Ismét megszakadt a csernobili atomerőmű áramellátása

kék hír, rendőrség, emberölési kísérlet

A hírfolyam utoljára frissült: 2022.03.14. 14.30

hirdetés

Február 24-én reggel megindult az orosz invázió Ukrajna ellen. Az elsődleges célpontok Ukrajna repülőterei, fegyverraktárai voltak, ugyanakkor több lakóépületet is támadás ért. Az orosz katonák Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről nyomultak be Ukrajna területére. Az Ukrán kormány hadiállapotot vezetett be és megszakította a diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal. Közben tömegek menekülnek Ukrajnából, többek között Magyarország irányába is.

hirdetés
  • Ismét megszakadt a csernobili atomerőmű áramellátása (2022.03.14. 14.30)
  • Folytatódott a külföldi vállalatok kivonulása az orosz piacról (2022.03.09. 11.56)
  • Az államcsőd szélén Oroszország (2022.03.09. 10.29)
  • Szijjártó: Magyarország nem szállít fegyvereket (2022.03.08. 22.57)
  • Változott a nyitva tartás a lónyai határátkelőhelyen (2022.03.08 15.07)
  • Bombázták az éjjel az oroszok Szumit, gyerekek is meghaltak (2022.03.08 8.29)

2022.03.14. 14.30
Ismét megszakadt a csernobili atomerőmű áramellátása

Az orosz erők ismét megrongálták a csernobili atomerőművet és a közelében fekvő Szlavutics várost ellátó villamosvezetéket, nem sokkal azután, hogy ukrán szakemberek megjavították – közölte hétfőn az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat sajtószolgálata.

A közlemény szerint az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat szakemberei vasárnap estére helyreállították és ismét feszültség alá helyezték a lezárt atomerőművet és Szlavuticsot tápláló nagyfeszültségű vezetéket. A munkálatokat azonban nem tudták befejezni, mert az orosz erők ismét megrongálták a vezetéket. “Emiatt a szerelőbrigádok kénytelenek megint visszamenni a veszélyzónába, és helyrehozni a károkat” – tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált az Ukrenerho vállalat. Az áramszolgáltató cég hangsúlyozta, hogy a csernobili atomerőmű megbízható áramellátása kritikus fontosságú a nukleáris biztonság szempontjából. Emellett Szlavutics lakosainak áramellátása is az atomerőművet tápláló vezetéktől függ.

“Az Ukrenerho szerelőbrigádjainak akadálytalan és gyors hozzáférése ehhez a vonalhoz, az ellenőrzések és a szükséges javítások elvégzése érdekében rendkívül fontos nemcsak az ukrán fogyasztók, hanem Európa egésze számára is. Ez segít elkerülni újabb katasztrófát a csernobili atomerőműben, és megmenti azoknak az embereknek az életét és egészségét, akik áldozataivá válhatnak egy ilyen tragédiának” – emelte ki közleményében az Ukrenerho.

Az ukrán energetikai minisztérium hozzátette: az atomerőmű áramellátásának ismételt helyreállítása után sem zárható ki, hogy újabb vezetékek sérülnek meg “ellenséges lövedékek becsapódásától, illetve ezek következtében keletkezett tüzektől”. A tárca szerint a csernobili atomerőműnek a háború február 24-i kezdete óta váltás nélkül dolgozó személyzete lelkileg és fizikailag is kimerült, nem tudja a nukleáris létesítmény megfelelő karbantartását elvégezni. “Az atomerőmű biztonságának egyetlen garanciája az orosz csapatok teljes kivonása a létesítmény területéről” – szögezte le a minisztérium. (MTI)

2022.03.09. 23.54
Blinken: Putyin visszautasított minden, az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktus enyhítésére felkínált lehetőséget

Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasított minden, az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktus enyhítésére felkínált lehetőséget, és inkább fokozta a katonai jelenlétet – mondta szerdán, Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter, a brit hivatali partnerével, Liz Trusszal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

“Arra törekedtünk, hogy lehetőségeket biztosítsunk Putyin elnöknek. Ő az egyetlen, aki el tudja dönteni, hogy él-e velük, vagy sem. Eddig minden alkalommal, amikor lehetősége lett volna rá, inkább rálépett a gázpedálra és továbbment ezen a szörnyű úton” – fogalmazott Blinken. Az amerikai külügyminiszter azt mondta: nem érti mi a célja Moszkvának, ugyanis “az ukránok megmutatták, hogy nem fogadnának el semmilyen bábkormányt, amelyet Putyin megpróbálna beiktatni a megválasztott ukrán kormány leváltása után.”
“Ha egy ilyen bábkormányt próbál hatalomra juttatni az orosz erők Ukrajnában tartásával, az egy hosszú, véres, elhúzódó zűrzavarhoz vezet” – tette hozzá Blinken. Az Egyesült Államok magas rangú védelmi tisztviselői a múlt hónapban azt mondták: Oroszország Ukrajna elleni inváziójának célja a kelet-európai ország kormányának “lefejezése”.

Blinken “abszurdnak” nevezte Oroszország javaslatát, amely szerint humanitárius folyosókat hoznának létre Ukrajna és Oroszország között. A tárcavezető felszólította Moszkvát, hogy tegye lehetővé az ukrajnai civilek biztonságos távozását. “Sértő azt javasolni, hogy az ukrán nép éppen attól a kormánytól kérjen menedéket, amely semmibe veszi az életüket” – tette hozzá.

Liz Truss a sajtótájékoztatón közölte, hogy az Egyesült Királyság légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának. “Az égbolt védelmének legjobb módja a légelhárító fegyverek alkalmazása, amelyeket az Egyesült Királyság szállítani fog Ukrajnának” – fogalmazott a brit külügyminiszter.

Truss arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyság nem törekszik repüléstilalmi zóna létrehozására az ukrajnai humanitárius folyosók felett, mivel ez “közvetlen konfrontációhoz vezetne a NATO és Oroszország között.” A brit tárcavezető hozzátette: az Egyesült Királyság azt szeretné, ha Oroszországot teljes mértékben kizárnák a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból, és a G7-országok beszüntetnék az orosz olaj és földgáz felhasználását. “Meg kell dupláznunk a szankcióinkat” – mondta.

Truss szerint Oroszország Ukrajna elleni inváziója “hatalmas fájdalmat és szenvedést okoz”, de Putyin nem halad olyan ütemben, mint tervezte. “Megleptük Putyint az egységünkkel és a szankcióink keménységével. (…) A bátor ukrán nép pedig meglepte eltökéltségével” – tette hozzá. “Most nem adhatjuk fel. Putyinnak el kell buknia” – hangoztatta a brit külügyminiszter. (MTI)

2022.03.09. 19.36
Közel 400 ezer civil szenved napok óta élelem, víz, fűtés és áram nélkül Mariupolban

Elkezdték a civilek kimenekítését az ostrom alatt álló ukrán nagyvárosokból, de a kialkudott ideiglenes tűzszünetet nem tartják be mindenhol. A helyi hatóságok szerint Mariupolt folyamatosan lövik, és Harkiv külvárosaiban is heves harcok dúlnak. Az oroszok által elfoglalt Herszon városában figyelmeztető lövésekkel és tömeges letartóztatásokkal próbálják megfékezni a megszállás ellen tiltakozók tüntetéseit. Az RTL Híradó összeállítása:

 

2022.03.09. 18.01
A brit kormány fontolóra vette könnyű légvédelmi eszközök szállítását Ukrajnának – mondta szerdán Ben Wallace brit védelmi miniszter.

A kormány ugyancsak szerdán törvénytervezetet nyújtott be, amelynek értelmében bűncselekménynek minősülne orosz repülőgépek berepülése a brit légtérbe, illetve leszállásuk brit területen. Wallace a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában elmondta: Nagy-Britannia eredeti célkitűzése kétezer könnyű páncéltörő fegyver szállítása volt Ukrajnába, de az orosz fegyveres erők fokozódó agressziója nyomán ezt megtoldotta további 1615 ilyen fegyverrel, így a jelenlegi szállítási kontingensben 3615 könnyű páncéltörő eszköz van. Ben Wallace hozzátette: London hamarosan kis mennyiségű Javelin páncéltörő rakétát is átad az ukrán haderőnek. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.09. 17.00
Elismerte az orosz védelmi minisztérium szerdán, hogy Ukrajnában besorozott orosz katonák estek fogságba

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a moszkvai katonai tárca szóvivője azt hangoztatta, hogy “sajnos, kiderült több olyan eset”, amikor az Ukrajnában elindított “különleges hadműveletben” részt vevő orosz katonai egységekben sorkatonák voltak. Közülük másokkal együtt többen fogságba estek, amikor az egyik hadtáptámogatást biztosító orosz alegységet “egy nacionalista zászlóalj diverziós csoportja” megtámadta. Konasenkov azt mondta, hogy “gyakorlatilag az összes” sorállományú katonát elszállították Ukrajnából.

Korábban az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy orosz sorkatonák lehetnek Ukrajnában. Nőnapi köszöntőjében, kedden, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt ígérte, hogy besorozott és tartalékos katonákat nem fog bevetni az ukrajnai háborúban. Azt mondta, “a kitűzött feladat megoldásával kizárólag hivatásos katonák foglalkoznak”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök megkapta a jelentést annak az utasításának a végrehajtásáról, amelyben még a háború elindítása előtt elrendelte, hogy sorállományú katonák semmiképp ne lássanak el feladatot Ukrajna területén. Az anyagot Putyin a katonai főügyészségre küldette, hogy a történtekben vétkes tisztségviselőket felelősségre vonják. (MTI)

2022.03.09. 13.24
Mintegy 150 ezer ukrán menekült van már Csehországban

Csehországba szerdáig mintegy 150 ezer ukrán menekült érkezett, közülük több mint 90 ezren már az országban tartózkodásra, egészségügyi ellátásra és munkavállalásra jogosító speciális vízumot is megkapták – közölte Vít Rakusan belügyminiszter szerdán Prágában a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva.

A tárcavezető megerősítette, hogy a menekültek többsége továbbra is nő és gyermek. Vít Rakusan szerint Prágában és mind a 13 csehországi régióban teljes gőzzel működnek a segélyközpontok, amelyek segítenek a menekülteknek adminisztrációs ügyeik intézésében, biztosítják ellátásukat, elszállásolásukat és a szükséges orvosi ellenőrzést, illetve kezelést.

Prágában a segélyközpontot a Kongresszusi Palotában rendezték be, ahol Zdenek Hrib főpolgármester szerint eddig 19 ezer menekülttel foglalkoztak. Miután a főváros elszállásolási lehetőségeinek határára jutott, a menekültek egy részét a még szabad kapacitásokkal rendelkező regionális központokba szállítják. Prágán kívül az ukránok legnagyobb számban Dél-Morvaországba és Dél-Csehországba szeretnének menni. Csehország mintegy 250 ezer ukrán menekültnek képes biztosítani a befogadást és az alapellátást – mondta a miniszter. A probléma hosszabb távú kezelésével szerdán délután foglalkozik a kormány.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió széles körű szolidaritási hullámot váltott ki a csehek körében. Petr Fiala miniszterelnök legutóbbi nyilatkozata szerint a kormány több mint 600 millió korona (9,3 milliárd forint) értékben adományozott fegyvereket és lőszert az ukrán kormánynak, s ez a segélynyújtás folytatódni fog. Az ukrán menekültek megsegítésére a kormány eddig mintegy 3,6 milliárd koronát (55,8 milliárd forint) különített el, míg a civil szféra több mint 1,5 milliárd koronát (23,25 milliárd forint) gyűjtött össze, s az összeg napról napra növekszik.

Csehország a pozsonyi kormány kérésére 100 katonát és rendőrt küldött Szlovákiába az ottani menekültproblémák kezelésének segítésére. A csehek egy része az ukrán-szlovák határon fog szolgálatot teljesíteni, míg többségük szlovák kollégáikkal együtt 400 személy befogadására alkalmas menekülttábort épít Rózsahegy (Ruzomberok) mellett. (MTI)

2022.03.09. 11.56
Folytatódott a külföldi vállalatok kivonulása az orosz piacról

Az elmúlt órákban további külföldi cég jelentették be, hogy felfüggesztik tevékenységüket az orosz piacon.

