Kedden kezdődik Simonka György pere

Simonka Fotó forrás: Youtube

Tavaly augusztusban emeltek vádat Simonka György országgyűlési képviselő és harminckét társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. A per holnap kezdődik.

hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzmosás elleni információs irodájának feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés 2018 ősszén felfüggesztette. Ezután az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

hirdetés

A vádirat lényege szerint Simonka György és társainak tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Az ügyben korábban közzétett sajtóközleményben az is olvasható, Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 %-át -, szolgáltassák vissza neki készpénzben. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Simonka György országgyűlési képviselő cselekménye az ügyészség szerint:

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmas.

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő újkígyósi otthonát 2019 szeptemberében zár alá vette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala. Erről elsőként a 24.hu írt.

A 24.hu azt is megírta: Simonka faluja hemzseg a szellemberuházásoktól. Uniós százmilliók útját követték a Békés megyei Pusztaottlakára, ahol egy elhagyatott, lezárt ipari parkot találtak, holott számos nagyberuházás munkálatainak kellene lassan befejeződniük. Mint azt korábban írták: a negyedmilliárdos kerékpáros központnál egy kapavágás sem történt, a 650 millió forintos vadasparkban néhány állat sütkérezik.

Simonka az ellene felhozott vádakra a Facebook oldalán így reagált: “Fenntartom az általam korábban elmondottakat. Nem követtem el semmilyen törvénysértést. Nagyon sajnálom, hogy az eljárás sokak számára okoz kellemetlenséget és hiszem, hogy a független bíróság előtt minél előbb tisztázhatom magam. Az eljáró hatóságokkal ennek érdekében eddig is legjobb tudásom szerint együtt működtem és a továbbiakban is így fogok tenni.”

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés