A Médiatanács öt évvel meghosszabbította a Mega Rádió működését

Mega Rádió, Békés megye Fotó: Körös Hírcentrum

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén öt évre meghosszabbította a Békés megye legnagyobb rádiós hálózatának gerincfrekvenciáján működő Mega Rádió szolgáltatói jogosultságát. Ezzel kapcsolatban Mazán Zsoltot, a Mega Rádió hálózatát üzemeltető Telekom Békés Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Mazán Zsolt kérdésünkre elmondta, a Mega Rádió a továbbiakban is a 80-as 90-es és a 2000-es évek zenéivel, helyi hírblokkjaival, helyi információival, helyi vállalkozókat népszerűsítő blokkjaival szolgálja az itt élő lakosságot. „Nagy örömmel vettük a meghosszabbítást, mert mindez egy olyan időszakban valósult meg, amikor az országos tendencia inkább a központból sugárzott adásoknak a támogatását mutatja. Több rádióhálózat is országos fedettséget akar elérni a helyi rádiófrekvenciák bekebelezése nyomán. Ezzel az országos telítettségek javulnak, ugyanakkor a helyben élő emberek, helyi műsorhoz való hozzáférése jelentősen csökken”- hangsúlyozta.

hirdetés

Arra a kérdésre, hogy a Mega Rádió hálózata miért nevezhető 100%-ban helyi rádiós hálózatnak, Mazán Zsolt elmondta, a Mega Rádiónak három stúdiójában – Orosházán, Békéscsabán és Gyulán -, készülnek műsorszámai. Az itt elkészített műsorszámokat a megye hallgatói három frekvencián hallgathatják. A három frekvencia mindegyike úgy épül fel, hogy 20 órán keresztül a három stúdió által készített központi műsor kerül leadásra, ugyanakkor mind a három frekvencián van négy órányi adásidő, amely kizárólag a város és annak vételkörzetében élőket szolgálja helyi tartalmakkal.

Fotó: Mega Rádió

„A Mega Rádió megyei hálózata több szempontból is kiemelhető. Kizárólag a megyében készült információs műsorok szolgálják a helyben élőket, és zenei műsorszámok szórakoztatják Békés megye hallgatóit. Másrészt helyi adófizetők, helyben foglalkoztatók biztosítanak munkát a rádiózás iránt érdeklődő lakosok számára. Az országosan sugárzó rádióadók elhanyagolható helyi adástartalommal bírnak. Szinte nincs szükség műsorvezetőkre és olyan munkatársakra sem, akik a napi szövegkötelezettséget teljesítik.

A Mega Rádió esetében ez valóban 24 órában elkészített helyi tartalmat jelent, műsorvezetőkkel, tartalomblokkokkal, hírműsorokkal és olyan zenei-szerkesztett műsorfolyamokkal, amelyeknek a zenei szerkesztője is helyben él.

A Mega Rádió, mint Békés megye egyetlen helyi rádiós hálózata lehetőséget biztosít arra, hogy a központi adás súlyponteltolódással jöjjön létre. Ez alatt azt értjük, hogy amennyiben Gyulán, a Gyulai Pálinkafesztivál, vagy a Kézműves Sörfesztivál a fontos eseménye a megyének, úgy a megye központi adásának több eleme is helyből, erről az eseményről készül. Így el tudja érni azokat az embereket is, akik a többi adótorony környezetében élnek, és ennek a megyei eseménynek a legfontosabb információit tudják ezen keresztül megszerezni a hallgatók.

De erre képesek vagyunk akkor is, ha az orosházi Kéklámpás nap eseményeiről kell beszámolni, és erről a megye teljes lakosságát tájékoztatni szeretnénk. Nem csak egy-egy ilyen rendezvény élvezheti ennek hasznát, hanem például ha a Gál Ferenc Főiskola beiskolázási időszakába ér, akkor a megye kiemelkedő felsőoktatási intézménye, segítséget kaphat a Mega Rádió szerkesztőitől. Megszólalhatnak a vezetők, a hallgatói önkormányzat tagjai, és hasznos információval szolgálhatunk a vételkörzetben élők számára, amelyek mentén megfelelő döntéseket hozhatnak, például a továbbtanulással kapcsolatban” – fogalmazott.

Hozzátette, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mint engedélyező szerv, az engedélyekben feltünteti az elért lakosok számát. Ennek az elérésnek szigorú szabályai vannak.

„A helyi rádiós szolgáltatók sztereó műsor vételkörzetüket jelenítik meg, méghozzá azt a néhány kilométeres vételkörzetet egy-egy adótorony körül, amelyben bármely rádiókészülékkel (gyengébb, vagy jobb minőségűvel) azonos sztereó minőségben, kifogástalanul fogható az adás. Az elérések, a Mega Rádió esetében, a települések lakosságszámával jelentősen összefüggnek. A Mega Rádió három adótornya Békéscsabán, Gyulán és Orosházán helyezkedik el. Ez a három adótorony összességében, közel 120 ezer embert ér el a hivatalos sztereó vételkörzetével.

Nyilvánvalóan, mint minden rádióadónak és rádióállomásnak ennél egy kicsit nagyobb a vételkörzete. Hiszen a Békéscsaba vételkörzetében élők tapasztalhatják, hogy Telekgerendáson, Mezőberényben, vagy Békésen is jól fogható a békéscsabai adóállomás adása is. Ezzel, több mint 200 ezer főre emelkedik a vételkörzetben élők ellátottsága, így hivatalosan is a ma legnagyobb elérésű megyei rádióhálózattá alakítva a rendszert.

A Mega Rádió kiemelkedő pozíciót birtokol a megye területén. A Békéscsabán kívüli adótornyai ugyanis – szinte monopolhelyzetben -, az országos rádiók fedettsége mellett biztosítanak önálló, egyedüliként elérhető, helyi rádiós adást a vételkörzetekben élők számára. 

„A Gyulán és Orosházán működő frekvenciánk egyetlen lehetőségként szolgáltatják a kereskedelmi, helyi rádiós adást az ott élők részére. Békéscsaba más helyzetben van. Egyrészt, kicsit gyengébb minőségben, de foghatóak az országos adók, másrészt pedig három helyi rádió üzemel. Ez a három rádió felosztotta a hallgatókat korosztályok alapján. Az országos Retró Rádió, a 60-as 70-es évek zenéivel, az idősebb korosztályt szólítja meg. Ezt kiegészítve a Békéscsabán fogható Mega Rádió a 80-as, 90-es és a 2000-es évek zenéit választotta műsorszerkezetének gerincéül. A Csaba Rádió vegyes-zenés rádióként, a tegnap és a ma slágereivel szórakoztat, valamint itt van még a Budapestről érkező – Békéscsabán most már csak egy frekvencián fogható – Rádió 1, a Top 40-es rádiók stílusát megvalósítva. A legfiatalabb slágereket szolgáltatja, főleg a nagyon fiatal, felnövekvő rádiós korosztály számára” – zárta gondolatait Mazán Zsolt, a Mega Rádió hálózatát üzemeltető Telekom Békés Kft. ügyvezetője.

Szóljon hozzá!

+ 33 = 35