frontemberéről fog megjelenni az újabb kötete. Továbbá a Bárka irodalmi folyóirat versrovatának szerkesztője, valamint a Körös Irodalmi Társaság tagja.

Tar Tímea az Implom József Általános Iskolában, majd az Erkel Ferenc Gimnáziumban végezte a tanulmányait. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar hallgatója. Alapszakos szakdolgozatával az Országos Tudományos Diákköri Konferencián második helyezést ért el. Számos tanulmányi versenyen vett részt, kiemelkedő szorgalmát több tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazták már. Ezek közül érdemes megemlíteni a Magyar Nemzeti Bank kiválósági ösztöndíját, melyet 2018 novemberében nyert el. Tar Tímea elmondta, hogy ezentúl is arra fog törekedni, hogy büszke legyen rá szülővárosa.

hirdetés

Szóljon hozzá!

6 + 4 =