Ezek között van egyebek között a McDonald’s, amely úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárja összes oroszországi éttermét és felfüggeszti tevékenységét az orosz piacon. Oroszországban a McDonald’s 850 gyorsétteremmel, 62 ezer alkalmazottal és több száz helyi beszállítóval és partnerrel rendelkezik. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.09. 10.29
Az államcsőd szélén Oroszország

A Fitch hitelminősítő már eddig is a bóvli kategóriába sorolta az orosz államkötvényeket, most még tovább mentek.

Bármelyik pillanatban fizetésképtelenné válhat az orosz állam a nyugati szankciók miatt – közölte a Fitch. A hitelminősítő intézet korábban már a bóvli kategóriába sorolta az orosz államkötvényeket, csakúgy, mint a két másik nagy hitelminősítő, a Moody’s és az S&P.

A Fitch kedden a „C” kategóriába sorolta az országot, mert a hitelminősítő közlése szerint az államcsőd bármikor bekövetkezhet. A BBC cikke szerint ilyen az 1917-es októberi orosz forradalom óta nem történt Oroszországban.

A döntést azután hozták meg, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen, és megtiltották az orosz olaj vásárlását, valamint az Egyesült Királyság is közölte, hogy hasonló lépést tesznek. Az Európai Unió közben jelezte, hogy megszüntetik az orosz gáztól való függésüket. (RTL)

2022.03.09. 10.20
Az IMF hatalmas összeget ajánlott fel Ukrajnának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt tervezi, hogy akár már szerdán dönt 1,4 milliárd dollár támogatás megítéléséről Ukrajnának – közölte kedden késő este az IMF ügyvezető igazgatója. Krisztalina Georgieva azt mondta, hogy kedden elküldték a javaslatot jóváhagyásra az igazgatótanácsnak az 1,4 milliárd dollárról, amit már akár szerdán jóvá is hagynak. A támogatásnak az a célja, hogy segítsen Ukrajnának megbirkózni a háború okozta sokkal.

Georgieva megjegyezte, hogy szerinte az Ukrajna körüli helyzetnek és az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak mellékhatásai és hosszú távú következményei lesznek. Ez elsősorban az Ukrajnával és Oroszországgal szomszédos országokat, valamint a nyersanyagárakat érinti. Georgieva azt is elmondta, hogy még nincs pontos becslésük arról, hogy mennyivel zsugorodhat az orosz gazdaság, de nagyon valószínűnek tűnik a recesszió. (MTI)

2022.03.09. 8.39
BRFK: több mint 4200 menekültet fogadtak kedden a fővárosi pályaudvarokon

Az ukrajnai háború elől menekülve kedden 4283 ember, köztük 1308 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A police.hu oldalon szerdán azt írták: a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 181 ember, köztük 99 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá.

A BRFK és a Készenléti Rendőrség munkatársai a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásukért, szállításukért, elszállásolásukért a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – tudatták a közleményben. (MTI)

2022.03.08. 22.57
Szijjártó: Magyarország nem szállít fegyvereket

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy Londonban megtartották a visegrádi négyek (V4 – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) miniszterelnökeinek és Boris Johnson brit kormányfőnek a csúcstalálkozóját, majd a magyar miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytatott a brit kormányfővel. A repülőgépről leszállva a tárcavezető azt mondta, hogy álhírek jelentek meg az egyeztetésekről. Kiemelte, hogy a találkozók napirendjén szinte kizárólag az ukrajnai háború témái és a konfliktusból fakadó biztonsági kihívások szerepeltek. A visegrádi négyek egytől egyig a békében érdekeltek, segítséget is nyújtanak Ukrajnának, azonban mindegyikük másféleképpen. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.08. 22.03
Lengyel külügyminiszter: Varsó kész áthelyezni Mig-29 vadászgépeit a németországi NATO-bázisra

Varsó, 2022. március 8., kedd (MTI) -Varsó készen áll arra, hogy áthelyezze az összes Mig-29 vadászgépét a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket – olvasható a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter által jegyzett keddi közleményben.

A lengyel külügyi tárca honlapján elérhető közlemény szerint Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak. A közleményt azt követően adták ki, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Moldovában kijelentette: Washington gondolkodik azon, hogy megállapodna Lengyelországgal harci gépek odaszállításáról arra az esetre, ha Varsó úgy döntene: Ukrajnának ad át gépeket. (MTI)

2022.03.08. 19.59
Az ukrán katonanők fegyverrel a kezükben üzentek az ellenségnek

Nőnap a háború árnyékában – ukrán katonanők fegyverrel a kezükben üzenték az ellenségnek, hogy megfizetnek a szétbombázott hazájukért. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a katonák nőrokonait köszöntötte az ünnep alkalmából. Sokaknak azonban nem is jut eszébe a nőnap a háború elől menekülve. A román határnál ennek ellenére piros tulipánnal köszöntötték az oda érkező menekült nőket. Az RTL Híradó összeállítása:

 

2022.03.08. 18.32
Az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot, ezzel újabb nyomást gyakorolva Moszkvára az ukrajnai invázió megtorlásaként – jelentette be kedden, a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.

“Ma bejelentem, hogy az Egyesült Államok az orosz gazdaság fő ütőerét veszi célba. Betiltjuk az orosz kőolaj, földgáz és valamennyi energiahordozó importját” – fogalmazott Biden. “Ez azt jelenti, hogy többé nem fogadjuk az orosz kőolajat az Egyesült Államok kikötőiben, és az amerikaiak újabb erőteljes csapást mérnek Putyin hadigépezetére” – tette hozzá az elnök.

Biden bejelentette, hogy az újabb szankcióknak “az Egyesült Államokban is meglesznek a költségei”. Az elnök úgy fogalmazott: “a szabadság védelme nekünk is pénzbe fog kerülni”. Felhívta a figyelmet, hogy a törvényhozás demokrata párti és republikánus képviselői is elfogadták ezt és egyetértettek abban, hogy “ezt meg kell tennünk”. (MTI)

2022.03.08. 17.30
A rendőrség új eljárásrendet követ a hiányos okmányokkal Ukrajnából érkező menekülők ügyintézésében – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel.

Március 6-ától nem szükséges ideiglenes menekültgyűjtőhelyre menniük azoknak sem, akik útiokmány nélkül vagy hiányos okmányokkal érkeznek. A rendőrök beléptetés után még a határátkelőhelyeken ellátják az érkezőket ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolással, amely 30 napig biztosít számukra jogszerű magyarországi tartózkodást. Az igazolással önállóan utazhatnak tovább magyarországi úti céljuknak megfelelően.

Azt írták, gördülékeny a beléptetés és az ügyintézés a határon. A rendőrség továbbra is teljes kapacitással üzemelteti a közúti határátkelőhelyeket, hogy biztosítsa a folyamatos utasforgalmat – áll a közleményben. (MTI)

2022.03.08. 17.18
Londoni elemzők: inflációs sokkot okozna Európában az orosz gáz- és olajszállítások leállítása

Londoni pénzügyi elemzők szerint Európában inflációs sokkot, az orosz gazdaságban összeomlásszerű recessziót okozna, ha az ukrajnai háború miatt érvényesített szankciók közé bekerülne az orosz földgáz és a nyersolaj importjának betiltása.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics kedden bemutatott tanulmányában közölte: modellszámításai szerint az orosz földgáz- és nyersolajszállítások leállítása esetén az irányadó északi-tengeri Brent olajféleség hordójának ára rövid távon 160 dollárra, a földgáz európai szabadpiaci ára megawattóránként 300 euróra szökne fel.

A földgáz- és a nyersolajexport tavaly Oroszország hazai össztermékének (GDP) 15 százalékát, a teljes orosz áruexport felét tette ki. A Capital Economics londoni elemzői közölték: számításaik szerint az olaj- és a földgázexport leállása esetén az orosz GDP-érték 25 százalékkal zuhanna az idén, és a rubel további 35 százalékkal gyengülne a dollárhoz képest. (MTI)

2022.03.08. 15.07
Változott a nyitva tartás a lónyai határátkelőhelyen

A Lónya-Harangláb települések közötti közúti határátkelőhely 2022. március 8-tól 7 órától 23 óráig vehető igénybe határátlépésre. A rendőrség weboldalán a határinfó menüpontban megtalálják az aktuális, folyamatosan frissülő információkat. (Police.hu)

2022.03.08. 12.28
Szijjártó: a visegrádi országok békét szeretnének

A visegrádi országok álláspontja egyértelmű: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is békét szeretne, azt, hogy mielőbb véget érjen a háború Ukrajnában, és újra biztonság legyen Közép-Európában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Londonban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a V4-brit csúcstalálkozó előtt arról számolt be, hogy a négy ország pozíciója egyértelmű, hiszen mindannyian sok terhet viselnek a humanitárius válság miatt. “Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is már nagyon sok a menekült, és egy részük természetesen Csehországba is tovább utazott” – mutatott rá, hozzátéve, hogy amikor elkezdték ezt a találkozót szervezni, akkor még nem készülhettek a jelenlegi biztonsági helyzetre.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy bár napjainkban kevesebb szó esik róla, még mindig nem ért véget a koronavírus-világjárvány, számos országban még mindig küzdenek ezzel a kihívással, továbbra sincs elegendő oltóanyag. Ezért Magyarország újabb százezer adagot adományoz Thaiföldnek a Moderna vakcinájából a helyi átoltottság növelése érdekében, s ezzel már eléri a félmilliót a délkelet-ázsiai országnak adományozott dózisok száma – jelentette be. Tájékoztatása szerint Magyarország eddig tizenhét országnak összesen 4,2 millió oltóanyag-dózissal segített.

“Ha világszinten növelni tudjuk az átoltottságot, akkor folyamatosan csökken az újabb variánsok kialakulásának esélye, és akkor legalább ezen a kihíváson már túllehetünk. Éppen elegek a biztonsági kihívások, nem kell, hogy még egy egészségügyi és gazdasági válsággal is kelljen küzdeni” – fogalmazott a miniszter. (MTI)

2022.03.08. 8.29
Bombázták az éjjel az oroszok Szumit, gyerekek is meghaltak

Keddre virradó éjjel repülőgépekről bombázta az orosz hadsereg Szumi városát és környékét, észak-kelet Ukrajnában. Szumiban a háború előtt több mint 265 ezren laktak. A bombázásnak legalább tíz áldozata van, köztük gyerekek is. A régiót védő katonai vezető azt írta Facebook oldalára, hogy “gyerekeket gyilkolnak, sosem bocsátjuk meg nekik!”. (444)


2022.03.08 0.04
Orosz kormányfőhelyettes: Moszkvának joga van az Északi Áramlat-1 leállítására

Tükörválaszként az Oroszországgal szemben az európai energiaválsággal kapcsolatban megfogalmazott alaptalan vádakra és az Északi Áramlat-2 gázvezeték elleni tilalmakra, Oroszországnak minden joga megvan arra, hogy embargót rendeljen el a teljesen feltöltött Északi Áramlat-1-en keresztüli gázszállítás leállítására – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn újságíróknak.

Egyelőre azonban nem hozunk ilyen döntést. Senki sem profitálna belőle. Bár egyes európai politikusok az Oroszország elleni nyilatkozataikkal és vádaskodásaikkal ebbe az irányba terelnek bennünket

– mondta Novak. A miniszterelnök-helyettes szerint Oroszországnak nincs köze a kőolaj és a földgáz világpiaci árának emelkedéséhez. Az árrobbanásért az európai politikusok felelőtlen nyilatkozatait tette felelőssé. Felhívta a figyelmet arra, hogy többen közülük az orosz kőolajtól és földgáztól történő megszabadulásra hívtak fel. Novak szerint európai tisztségviselők ismét Oroszországra próbálják hárítani saját energiapolitikájuk elmúlt évekbeli kudarcait.

Ezek következtében az energiaforrások árának erőteljes emelkedésének vagyunk tanúi. Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy Oroszországnak semmi köze a jelenlegi árrobbanáshoz és a piaci volatilitáshoz

– hangoztatta. Novak emellett emlékeztetett rá, hogy Oroszország biztosítja az európai országok gázfogyasztásának 40 százalékát, mindig is megbízható partner volt, a Gazprom pedig maradéktalanul teljesíti a gázszállítással kapcsolatos szerződéses kötelezettségeit. Rámutatott, hogy ezen túlmenően az Ukrajnán át történő gázszállításokat napi 109 millió köbméterre növelték, amely körülbelül évi 40 milliárd köbméternek felel meg. “Az Ukrajnán keresztüli tranzit ma 100 százalékban teljesül. Ugyancsak szállítunk az Északi Áramlat-1-en, a Jamal-Európán, a Török Áramlaton és a Kék Áramlaton keresztül” – jelentette ki. (MTI)

2022.03.07 23.32
Johnson: Putyin elszámította magát

Az ukrajnai háború kezdete óta eltelt tizenkét napban egyértelművé vált, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elszámította magát – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a nap folyamán Justin Trudeau kanadai és Mark Rutte holland kormányfővel tárgyalt Londonban az ukrajnai helyzetről és a további szankciós intézkedésekről. A tárgyalások után, a Downing Streeten tartott közös sajtóértekezleten a brit miniszterelnök kijelentette: Putyin alábecsülte az ukránok ellenállását, alábecsülte Ukrajna vezetőjét, és ugyanígy alábecsülte a Nyugat egységét is.
Elmondta: 39 ENSZ-tagállam – köztük Nagy-Britannia, Kanada és Hollandia – szavazta meg, hogy a Putyin által Ukrajnában elkövetett cselekményeket a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elé utalják.

Ez a legnagyobb ilyen közös akció a hágai bíróság fennállása óta, és lehetővé teszi a bírói fórum főügyészének a vizsgálat megindítását, annak érdekében, hogy az orosz elnök bűncselekményei ne maradjanak büntetlenül – mondta a brit kormányfő. Johnson bejelentette: a brit kormány hétfőn újabb 175 millió font (84,4 milliárd forint) pénzügyi segélyt hagyott jóvá Ukrajnának; ebből 100 millió fontot London közvetlenül az ukrán kormánynak folyósít. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.07 22.43
Menekülők a Keleti pályaudvaron

Fotó: Budapest, 2022. március 7. Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én. MTI/Balogh Zoltán

2022.03.07 21.22
Az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el a kormány segélyszállítmányát Ukrajnába

Az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el a magyar kormány humanitárius segélyszállítmányát Ukrajnába – közölte a karitatív szervezet hétfőn az MTI-vel.

Azt írták, hogy a Budapestről induló kamionok közül héttel tartós élelmiszert és higiéniás cikkeket, míg további három kamionnal a kormányzat által a szomszédos országnak felajánlott lélegeztető gépeket szállítanak. Jelezték, hogy a segélyszállítmány elindításánál jelen volt Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Lehel László a közlemény szerint azt mondta, hogy a mostani tíz kamionnyi adomány a Waberers szállítmányozó vállalat logisztikai támogatásával jut el a határ ukrán oldalára. Az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi, ungvári és lembergi központtal, raktárkapacitással végzi humanitárius munkáját, nemcsak kárpátaljai, hanem ukrajnai területeken – tették hozzá.

Az Ökumenikus Segélyszervezet helyi munkáját egy ukrán civil szervezetekből álló hálózat is segíti, amely a magyar szervezet támogatásával, szervezésében jött létre korábban. Az elnök-igazgató szerint heti négykamionnyi szállítmányt terveznek a következő időszakban indítani Magyarországról a háborútól szenvedők megsegítésére.

2022.03.07 19.25
Orbán Viktor miniszterelnök rendeletben hatalmazza fel a NATO-csapatokat a Magyarországon való állomásozásra

A rendelet a Magyar közlönyben jelent meg. Részletek itt.

2022.03.07 19.18
Menekülő civilekre lőttek az oroszok

Gyalázatosnak és elfogadhatatlannak nevezték Ukrajnában, hogy az orosz hadsereg a nagyobb városokból csak Oroszország és Fehéroroszország felé engedné menekülni az ostromlott ukrán települések lakóit. A kijevi külügyminisztérium szerint ráadásul a szakadatlan bombázás miatt szinte lehetetlen a civilek menekítése. Közben videófelvételek kerültek nyilvánosságra arról, ahogy vasárnap menekülők közelébe csapódott egy orosz rakéta a Kijevtől észak-nyugatra található stratégiai jelentőségű Irpiny településen. At RTL Híradó összeállítása:

 

2022.03.07 16.58
A Frontex erősítést küld Romániába az ukrán és a moldovai határ ellenőrzésére

Erősítést küld Romániába az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) az ukrán és a moldovai határ megfigyelésére és ellenőrzésére – közölte hétfőn a román határrendőrség. A bukaresti hatóságok kérésére a Frontex 150 német, cseh, osztrák, dán és finn határrendésszel, 60 megfigyelő kamerával, 45 járművel, valamint légi megfigyelési eszközökkel fogja segíteni a román határrendőrök munkáját.

A küldetést a Terra 2022 elnevezésű közös művelet keretében szervezik, amelynek az a célja, hogy erősítse a határellenőrzést az EU szárazföldi határain, segítse a tagállamokat az embercsempészet, emberkereskedelem, okmánycsalás és terrorizmus elleni küzdelemben. A 450 határrendész részvételével 12 uniós tagállamban zajló Terra 2022 művelet keretében a Frontex jelenleg a szerb határon segíti a román határrendőrség tevékenységét. Ukrajnával 650, Moldovával 680 kilométernyi közös határszakasza van Romániának.

A román határrendőrség összegzése szerint az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború kezdete óta vasárnap éjfélig több mint negyedmillió (261 ezer) ukrán állampolgár érkezett Romániába, közölük 182 ezer távozott az országból. A bukaresti belügyminisztérium közölte: hétfőig 3288 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániában. (MTI)

2022.03.07 15.24
Meghaladta az ötvenezret a háború miatt Ukrajnából Németországba menekült emberek száma a szövetségi kormány hétfői adatai szerint

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a hazájuk elleni orosz támadás megindulása óta 50 294 ember menekült Ukrajnából Németországba. A menekültek száma így majdnem megduplázódott az előző adathoz, a szombaton közölt 27 491-hez képest. Az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint az ukrajnai menekültek száma továbbra is meredeken emelkedhet, és akár a 225 ezret is elérheti Németországban. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.07 12.50
Orbán: Erőfeszítéseket fogunk tenni a béke helyreállítása érdekében

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén kezdte a hetet Orbán Viktor. A háború 12. napján értékelték a helyzetet.

„Megjelent az a rendelet, amely világossá teszi, hogy Magyarország területéről fegyvert nem lehet Ukrajna területére szállítani – mondta a miniszterelnök a Facebook oldalára feltöltött videójában. „Figyelmeztető jel, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz. Ez azt jelenti, hogy a menekültek száma nőni fog.”

„Nekünk arra kell felkészülni, hogy egyre több embert kell ellátnunk. Meghoztuk azokat a döntéseket, amely garantálja a hatóságok és a civil szervezetek közötti együttműködés olajozottságát, számba vettük a heti diplomáciai lépéseket, ugyanis erőfeszítéseket fogunk tenni a héten ismét a béke helyreállítása érdekében.”

„Ezért a V4-ek miniszterelnökei holnap Londonban, majd az Európai Unió összes miniszterelnöke csütörtök-péntek Párizsban tárgyal, megpróbáljuk a háború útját elrekeszteni és megnyitni a tárgyalásokat, amelyek elvezethetnek a békéhez” – fogalmazott Orbán Viktor.


2022.03.07 12.43
Az Európa Tanács az ukrán nők és lányok melletti kiállásra szólított fel nőnap alkalmából

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a március 8-án tartott nemzetközi nőnap alkalmából hétfőn kiadott nyilatkozatában az ukrán nők és lányok melletti kiállásra és arra szólította fel a strasbourgi székhelyű szervezet tagállamait, hogy tegyenek lépéseket a béke és az emberi méltóság védelme érdekében.

A 47 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa nyilatkozatában hangsúlyozta, Európának meg kell hallania és figyelembe kell vennie az ukrán nők és lányok határozott, a béke helyreállítására vonatkozó kéréseit. Szavai szerint a nők azonnal érzik a háborúnak a családjukra és a közösségükre nézve is pusztító hatását. Sokan közülük menekülni kényszerülnek, hogy gyermekeiket és barátaik gyermekeit biztonságba helyezzék, mások a válogatás nélküli bombázások ellenére hazájukban folytatják munkájukat orvosként, ápolóként, vagy más módon nyújtanak segítséget közösségeiknek. Az emberi jogvédőként, újságíróként, a civil társadalom aktivistáiként tevékenykedő nők és önkéntesek fáradhatatlanul dolgoznak a béke helyreállításán és az Európa Tanács által képviselt értékek védelmén. “Tisztelgek elszántságuk, erejük és bátorságuk előtt” – fogalmazott.

Mijatovic felszólította az Európa Tanács valamennyi tagállamát, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a béke megteremtése érdekében, és biztosítsák, hogy a humanitárius támogatás maradéktalanul eljusson minden olyan területre, ahol arra szükség van mind Ukrajnán belül, mind a menekülteket befogadó országokban.

“Együttérzésemet és mély szolidaritásomat fejezem ki az ukrán nőkkel és lányokkal, akiknek olyan háborúban kell részt venniük, amelyik figyelmen kívül hagyja az emberi élet méltóságát” – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa. (MTI)

2022.03.07 11.18
Ciuca: Romániának az orosz csapok elzárása esetén sem kell nélkülöznie a gázt

Kétségtelen, hogy az ukrajnai háború következményeit a román gazdaság is megérzi, de Romániának akkor sem kell nélkülöznie a gázt, ha Oroszország elzárja a csapot – idézte Nicolae Ciuca román kormányfő kijelentését a Digi24 hírtelevízió internetes oldala hétfőn.

A miniszterelnököt, egy vasárnap este közvetített interjú során egyebek mellett arról kérdezték: hogyan érintené Romániát, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntene, hogy leállítja az Európába irányuló gázexportot. Ciuca kifejtette: Románia gázszükséglete mintegy 20 százalékát fedezi orosz importból, amelyet a még idén megnyitandó, bolgár-görög interkonnektoron keresztül érkező gázmennyiséggel lehetne pótolni. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.07 10.00
Macron cáfolja, hogy humanitárius folyosók megnyitását kérte az ukrán városok körül

A francia elnöki hivatal cáfolta hétfőn, hogy Emmanuel Macron államfő humanitárius folyosók megnyitását kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az ukrán városoknál. A francia államfő Putyin “erkölcsi és politikai cinizmusának” nevezte az orosz javaslatot.

“Az elnök a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását, a civil lakosság védelmét és a segítség eljuttatását kérte, ahogy azt minden alkalommal megteszi” – jelezte az Élysée-palota. “A nemzetközi jog tiszteletben tartása a bombázások és az offenzíva leállítását jelenti. Azaz, mi nem kértünk folyosókat Oroszország irányába” – tette hozzá a francia elnöki forrás. Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron vasárnap csaknem kétórás megbeszélést folytatott telefonon.

Az Élysée-palota szerint a hétfői orosz bejelentéssel Vlagyimir Putyin orosz elnök “a saját narratíváját erőlteti, miszerint ő az, akit megtámadtak, és az ukránok az agresszorok, miközben az oroszok menedéket biztosítanak”. “Nem azonnali fenyegetésnek kitett folyosókra van szükség, nem álszent beszédre, amely azt üzeni, hogy azért védjük meg az embereket, hogy Oroszországba szállítsuk őket – fogalmazott Emmanuel Macron az LCI francia hírtelevíziónak adott interjúban. “Ez az egész komolytalan, erkölcsi és morális cinizmus, amelyet elfogadhatatlannak tartok” – tette hozzá a francia elnök.

“Oroszország Oroszország felé vezető humanitárius folyosók kialakításáért emel szót, de én nem ismerek túl sok ukránt, aki Oroszországban szeretne menedéket keresni. Ez álszentség” – hangsúlyozta Emmanuel Macron. “Az kell, hogy a humanitárius szereplők cselekedni tudjanak, teljes tűzszünet kell azért, hogy a védelemre szoruló nőket, gyereket, férfiakat ténylegesen védelem alá lehessen helyezni és ki lehessen őket hozni a konfliktuszónából” – mondta Emmanuel Macron.

Miután a “helyzet mindennap súlyosbodik” Ukrajnában, a francia elnök szerint “úgy kell megállítani a háborút, hogy magunk ne váljunk háborús féllé”. Jelezte, hogy “Franciaország és szövetségesei folytatják a diplomáciai nyomásgyakorlást annak érdekében, hogy a háború minél gyorsabban véget érjen”. Az orosz védelmi minisztérium hétfő reggel azt közölte, hogy fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál – Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál -, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához. A tárca a döntést a katasztrofális humanitárius helyzettel indokolta, valamint azzal, hogy Emmanuel Macron az ügyben személyes kérést intézett Vlagyimir Putyinhoz.

A moszkvai katonai tárca részletesen leírta az útvonalakat, amelyeken a menekülők elhagyhatják a várost. Kijevből és Harkivból egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre. A védelmi minisztérium közölte, hogy az evakuálást egyebek között drónokról fogja ellenőrizni, és figyelmeztette az ukrán felet, hogy “ezúttal haszontalan és értelmetlen” lesz Moszkvát megvádolni a humanitárius művelet megszakításával. A tárca hangsúlyozta, hogy konkrét lépéseket várnak az ukrán hatóságoktól, valamint a felsorolt városok vezetésétől. (MTI)

2022.03.07 8.40
Négy ukrán városnál humanitárius folyosó megnyitását ígérte az orosz haderő

Az orosz fegyveres erők 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál – Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál -, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához – közölte hétfő reggel az orosz védelmi minisztérium.

A tárca a döntést a katasztrofális humanitárius helyzettel indokolta, valamint azzal, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök az ügyben személyes kérést intézett Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz. Az orosz fél értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának illetékes szerveit az ukrajnai humanitárius folyosók megnyitásáról – közölte a koordinációs központ.

A moszkvai katonai tárca részletesen leírta az útvonalakat, amelyeken a menekülők elhagyhatják a várost. Kijevből és Harkivból egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre.

A védelmi minisztérium közölte, hogy az evakuálást egyebek között drónokról fogja ellenőrizni, és figyelmeztette az ukrán felet, hogy “ezúttal haszontalan és értelmetlen” lesz Moszkvát megvádolni a humanitárius művelet megszakításával. A tárca hangsúlyozta, hogy konkrét lépéseket várnak az ukrán hatóságoktól, valamint a felsorolt városok vezetésétől.

Az orosz védelmi minisztérium egy vasárnap éjjel kiadott közleményben arra figyelmeztetett, hogy Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az Azov nacionalista zászlóalj emberei a Harkivi Fizikai és Műszaki Intézet kísérleti reaktorának felrobbantását tervezik, hogy az incidensért az orosz fegyveres erőket tegyék felelőssé. A tárca szerint a narratíva orosz rakétacsapásról fog szólni. A tájékoztatás külön kitért rá, hogy vasárnap külföldi újságírók érkeztek a városba “a provokáció következményeinek rögzítésére”, valamint azért, hogy Oroszországot vádolják meg a környezeti katasztrófáért. Az orosz haderő korábban a zaporizzsjai és a csernobili nukleáris létesítményt vonta ellenőrzése alá, azzal a deklarált céllal, hogy elejét vegye a provokációnak. (MTI)

2022.03.07 8.30
Vasárnap több mint háromezer menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokon

Az ukrajnai háború elől vasárnap 3247 ember, köztük 770 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A police.hu oldalon hétfőn azt írták, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 122 ember, köztük 23 gyermek elhelyezését, illetve az odaszállításukat az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá.

Emlékeztettek: a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásukért, szállításukért, elszállásolásukért a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága, valamint a segélyszervezetek munkatársaival. (MTI)

2022.03.06 23.16
Izraelbe érkezett a menekülteket szállító első repülőgép

Izraelbe érkezett az ukrajnai menekülteket szállító első repülőgép, és a következő hetekben több ezer újabb menekültet várnak – jelentette a Háárec című újság honlapja vasárnap. Az első gép Moldovából érkezett 150 utassal a fedélzeten. Az első járatot Naftali Bennett miniszterelnök, a moldovai származású Avigdor Liberman pénzügyminiszter, az etióp származású befogadási miniszter, Pnina Tamano-Sata, valamint Ajelet Saked belügyminiszter fogadta ünnepélyesen a tel-avivi Ben Gurion-repülőtéren.

Később Lengyelországból és Romániából is érkezett egy-egy gép. Vasárnap így összesen mintegy 400-an landoltak az izraeli hatóságok szervezett járataival, köztük száz olyan gyermek, akik családjaikat hátrahagyva kerültek Izraelbe. Az első repülőn főként odesszaiak voltak, a legidősebb egy 94 éves férfi, s a legfiatalabb egy 11 napos kisbaba, aki az orosz invázió napján született. A legtöbben csak egészen kis méretű csomagot tudtak magukkal vinni. Többeket rokonaik várták Izraelben, ahová már korábban is sokan érkeztek az ukrajnai háború kitörése óta, de eddig egyéni, családi szervezésben.

A 86 éves Zoja és 88 éves Michael Trachtenbergnek már harmadszor kellett elmenekülne életük során a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet beszámolója szerint. Michael gyerekként a nácik elől Donyeckbe szökött, ahonnan 2014-ben, amikor az oroszok elfoglalták a várost, átmenekült Zsitomirba, onnan érkezett most Izraelbe. Rákban elhunyt egyetlen fiukat Zsitomirban temették el, nem tudják, hogy újra eljuthatnak-e a sírjához.

Az ukrán fapados Sky Up légitársaság hozta őket Izraelbe, mely nem sokkal az invázió után Moldovába szállította repülőgépeinek nagy részét. A Moldova feletti légteret lezárták az elmúlt héten, mert orosz repülőgépek behatolásától tartottak és ez volt az első utasszállító, mely különleges felszállási engedéllyel elindulhatott Izraelbe a chisinaui repülőtérről. A járatokat a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Szövetsége finanszírozta, amely evangéliumi keresztények adományait gyűjti, és segíti a Moldovába menekült ukrajnai zsidókat. (MTI)

2022.03.06 22.37
Bennett telefonon egyeztetett Putyinnal, Zelenszkijjel, Scholzzal és Macronnal

Naftali Bennett izraeli miniszterelnökük vasárnap a közvetítő tárgyalások újabb fordulóján telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel – jelentette az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltató vállalat.

A Kan honlapja úgy értesült, hogy Izrael és a Nyugat országai szerint jelenleg lehetőség nyílhat tűzszünet megkötésére még az ukrajnai helyzet további súlyosbodása előtt, melynek veszélyére Izrael és más országok is figyelmeztettek. A reggel Németországból visszatért Naftali Bennett azt mondta az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülésén a szombati közvetítő tárgyalásokról, hogy a Putyinnal tartott megbeszélését teljes mértékben egyeztette az amerikaiakkal. Azt azonban nem részletezte a kormányfő, hogy mi történt a négyszemközti tárgyaláson a Kremlben, ahol csak Bennett, a tolmács Zeév Elkin építésügyi miniszter, valamint Putyin és az ő tolmácsa volt jelen.

Továbbra is próbálkozunk, még akkor is, ha nem nagy az esély

– nyilatkozta közvetítői erőfeszítéseiről, melyek részeként az elmúlt 24 órában háromszor beszélt telefonon Zelenszkij ukrán elnökkel, háromszor tárgyalt telefonon, személyesen is Moszkvába és Berlinbe utazott szombaton, noha vallásos zsidóként csakis emberélet védelmében szegheti meg a szombati munkavégzés tilalmát. “Természetesen az összes érintett áldásával és bátorításával mentem oda”- mondta Bennett moszkvai útjáról.

Még ha nem is nagy az esély, ha csak kis lehetőség is nyílik, ha el tudunk jutni minden oldalhoz, erkölcsi kötelességünknek tartom, hogy minden erőfeszítést megtegyünk

– tette hozzá az izraeli kormányfő, aki politikusi szerepvállalása előtt üzletember volt, s nagy gyakorlatot szerzett sikeres tárgyalások lebonyolításában. Az izraeli közvetítő munka részeként Jaír Lapid külügyminiszter hétfőn villámlátogatásra Lettországba utazik, hogy ott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozzon. (MTI)

2022.03.06 20.43
Hiába rendeltek el vasárnapra is tűzszünetet, ismét bombák robbantak Mariupol városában

Az RTL Híradó összeállítása:

 

2022.03.06 20.40
Putyin jelezte Macronnak, hogy nem áll szándékban atomerőműveket támadni

Vlagyimir Putyin orosz elnök arról biztosította francia kollégáját, Emmanuel Macront, hogy nem áll szándékban megtámadni atomerőműveket Ukrajnában – közölte vasárnap a francia elnöki hivatal a két ország vezetőjének újabb telefonos egyeztetését követően.

A csaknem kétórás megbeszélésen az Elysée-palota tájékoztatása szerint Emmanuel Macron a zaporizzsjai nukleáris erőműnél péntekre virradóra történt bombázást követően “súlyos aggodalmának” adott hangot az ukrajnai atomerőművek biztonsága miatt.

Az orosz elnök kijelentette, hogy nem áll szándékban megtámadni atomerőműveket és kész tiszteletben tartani a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) az atomerőművek védelmét érintő rendelkezéseit – olvasható a francia elnöki közleményben, amely szerint Putyin beleegyezett, hogy “a NAÜ, Ukrajna és Oroszország között párbeszéd kezdődjön az erőművek biztosításáról”. Hétfőn a NAÜ Kormányzó Tanácsa javaslatokat szeretne tenni ennek érdekében.

A közlemény szerint Putyin tagadta, hogy az orosz hadsereg civileket céloz, szerinte a “felelősség az ukránokat terheli amiatt, hogy hagyják elindulni a lakosságot a körbevett városokból”. Macron szerint viszont “a támadó hadsereg az orosz” és semmi sem utal arra, hogy az ukrán hadsereg veszélyeztetné a polgári lakosságot – jelezte a francia elnöki hivatal. A francia elnök ismételten arra kérte orosz kollégáját, hogy szüntesse be a katonai hadműveleteket Ukrajnában.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta negyedik alkalommal beszélt egymással a francia és az orosz elnök. Az Elysée-palota szerint Emmanuel Macron megítélése szerint Putyin “továbbra is nagyon eltökélt azon céljai elérésében, amelyeket az orosz elnök nácitlanításnak vagy Ukrajna semlegesítésének nevez”, valamint a Krím félsziget és a Donyeck-medence függetlenségének elismertetésében, ami pedig Párizs szerint “elfogadhatatlan az ukránok számára”.

“Nem lehetetlen, hogy hamarosan újabb szankciókat foganatosítunk” – jelentette be a francia elnöki hivatal, de nem erősítette meg, hogy ez érintheti-e az orosz gáz- és olajimportot. Párizs szerint ugyanakkor az Európai Unió kilátásba helyezte a stratégiai készletek megnyitását annak elkerülésére, hogy az árak emelkedése tovább fokozódjon.

“A cél továbbra sem az, hogy háborúzzunk Oroszország ellen, hanem az, hogy Vlagyimir Putyin számításain változtassunk” – jelezte az elnöki hivatal. Emmanuel Macron tanácsadói szerint a vegyi fegyverek kockázata nem áll fenn, viszont “láthattuk, hogy Oroszország hogyan lépett fel Csecsenföldön vagy Szíriában, a Közép-Afrikában vagy Maliban. Nem biztos, hogy Ukrajnában ugyanezt fogja tenni, de muszáj elérni, hogy a harcok minél előbb véget érjenek” – hangsúlyozta a francia elnöki forrás.

A tájékoztatás szerint Emmanuel Macron beszélt Aleksandar Vucic szerb elnökkel is, s üdvözölte a “Franciaország és Szerbia közötti szoros együttműködést, valamint az egyértelmű szerb álláspontot a nemzetközi szervezetekben a ukrajnai háborúról”.

A francia elnök az este folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet, kedden pedig amerikai bejelentés szerint hivatalában fogadja Antony Blinken amerikai külügyminisztert. (MTI)

2022.03.06 15.25
Putyin: Ukrajnának teljesítenie kell Oroszország követeléseit

A Kreml közleményében beszámolt a mai Tayyip Erdoğan török elnök és Vlagyimir Putyin közötti tárgyalásról. A beszélgetés során elhangzott, az orosz elnök szerint a konfliktus csakis abban az esetben szűnhet meg, ha Ukrajna abbahagyja a harcokat és teljesíti, amit Oroszország követel, amennyiben ez teljesül a katonai műveletet leállítják.

Putyin azt is megosztotta, minden a terv szerint halad és tartják magukat a menetrendhez. Reméli, hogy az ukrán fél konstruktívabb megközelítést alkalmaz majd a tárgyalásokon – olvashatjuk a Kreml-re hivatkozva a The Guardian oldalán. (hirado.hu)

2022.03.06 13.10
Több mint kétezer objektum megsemmisítéséről számolt be orosz katonai szóvivő

Az orosz haderő az Ukrajna ellen elindított háború kezdete óta az ukrán katonai infrastruktúra 2203 objektumát semmisítette meg – közölte vasárnap Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov azt mondta, hogy az elmúlt egy nap alatt tíz ukrán vadászgépet, harci helikoptert és hat drónt semmisítettek meg. Valamint hogy rakétacsapással megsemmisítettek egy Sz-300-as rakétavédelmi rendszert és egy katonai repülőteret. Tájékoztatása szerint az általa “különleges hadműveletként” emlegetett háború kezdete óta 69 ukrán gép semmisült meg a földön, 24 pedig a levegőben. A szóvivő által ismertetett orosz hadijelentésben szerepelt még 111 megsemmisített légvédelmi rakétarendszer, 71 lokátorállomás, 778 harckocsi és páncélozott harcjármű, 77 rakéta-sorozatvető, 279 ágyú és aknavető, 553 különleges jármű és 62 pilóta nélküli repülőgép.

Eduard Baszurin, a donyecki “népi milícia” parancsnokhelyettese bejelentette, hogy a körülvett Mariupolnál és Volnovahánál az orosz hadsereg által támogatott szakadár erők ismét humanitárius folyosót nyitottak a távozni akaró polgári lakosok számára. Kifejezte abbéli reményét, hogy az ukrán parancsnokok kiengedik a menekülni akarókat. Szombaton történt már egy hasonló kísérlet a humanitárius folyosók megnyitására. A kudarcért a szembenálló felek egymást tették felelőssé.

Három orosz állami hírügynökség, a TASZSZ, az Interfax és a RIA Novosztyi is idézett vasárnap egy névtelenül nyilatkozó, az orosz Külső Hírszerző Szolgálatra (SZVR) is hivatkozó forrást, amely azt állította, hogy Ukrajna, két évtizedig tartó titkos nukleáris és fejlesztések nyomán, mindössze “néhány hónapra volt attól”, hogy minden felététele meglegyen saját nukleáris fegyvere kifejlesztéséhez. Az egyik “kompetens szervet” képviselő, “jól értesült” informátor szerint a 2014 után felgyorsult programja keretei között Kijev mind uránium, mind plutónium alapú nukleáris robbanószerkezet kifejlesztésén dolgozott.

A feltételes módot gyakran használó illetékes azt állította, hogy a kezdeti szakaszban Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott “megfelelő minőségű” plutóniumot. És egyéb technológiákat is beszerezhetett titokban Nyugatról. Az informátor, aki kijevi, harkivi, odesszai és lembergi tudományos intézeteket is megemlített a fegyverprogram részvevői között, azt hangoztatta, hogy a csernobili zónában, ahol megemelkedett a sugárzási háttér, titokban végezték az ilyen munkát: “piszkos bomba” előállítását és a plutónium leválasztását. A rakétafejlesztésben az orosz hírügynökségek által egyhangúlag terjesztett anyag szerint Ukrajna Törökországgal és Szaúd-Arábiával működött együtt. (MTI)

2022.03.06 10.20
Agrárminisztérium: meg kell védeni a hazai élelmiszer- és takarmányellátás biztonságát

Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar élelmiszer-gazdaságban, hiszen Ukrajna az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója – közölte az agrárminiszter.

Nagy István a tárca vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azt mondta: a gabonapiaci árak és a takarmányárak radikálisan megemelkedtek a piacról kieső ukrán termények miatt, emellett a hiánytól való félelem következtében jelentősen nő az igény a magyar mezőgazdasági termények külföldi felvásárlása iránt is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a magyar gazdákat és a magyar családokat a gazdasági, ellátásbeli problémáktól, hozzátéve, ez a kormány fő feladata. Ezért – különös tekintettel a hazai állattartókra, az állatállomány takarmánnyal ellátására és a hústermelésre – a kormány döntése értelmében 2022. május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót a kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak előzetesen be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) – tudatta a miniszter.

Nagy István tájékoztatása szerint amennyiben a bejelentett mezőgazdasági termény kivitele veszélyeztetné vagy kockáztatná a hazai ellátás biztonságát, az állam élhet elővásárlási vagy vételi jogával. E jogainak gyakorlási szándékáról pedig harminc napon belül nyilatkozik a bejelentőnek. A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a Magyarország területéről tranzitszállításként történő kivitelre és a humanitárius segélyekre. A bejelentési folyamat részleteiről, a bejelentés tartalmi elemeiről a Nébih honlapján lehet tájékozódni.

A Magyar Közlöny 2022. évi 42. számában megjelent rendelet célja, hogy a hazai takarmányozás és élelmiszer-ellátás biztonságához szükséges mértékben maradjanak a mezőgazdasági termények a hazai piacon, a külföldre történő értékesítés, illetve kivitel semmilyen mértékben ne veszélyeztesse vagy kockáztassa a hazai állattartók és a fogyasztók ellátását – mondta a miniszter a szaktárca közleménye szerint. (MTI)

2022.03.06 9.55
Megindulhat a vadászgépek csereberéje

Az Egyesült Államok olyan megállapodáson dolgozik Lengyelországgal, amelynek keretében utóbbi régi szovjet MIG–29-es vadászrepülőket adna át Ukrajnának, cserébe új amerikai F–16-os vadászgépekért – számolt be a Financial Times online kiadása.

„Készen állunk az együttműködésre a lengyelekkel ebben a kérdésben, és konzultálunk a többi NATO-szövetségessel is” – mondta a Fehér Ház szóvivője az amerikai médiának.

A döntés lényegében azon múlik, hogy az Egyesült Államok milyen haditechnikát tudna Lengyelország rendelkezésére bocsátani, ha az átengedné Ukrajnának a régi katonai repülőgépeket.

Az ukrán pilóták a hírek szerint azért örülnének az orosz gyártmányú repülőgépeknek, mert kifejezetten az ezekkel való repülésre képezték ki őket.

A Fehér Ház közölte: Joe Biden amerikai elnök szombat este telefonon egyeztetett Zelenszkij ukrán elnökkel. Biden kifejtette, hogy az USA „megnöveli” az Ukrajnának nyújtott biztonsági, humanitárius és gazdasági segélyt, továbbá „szorosan együttműködik a kongresszussal a további finanszírozás biztosítása érdekében.” (hirado.hu)

2022.03.06 9.51
Eddig 16 gázelosztó központot zártak be Ukrajnában

Az ukrán gázszállítórendszer üzemeltetőjének közlése szerint az orosz támadás megindulása óta összesen 16 gázelosztó központot voltak kénytelenek bezárni. A jelentősebb lezárt elosztóközpontok között van többek között Kijev, Harkov, Mikolajiv, Zaporizzsja, Donyeck és Luhansz. (hirado.hu)

2022.03.06 9.44
Ukrán hadsereg: Az orosz csapatok a kanyivi vízerőművet próbálják bevenni

Az orosz csapatok a hadművelet eddigi menete során az ukrán energetikai infrastruktúra számos létesítményét semmisítették meg, támadták meg, vagy foglalták el. Az orosz ellenőrzés alá vont létesítmények közé tartozik a zaporizzsjai atomerőmű, amely a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét biztosítja.

Az ukrán vezérkari jelentés szerint az orosz erők nem próbálkoztak meg Kijev délnyugati külkerületeibe betörni. A fővárosban azonban vasárnapra virradóra többször is légiriadót rendeltek el. Az orosz csapatok mindemellett a Kijev környéki Brovari települést a Boriszpili nemzetközi repülőtérrel összekötő autópálya felé próbálnak előre törni. A Kijevtől mintegy hetven kilométerre északkeletre lévő Kozelec település térségéből is orosz csapatmozgásokat jelentettek.

Az orosz csapásmérő erők fő célja továbbra is Kijev, a keleti Harkiv és a déli Mikolajiv városok körülzárása.

Az ENSZ legfrissebb összesítése szerint 351 civil vesztette életét és 707-en sebesültek meg az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta. Az áldozatok tényleges száma ugyanakkor ennél jóval magasabb lehet, tekintettel arra, hogy a világszervezet csak független forrásból származó, ellenőrizhető adatokat tesz közzé.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szombati közlése szerint csak Harkiv megyében a harcok kitörése óta 194 ember vesztette életét, köztük 124 civil. A DPA német hírügynökség kiemelte, hogy ezt az adatot egyelőre nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

David Arahamija, aki az ukrán delegációt vezeti az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalásokon, vasárnapra virradóra Facebook-oldalán arról írt, hogy a nap folyamán humanitárius folyosót nyithatnak Harkiv városába. A tárgyalások harmadik fordulója várhatóan hétfőn folytatódik. (hirado.hu)

2022.03.05 22.48
Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombaton Németországba utazott Olaf Scholz német kancellárral tárgyalni, miután Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszéléseket – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap szombaton.

Bennett Putyinnal három órán át folytatott tárgyalása után azonnal Berlinbe repült. Szerdán Scholz Jeruzsálemben járt kancellári beiktatása utáni első hivatalos izraeli látogatásán. Bennett és Putyin Moszkvában megbeszélte az Ukrajnában zajló háború kérdéseit, benne az izraeliek és a zsidó közösségek nehézségeit a lapnak nyilatkozó diplomáciai források szerint. Bennett a tárgyalások tartalmáról telefonon értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki korábban többször is személyesen közvetítésre kérte fel Oroszországgal az izraeli miniszterelnököt.

Naftali Bennettet elkísérte útjára tolmácsként Zeév Elkin építésügyi miniszter, aki Harkivban született, és testvére jelenleg is Ukrajnában él. Mind Bennett, mind Elkin vallásos zsidók, akik szombaton csakis emberélet megmentése érdekében utaznak, és végeznek munkát. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint Moszkvában az ukrajnai háború mellett megtárgyalták az iráni atomprogramról folytatott egyezkedés kérdéseit is.

Bennett elmondta, hogy Izrael ellenzi a visszatérést a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz. Oroszország szombaton összekapcsolta az ellene bevezetett súlyos szankciókat és a bécsi nukleáris tárgyalásokat. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal érvelt, hogy ezek a szankciók “problémát” jelentenek országa számára, és kijelentette, hogy az Iránnal kötött megállapodásnak biztosítania kell, hogy a Moszkva és Teherán közötti kereskedelmet ne sértsék a Nyugat által Oroszországgal szemben bevezetett új szankciók. (MTI)

2022.03.05 21.38
Ursula von der Leyen: már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából, de számuk tovább fog növekedni – mondta az Európai Bizottság elnöke szombaton a spanyol miniszterelnökkel folytatott madridi megbeszélését követően.

“Ártatlan nőkről, gyerekekről, férfiakról beszélünk, akiknek el kell menekülniük Putyin borzalmas háborúja elől, és azonnali segítségünkre van szükségük” – jelentette ki Ursula Von der Leyen Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva. Az uniós vezető hangsúlyozta a tagállamok által tanúsított szolidaritást, kiemelve az Ukrajnával határos országokat, köztük Magyarországot, és felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az országoknak is szükségük van támogatásra. “Büszkeség kijelentenem, hogy az EU megmutatta egységét, elszántságát és szolidaritását” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: “Putyin háborúja” hatással lesz az európai gazdaságra és az európaiakra is. Az Európai Uniónak “meg kell szabadulnia” az orosz gáz- és szénfüggőségtől, diverzifikálnia kell az energiaellátási forrásokat és növelnie kell a stratégiai beruházásokat a megújuló energiákba – hangsúlyozta.

Példaként beszélt Spanyolországról, ahol jelentős a megújuló energiaforrások felhasználásának aránya, és prioritásnak nevezte az Ibériai-félsziget energetikai összeköttetésének kidolgozását az unió többi részével. Mint mondta, az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek március 10-én és 11-én esedékes informális találkozóján emellett arról is szó lesz, hogy miként segítsék azokat a fogyasztókat, akiknek nehézséget jelent energiaszámláik fizetése. (MTI)

2022.03.05 21.32
A háború miatt újranyitott a 10 évvel ezelőtt bezárt 1-es terminál a Liszt Ferenc Repülőtéren

Úgynevezett menekítő járatok szállnak fel onnan. Hétfő óta több mint 5700 Ukrajnából érkező menekült tudott így hazaindulni. Marokkóba, Nigériába, Ecuadorba is indultak az elmúlt napokban gépek. Az RTL Híradó összeállítása:

 

2022.03.05 20.17
Semmi nem szivárgott ki eddig arról, mire jutott a moszkvai békemisszióra utazó izraeli kormányfő

Váratlanul Moszkvába utazott szombaton Naftali Bennett izraeli kormányfő. Annyit lehet tudni, hogy három órán keresztül tanácskoztak Vlagyimir Putyinnal, egyelőre fotó sincs, hogy a legendás asztalnál ültek-e. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csak annyit mondott, hogy az ukrajnai helyzetről tárgyaltak. Izraelben annyit árultak el, hogy Bennett egyeztetett Németországgal, Franciaországgal és az Egyesült Államokkal is. Erdogan török elnök is jelezte a nap folyamán, hogy szívesen közvetítene Oroszország és Ukrajna között. (444)

2022.03.05 17.13
Katasztrófavédelem: elmarad a hétfőre tervezett szirénapróba

Az orosz-ukrán háborús helyzet miatt elmarad a monitoring és lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű próbája, csak a rövidebb és csendesebb morgatópróbát tartják meg – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. A közlemény szerint a MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként, minden hónap első hétfőjén tesztelik.

A rendszer hangos próbája eredetileg hétfőn 11 órakor lett volna, ez azonban az Ukrajnában dúló háború miatt elmarad és csak morgatópróbát tartanak, azaz a szirénák csak néhány másodpercig működnek morgató üzemmódban – írták. (MTI)

2022.03.05 16.01
Nem működik a tűzszünet, ma nem lesz kimenekítés Mariupolból

Nagy valószínűséggel nem fog megkezdődni szombaton az orosz ostrom alatt álló kelet-ukrajnai Mariupol és Volnovaha polgári lakosainak kimenekítése – közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szombaton Genfben.
Az ukrán kormány az ICRC-t tekinti a humanitárius folyosók biztonságos működtetését lehetővé tevő tűzszünet ellenőrének, ám a mariupoli városvezetés szombati közlése szerint az orosz erők nem tartják be a tűzszünetet a városból kivezető folyosó teljes hosszán.

A Vöröskereszt a közleményben leszögezte, hogy folyamatos párbeszédet folytatnak a konfliktusban érintettekkel a civilek biztonságos kijutásáról, ugyanakkor a mariupoli történésekről szombaton érkezett felvételek „szívszaggatóak”. (MTI)

2022.03.05 15.54
Egyáltalán nem biztos, hogy az Ukrajna ellen indított háborút Oroszország megnyeri – mondta a BBC-nek Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Blinken a brit közszolgálati médiatársaság televíziójában szombaton sugárzott – a NATO-tagállamok külügyminisztereinek előző napi rendkívüli brüsszeli tanácskozásán adott – interjúban kijelentette: azt nem tudja megmondani, hogy a konfliktus meddig tart, de személyes meggyőződése, hogy Ukrajna katonai veresége nem magától értetődő, “abszolút elképzelhető”, hogy “idővel” Ukrajna kerül ki győztesen a háborúból.

Ha Moszkva szándéka az, hogy valamiképp megdöntse az ukrán kormányt és saját bábrezsimjét ültesse a hatalomba, azt “ilyen vagy olyan módon 45 millió ukrán fogja elutasítani” – mondta az amerikai külügyminiszter. Sokat mondó ebből a szempontból egyáltalán az az elképzelés is, hogy Moszkva alá tudná vetni saját akaratának e 45 millió ukránt, aki elszántan harcol saját jövőjéért és szabadságáért, egy olyan jövőért, amelynek nem része az, hogy Moszkva rátenyereljen Ukrajnára – fogalmazott Blinken a BBC-interjúban. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.05 14.02
Blinken és Morawiecki egyetértenek a keleti NATO-szárny megerősítésének szükségességében

Antony Blinken amerikai külügyminiszter tejlességgel egyetért azzal, hogy meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát – közölte szombati sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, miután Blinkennel találkozott a délkelet-lengyelországi Rzeszówban.

Morawiecki elmondta: a tárgyalás témája az ukrajnai helyzet volt, valamint a szövetséges, ezen belül amerikai katonai jelenlét megerősítése a kelet- és közép-európai térségben. Felidézte: jelenleg több mint 10 ezer fős a lengyelországi amerikai kontingens, Varsó pedig a biztonság érdekében e jelenlét további növelésére törekszik.

Blinken “teljesen egyetért” azzal, hogy meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát, a térségbeli országok – köztük Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország és Románia – biztonságát – számolt be Morawiecki. Aláhúzta: a szövetségesek “ugyanazon a hullámhosszon beszélnek”, hiszen a biztonság “ma abszolút prioritást jelent”.

A tárgyalás témája volt az Oroszországgal szembeni szankciók kérdése, valamint a gáz- és olajszállítások alternatív forrásai is – közölte Morawiecki. A szankciókról kiemelte: Blinkennel annak fontosságáról beszéltek, hogy ezek “lékmentesek” legyenek, ne legyen például olyan orosz bank, amelyre ne vonatkozna a SWIFT rendszerből való kizárás. Blinken szombaton Rzeszówban Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel is találkozik. (MTI)

2022.03.05 13.13
Előre feltöltött kártyát és ingyen telefont osztogat a Yettel a menekülteknek
Több mint 40 ezer előre feltöltött SIM kártyát és 1300 telefont biztosít a Yettel az Ukrajnából menekülők számára.

A Yettel előre feltöltött SIM kártya az Ukrajnából menekülők számára átvehető:
– Ukrán személyi okmányokkal,
– az alábbi átvevőpontokon a határmentén hétköznap:
Záhony, Lónya, Tiszabecs,
– és Budapesten a hét minden napján: Yettel üzletek a WestEndben és az Aréna plázában.

Aktiválás után az alábbi szolgáltatások lesznek elérhetők a kártyával
– Korlátlan belföldi adathasználat az aktiválás utáni nap végéig
– 5 GB ingyenes internet Magyarország területén (30 napig)
– 50 perc belföldi telefonhívás (30 napig)
– Ingyenes nemzetközi hívás Ukrajnába (visszavonásig)
– Ingyenes roaming Ukrajna területén (visszavonásig)

Ingyenes wifi hotspotokat is biztosítanak a Nyugati pályaudvarnál, ezek pontos elhelyezkedését egy segélyszervezet koordinálja aszerint, ahol szakembereik a legnagyobb szükségét látják. További információ: yettel.hu/segitunk

2022.03.05 13.06
Putyin elhagyhatja Oroszországot, Erdogannal találkozik Ankarában

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Ankarában fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, a megbeszélés fő témája az ukrajnai háború lesz – közlölte Ibrahim Kalin török kormányszóvivőre hivatkozva a Reuters hírügynökség szombaton.
A Reuters átal is idézett Kalin szerint Törökország „kész közreműködni” a válság megoldásában.

Kalin Isztambulban újságíróknak elmondta: Törökország felajánlja, hogy otthont ad az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásoknak, és a harcok azonnali befejezésére szólított fel. Megismételte, hogy Törökország nem kívánja megszakítani jó kapcsolatait sem Moszkvával, sem Kijevvel. (MTI)

2022.03.05 13.04
Megrekedt a kimenekítés Mariupolban a város alpolgármestere szerint

Mariupol alpolgármestere, Szerhij Orlov a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, jelenleg leállítják Mariupol városának evakuálását, mivel a művelet nem biztonságos. Az evakuációs útvonalon, Orihiv város közelében folyamatos ágyúzás folyik – tette hozzá.

Szerhij Orlov szerint az ukrán kormány egyeztetéseket folytat az orosz tisztségviselőkkel a tűzszünet megszegéséről. (MTI)

2022.03.05 9.24
A fővárosi pályaudvarokon 3203 menekültet fogadtak a rendőrök (2022.03.05 8.41)

Budapest, 2022. március 5., szombat (MTI) – A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a társszervek 3203 menekültet fogadtak pénteken a fővárosi pályaudvarokon – közölte a főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.

Azt írták, hogy a menekültek között 517 gyerek volt. A rendőrök segítettek egy család egymástól elszakadt tagjainak is egymásra találni a Nyugati pályaudvaron – írták. Közölték, a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.
A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 82 ember, köztük 51 gyerek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (MTI)

2022.03.05 8.41
Boris Johnson nukleáris katasztrófa veszélyére figyelmeztet

Egy ukrán erőmű oroszországi ágyúzását követően jelentős nukleáris veszély fenyegeti az európaiakat Boris Johnson szerint – írja a The Guardian több külföldi sajtóorgánumra hivatkozva, mint a La Repubblica és a Die Welt.

Johnson kijelentette, hogy úgy véli, Putyin szándékában áll „megduplázni” Ukrajna elleni invázióját , mivel az orosz elnök szerint “nincs más választás, mint folytatni a pusztítást”.

Johnson elmesélte a Zelenszkij-vel folytatott éjszakai telefonbeszélgetését a Zaporizzsja erőmű bombázása ügyében, mondván, pártjuk egyetértett abban, hogy egy, az atomerőmű elleni támadás „egyértelműen közös európai biztonságunk kérdése”. (MTI)

2022.03.05 8.30
Az orosz csapatok humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál

Humanitárius folyosó nyílik az orosz csapatok által blokád alá vont délkelet-ukrajnai Mariupolnál az Interfax orosz hírügynökség szombati, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint.

A tárca bejelentése szerint az orosz erők moszkvai idő szerint 10.00 órakor beszüntetik a harcokat, hogy Mariupol és a szomszédos Volnovaha civil lakossága elhagyhassa a területet.

A kelet-ukrajnai Mariupolt szombat hajnalban vonták blokád alá az orosz erők, közölte szombaton a település polgármestere, Vadim Bojcsenko, aki egyúttal felszólította az oroszokat egy humanitárius folyosó létrehozására. (MTI)

2022.03.05 8.26
Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Ukrajna besorolását a Moody’s

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta péntek éjjel Ukrajna besorolását a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az orosz invázió nyomán romlik Ukrajna képessége és valószínűleg hajlandósága is adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.04 21.03
Bakondi: már több mint 140 ezer menekült érkezett Magyarországra – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Bakondi György azt mondta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) becslése szerint ez a szám a 250 ezret is eléri majd.
Kiemelte: a jövőbeli menekültek száma attól függ, hogy az orosz-ukrán háború egyre súlyosabbá váló cselekményei milyen mértékben terjednek ki Ukrajna nyugati részeire.

A kormány kötelességének érzi, hogy védelmet nyújtson azon embereknek, akik “a háború poklából menekülnek át az első biztonságos országba, Magyarországra” – jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó. Bakondi György hangsúlyozta: Magyarország nem várt az Európai Unióra, hanem saját erőforrásaiból, állami és állampolgári adakozásból elkezdte a menekültek segítését, sikerrel. (MTI)

2022.03.04 19.46
Biztonsági okokból felfüggeszti újságíróinak oroszországi tevékenységét a BBC

A brit közszolgálati médiatársaság pénteki bejelentése szerint az intézkedés indoka az az új orosz törvény, amely börtönnel fenyegeti a média munkatársait. Az Oroszországban pénteken elfogadott törvény alapján – amellyel a BBC a döntést indokolta – szabadságvesztéssel sújtható az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése. A BBC indoklásában szerepel az is, hogy az Ukrajna ellen folytatott háborúval összefüggésben blokkolták a cég orosz nyelvű hírportálját. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) pénteken korlátozta az oroszországi hozzáférést a Lettországból üzemeltetett Meduza hírportál és az amerikai költségvetésből finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű híroldalához is.

Tim Davie, a BBC vezérigazgatója pénteki közleményében hangsúlyozta: úgy tűnik, hogy az új orosz törvény a független újságírás folyamatát minősíti büntetendő cselekménynek, és így a BBC-nek nem maradt más választása, mint az, hogy átmeneti időre felfüggessze a BBC News hírszolgáltató részleg újságíróinak és az őket segítő személyzet tagjainak munkáját Oroszországban.
Davie szerint az intézkedés arra az időre szól, amíg a BBC megvizsgálja, hogy milyen hatásai lehetnek “ennek a nemkívánatos fejleménynek”. A BBC vezérigazgatója hozzátette, hogy a BBC News orosz nyelvű hírszolgáltatása továbbra is működik Oroszország határain kívülről.

Tim Davie nyilatkozata szerint a BBC számára elsődleges fontosságú munkatársainak biztonsága, és a cég nem kívánja kitenni őket annak a kockázatnak, hogy büntetőeljárás indul ellenük csak azért, mert végzik a munkájukat. Davie elismeréssel adózott a BBC-stáb bátorságának, elkötelezettségének és professzionalizmusának. A vezérigazgató hangsúlyozta: a BBC változatlanul elkötelezett amellett, hogy pontos, független forrásból származó információkkal lássa el közönségét az egész világon, beleértve az oroszok azon millióit, akik használják a BBC hírszolgáltatását. Az Ukrajnában és a világban máshol dolgozó BBC-újságírók folytatják tudósításaikat az Ukrajna elleni invázióról – közölte pénteki nyilatkozatában a BBC vezérigazgatója. (MTI)

2022.03.04 19.06
Moszkva állítja, csak katonai célpontokat támad, a civilek videói ennek ellentmondanak

Az RTL Híradó összeállítása:

 

2022.03.04 19.01
„Nem talált” – kommentálta Zelenszkij az ukrán elnöki palota előtt leesett orosz rakétadarabokat

Feltehetően egy orosz rakétának a darabja esett Volodimir Zelenszkij ukrán államfő elnöki palotájának udvarára – közölte Sergii Nykyforov szóvivő. Állítása szerint az elnök viccelődve csak annyit mondott:

Nem talált.

Az elmúlt héten egyébként legalább háromszor próbálták megölni Volodimir Zelenszkijt, de az ukrán titkosszolgálatok minden merényletkísérletet megakadályoztak. (RTL)


2022.03.04 16.01
Szijjártó: a NATO nem résztvevője a háborúnak

Megnyugtató hír, hogy a NATO-külügyminiszterek pénteki tanácskozásán nem született semmilyen olyan döntés, melynek nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre; a résztvevők kimondták: a NATO nem résztvevője a háborúnak – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a tagországok szakminiszterei kimondták, mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne is legyen részese a háborúnak, ezért a NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket ebbe a háborúba. Kimondták továbbá: mindent meg kell tenni azért, hogy a háború ne terjedjen Ukrajnán túlra, hogy folyamatosan csökkenjen az eszkaláció esélye és a kommunikációs csatornákat Oroszországgal fenn kel tartani annak érdekében, hogy elejét lehessen venni bármilyen félreértésnek vagy visszafordíthatatlanul tragikus hatású döntésnek – közölte. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.04 15.47
Putyin: Oroszországnak nincsenek barátságtalan szándékai a szomszédjaival szemben

Oroszországnak nincsenek barátságtalan szándékai a környező országokkal szemben, minden cselekedete kizárólag az ellene irányuló barátságtalan intézkedésekre adott válasz – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy online rendezvényen.

Szeretném még egyszer hangsúlyozni: nincsenek rossz szándékaink a szomszédjainkkal szemben, és azt tanácsolnám nekik, hogy ne élezzék ki a helyzetet, és ne vezessenek be korlátozásokat. Mi minden kötelezettségünknek eleget teszünk, és ezután is így fogunk tenni

– mondta Putyin. “Nem látjuk szükségét a helyzet kiélezésének, vagy annak, hogy rontsuk a kapcsolatainkat. Minden lépésünk mindig válasz valamilyen, Oroszországgal szembeni barátságtalan cselekedetre” – tette hozzá. Bővebben itt.

2022.03.04 13.22
Oroszországban már az is 15 év börtönt kaphat, aki háborúnak nevezi a háborút

Az orosz alsóház egyhangúan megszavazta a törvényt, amelynek értelmében bárki, aki „félrevezető információkat” közöl az orosz hadseregről, 15 év börtönbüntetéssel sújtható – írja a New York Times nyomán az Index.

A kormány közlése szerint már az is dezinformációnak számít, ha az ukrajnai háborút – vagy ahogy az orosz vezérkar nevezi, „különleges katonai cselekményeket” – háborúnak vagy megszállásnak nevezik.

2022.03.04 11.37
A japán hitelminősítő öt fokozattal rontotta Oroszország besorolását

A JCR japán hitelminősítő pénteken drasztikusan, egyszerre öt fokozattal “B plusz”-ra rontotta Oroszország külföldi és nemzeti valutában fennálló kötelezettségeinek hosszú távú besorolását az eddigi “BBB”-ről. Ahogy a régi, úgy az új besorolás is negatív kilátást kapott.

A JCR honlapjára felkerült indoklás szerint a minősítést március 1-jén kezdték felülvizsgálni az ukrajnai események, valamint az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciók bevezetéséről szóló döntései kapcsán.
“A pénzügyi szankciók megnehezítették Oroszország számára a devizafizetések teljesítését, ami növelte az amerikai dollárban jegyzett orosz államkötvények tőke- és kamatai késedelmes fizetésének a valószínűségét” – áll a JCR közleményében.

Hozzátették, hogy hatékonyan sikerült befagyasztani az orosz jegybank külföldön, így például az amerikai jegybanknál, vagy az Európai Központi Banknál elhelyezett devizakészleteit, ami megnehezíti a nemzeti valuta védelmét és jelentősen aláássa a rubelbe vetett bizalmat. Emellett a hazai bankokból történő betétkivonás is felgyorsult, ami bankválságtól való félelmet kelt. Ezen felül a pénzügyi szankciók további szigorítása is várható, ami szintén megnehezítheti a március közepétől esedékes devizakötvények kamatfizetését – áll a JCR leminősítésének indoklásában. (MTI)

2022.03.04 9.56
Ukrán hatóság: az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva. Az ukrajnai Zaporizzsja megye katonai kormányzata a felügyeletre hivatkozva – a hírügynökség szerint – közölte azt is, hogy a régióban a háttérsugárzás normális.

A RIA Novosztyi idézte Dmitro Orlovot, Enerhodar polgármesterét – a létesítmény ennek a városnak a területén található – arról, hogy a településen és az erőműben nem folynak harcok. Korábban az atomerőmű sajtószolgálata azt közölte, hogy az objektum területén tűz ütött ki, és a háttérsugárzás változatlan. Később az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata arról adott ki tájékoztatást, hogy a tűzeset az erőmű határain kívül történt, és az egyik reaktorblokkot leállították. Utóbb a szolgálat azt közölte, hogy az erőmű ötszintes oktatási és kiképzőközpontjának felső három szintje égett, a tüzet eloltották. (MTI)

2022.03.04 9.54
Kormányszóvivő: mindenre kiterjedő segítséget nyújt Magyarország az ukrajnai menekülteknek

Mindenre kiterjedő segítséget nyújt Magyarország az orosz-ukrán háború elől menekülőknek, senki nem marad segítség nélkül – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken az M1 aktuális csatornán. A kormányszóvivő, aki csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt látogatást tett a magyar-ukrán határon, elmondta: a határ magyar oldalán öt segítségpontot alakítottak ki, ahol a különböző szervek és szervezetek együttműködve minden ellátást biztosítanak az érkezőknek. Élelmiszert adnak nekik, segítenek az ügyintézésben, szálláshelyet, orvosi segítséget biztosítanak és a tovább utazásban is segítenek, ha valaki azt kéri.

Az egész ország megmozdult, a rendvédelmi szervektől kezdve a karitatív szervezeteken át a lakosságig mindenki segít – emelte ki.
Hozzátette: megalakult a kormányzati szerveket és a hat legnagyobb segélyszervezetet magába foglaló Humanitárius Tanács is, amelynek célja, hogy koordinálja és szervezettebbé, eredményesebbé tegye a kormányzati és a karitatív munkát.

Magyarország az itt élni tervezők későbbi életében is segít: például összeköti a munkát vállalni tudó embereket a munkáltatókkal, valamint megoldja a gyerekek iskoláztatását – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a harmadik országbeli, Ukrajnában tanuló diákok átmeneti ellátást kapnak, és diplomáciai úton abban segítik őket, hogy haza tudjanak menni. Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyakcióban a csütörtöki adatok szerint eddig 280 millió forint gyűlt össze. Az összefogást a 1357-es számon hívásonként, sms-enként 500 forinttal vagy a 11711711-22222222-es számlaszámra utalva lehet támogatni. (MTI)

2022.03.04 7.46
Tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműnél

Európa legnagyobb és nem túl modern atomerőművéért heves harcok bontakoztak ki az elmúlt órákban Ukrajnában, és az orosz ágyúzás következtében tűz ütött ki a zaporizzsjai erőmű területén. Hogy mit találtak el az oroszok, arról nincsenek pontos információk, de ukrán politikusok és atomenergiai szakértők nukleáris katasztrófára figyelmeztetnek.

„A világ biztonsága veszélyben van. Az ellenség Európa legnagyobb atomerőművének épületeinek és blokkjainak folyamatos ágyúzása következtében a Zaporizzsjai Ateromerőmű lángokban áll” – írta Telegramján Dmitro Orlov, a város polgármestere.

Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba is megerősítette a tűzesetet Twitteren: „Az orosz hadsereg minden oldalról lövi Európa legnagyobb atomerőművét, a Zaporizzzsja Atomerőművet. Már kitört a tűz. Ha felrobban, 10-szer nagyobb lesz, mint a Csernobil! Az oroszoknak azonnal be kell szüntetni a tüzet, hogy odaférjenek a tűzoltók. Biztonsági zónát kell kialakítani.”

Az erőmű ipari kamerája folyamatosan élőben közvetíti az eseményeket, és a nem túl jó minőségű felvételen is látszott, hogy az egyik épületnél nagy lángok csaptak fel.

Később Olekszandr Sztaruh, a zaporizzsjai régió vezetője azt közölte, hogy egy oktatási épület és egy laboratórium gyulladt ki, és szavatolva van az erőmű nukleáris biztonsága. A tűzoltók is felvonulhattak eloltani a lángokat.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi szerdai nyilatkozatában felszólította az orosz erőket, hogy ne támadják Ukrajna négy atomerőművét, azoknak „biztonsági fenyegetés nélkül kell tovább működniük. A katonai konfliktus eredményeként bekövetkezett bármely baleset rendkívül súlyos következményekkel járhat az emberekre és a környezetre Ukrajnában és azon kívül is.” (Telex)

2022.03.03 21.40
Drónfelvételen a döbbenetes pusztítás

Így néz ki most a Kijevtől 50 kilométerre lévő kisváros, Borodjanka.

2022.03.03 20.38
Véget ért a béketárgyalás második fordulója

Sajnos továbbra sem sikerült elérni az Ukrajnának szükséges eredményeket – írta Twitter bejegyzésében Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó. Egy pontban megállapodtak, mégpedig, hogy humanitárius folyosókat nyitnak a menekülő civilek részére a tűz alatt álló városokból.

2022.03.03 20.24
Mariupol polgármestere szerint a nőket és a gyerekeket sem engedik kimenekíteni az ostromlott városból

Az RTL Híradó összeállítása:

 

2022.03.03 19.30
Londoni elemzők: Oroszország több hellyel lejjebb kerülhet a legnagyobb gazdaságok listáján

Londoni pénzügyi elemzők szerint az ukrajnai invázió miatt bevezetett súlyos szankciók nyomán Oroszország már az idén több százmilliárd dollárt veszíthet és több hellyel lejjebb kerülhet a világ legnagyobb gazdaságainak listáján. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics csütörtökön bemutatott tanulmányában megállapítja, hogy a háború és különösen az arra válaszul bevezetett nyugati szankciók máris komoly gazdasági és pénzügyi válságot okoztak Oroszországban. A ház szerint ennek egyik azonnali velejárója lesz az orosz gazdaság súlyának jelentős csökkenése a világgazdaságon belül.

Neil Shearing, a Capital Economics főközgazdásza az általa összeállított elemzésben közölte: a cég számításai szerint az orosz hazai össztermék (GDP) a tavalyi év egészében megtermelt 1650 milliárd dollárról az idén 1400 milliárd dollárra csökken, és így az orosz gazdaság a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában a 2021 végén elfoglalt 11. helyről az idén a 14. helyre csúszhat vissza. (MTI)

2022.03.03 17.07
Emmanuel Macron szerint a “legrosszabb következik” az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban.

A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte “teljesen eltökélt az invázió folytatásában”, miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot – közölte a francia elnöki hivatal. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.03 16.41
Ukrajna visszaadja az elfogott orosz katonákat az édesanyjuknak

Az ukrán védelmi minisztérium azt közölte, hogy átadják az elfogott orosz katonákat az édesanyjuknak, amennyiben eljönnek értük Kijevbe.


2022.03.03 16.04
Megérkezett a Béres Gyógyszergyár 20 millió forintos vitaminadománya Záhonyba

Megérkezett Záhonyba a Béres Gyógyszergyár 20 millió forintot meghaladó értékű vitaminadománya, amelyet az Ukrajnából érkező menekülteknek ajánlott fel. A cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a multivitaminokat és C-vitaminokat magában foglaló szállítmányt eljuttatták a magyar-ukrán határ menti Záhonyba, ahol az adományt a város önkormányzata osztja szét a menekültek között.

Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke hétfőn a közmédia Jónak lenni jó! Magyarország összefog című tematikus műsorában elmondta: az érintett határ menti települések polgármestereivel egyeztetve megtudta, hogy nagy szükség van vitaminokra a térségben. (MTI)

2022.03.03 13.52
A magyar és a lengyel határőrizet együttműködése segítette egy Ukrajnából menekülő család egyesítését Beregsurányban

Ukrajnából lépett be Lengyelország területére egy ukrán állampolgárságú nő 2022. március 1-jén délelőtt, és azonnal segítségért fordult a lengyel határőrizeti szerv munkatársaihoz. Elmondta, hogy két gyermekével menekült el hazájából az ott zajló háború viszontagságai elől, de útközben elszakadtak egymástól. Lánya és fia hollétéről semmit sem tud, segítsenek őket megtalálni.

Lengyel kollégáink a 11 éves és 12 éves gyermekek fényképeit elküldték a magyar-ukrán határátkelőhelyekre, amelyek alapján a magyar rendőrök minden belépő forgalmi sávon figyeltek felbukkanásukra.

Fotó: Police.hu

Néhány óra múlva, 2022. március 1-jén 20 óra 45 perckor a két gyermek belépésre jelentkezett a beregsurányi közúti határátkelőhelyen. Kollégáink fényképeik alapján azonnal felismerték a lányt és a fiút. Biztonságba helyezték őket, és értesítették a lengyel hatóságot, akik az édesanyával együtt azonnal elindultak Magyarországra.

Az édesanya 2022. március 2-án hajnali egy órakor Beregsurányban ölelte magához gyermekeit. (Police.hu)

2022.03.03 13.31
Megérkezett a Magyar Vöröskereszt segélyszállítmánya Ukrajnába

Rendben célba ért a Magyar Vöröskereszt egytonnás segélyszállítmánya Beregszászra, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetéhez. A csomagokba elsősorban tartós élelmiszer (liszt, cukor, étolaj, rizs) került, amivel a lakosság ellátását helyben tudja segíteni a szervezet; a mostanit várhatóan egy újabb 24 tonnás szállítmány fogja követni – közölte a Magyar Vöröskereszt csütörtökön az MTI-vel.

Hozzátették, hogy a Kárpátaljai Vöröskereszttel a szakmai mellett évek óta baráti viszonyt is ápol a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. A most eljuttatott élelmiszerszállítmány hatékony támogatást jelent az ottani tagszervezetnek a jelenlegi helyzetben – értékelték.

Felhívták a figyelmet, hogy a háború kitörése óta a Magyar Vöröskereszt a határmenti önkormányzatok által üzemeltetett befogadóhelyek működésében segít, tábori ágyakat, pokrócokat, egyszerhasználatos lepedőket, valamint felület- és kézfertőtlenítőket juttatott a keleti országrészben kijelölt befogadóközpontokba. Emellett részt vesz az élelmezésben, továbbá tájékoztatással, elsősegélynyújtással és pszichoszociális segítségnyújtással, családi kapcsolatok megszakadása esetén keresőszolgálattal támogatja a menekülteket.

A szervezet elsősorban két nagy határmenti városra, Záhonyra és Lónyára összpontosította jelenlétét, de a beregsurányi és a tiszabecsi határátkelőnél is részt vesznek a menekültek fogadásában. Ezenkívül Uszkán és Barabás határátkelőhelyen ideiglenes menedékházat állítottak fel – írták. A határ menti települések mellett Budapesten is segítik az Ukrajnából érkezőket, elsősorban a Nyugati pályaudvaron fogadják őket ennivalóval, meleg itallal, valamint tájékoztatással szolgálnak a tovább utazóknak és a szálláshely-keresőknek – áll a Magyar Vöröskereszt közleményében. (MTI)

2022.03.03 13.06
Orbán Viktor Beregsurányban

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök gyerekekkel beszélget a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton Beregsurányban 2022. március 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2022.03.03 10.25
Újabb fegyverszállítmányt kaphat Németországtól az orosz invázió ellen harcoló ukrán hadsereg – jelentették csütörtökön német hírportálok.

A szállítmány 2700 Strela típusú, vállról indítható szovjet légvédelmi rakétából áll. A leginkább helikopterek elleni bevetésre alkalmas fegyverek az egykori NDK hadseregének készletéből származnak. A szövetségi gazdasági minisztérium már hozzá is járult kivitelükhöz. A kormány az Ukrajna elleni orosz invázió harmadik napján, február 26-án a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva úgy döntött, hogy mégis küld fegyvereket az ukrán hadseregnek. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.03 8.42
Ma tarthatják a béketárgyalások második fordulóját

Az orosz és az ukrán küldöttség várhatóan megtartja a második tárgyalási fordulót egy esetleges tűzszünetről csütörtökön, egy héttel az orosz invázió kezdete után – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője közölte, hogy az ukrán fél már úton van a tárgyalás helyszínére – áll a jelentésben.

A két fél megállapodott abban, hogy a helyszín a nyugat-fehéroroszországi Breszt térségében lesz. Az orosz hadsereg „biztonsági folyosót” alakított ki annak érdekében, hogy az ukrán küldöttség eljusson oda.

Az ukrán fél megerősítette, hogy beleegyezett a megbeszélések megtartásába, de ennél többet nem közölt. A kijevi külügyminisztérium ugyanakkor sürgette Oroszországot, hogy hirdessen tűzszünetet a súlyosan érintett Harkiv és Szumi kelet-ukrajnai régiókban, hogy a civilek biztonságba kerülhessenek. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.03 8.27
Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel. MTI/Balogh Zoltán

Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel. MTI/Balogh Zoltán

2022.03.02 21.20
Porig rombolták az oroszok a dél-ukrajnai Mariupol jó részét

Az RTL Híradó összeállítása.

 

2022.03.02 21.11
Az ukrán hadseregnek több mint 2870, az orosznak pedig 498 halottja volt a háború hét napja alatt – állította Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerda este ismertetett hadijelentésben.

Konasenkov szerint az ukrán félnek mintegy 3700, az orosznak pedig 1597 katonája sebesült meg. A tábornok 572 ukrán hadifogolyról tett említést, fogságba esett oroszokról nem szólt. Az orosz védelmi tárca az invázió kezdete óta először osztott meg konkrét veszteségadatokat. A Moszkvában közölt adatok szerint az ukrán katonai infrastruktúra 1533 objektuma pusztult el, köztük 54 parancsnoki állás és kommunikációs központ, 39 rakétavédelmi rendszer, valamint 52 radarállomás.

Ezenkívül Konasenkov az ukrán veszteségek közé sorolt 47, a földön megsemmisített és 13, a levegőben lelőtt repülőgépet, 484 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 63 rakéta-sorozatvetőt, 217 tüzérségi ágyút és aknavetőt, 336 speciális katonai járművet és 47 pilóta nélküli repülőgépet. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.02 21.05
Ferenc pápa egészségügyi segélyt küld Ukrajnába

Egészségügyi eszközökből és gyógyszerekből álló szállítmányt küld Ferenc pápa Lviv városába, valamint az Ukrajnával szomszédos országokba – közölte a Vatikán hamvazószerdán, melyet az egyházfő ima- és böjtölési napnak hirdetett meg a békéért.

Az egészségügyi szállítmány egy részét Konrad Krajewski bíboros, a pápai alamizsna hivatal vezetője személyesen adta át a római ukrán közösség központjaként ismert Szent Zsófia-templomban. A templomban gyűjtik az Ukrajnába szánt segélyeket. A Vatikán az olaszországi ukrán közösség felhívására válaszolt, mely elsősorban egészségügyi cikkeket kért, többek között injekciós tűket, kötszereket, fertőtlenítőket.

A pápa személyes adománya furgonokkal a következő napokban érkezik meg Lviv városába. A Vatican News hírportál közlése szerint a következő szállítmány gyógyszerekből áll majd. Ezzel egy időben a Vatikán segélyeket juttat el az Ukrajnával szomszédos országokban az apostoli nunciatúrákon keresztül. Ferenc pápa a szerdai általános audiencián résztvevő lengyel hívőknek köszönetet mondott amiért “támogatjátok Ukrajnát, megnyitottátok határaitokat, szíveteket, otthonaitok ajtaját a háború elől menekülők előtt”.
Hamvazószerdán Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár vezette az ilyenkor a Santa Sabina-bazilikában szokásos szertartást a római Aventinus-dombon. A bíboros olvasta fel Ferenc pápa homíliáját, melyben az egyházfő Isten segítségét kérte a békéhez, melyet “az emberek maguktól nem képesek építeni”.

“Az ima, a jótékonyság és a böjt gyógyírnek számít magunk és mindenki számára: mindenki képes megváltoztatni a történelmet” – tette hozzá a katolikus egyházfő, aki március 2-ra az imának és a böjtnek szentelt napot hirdetett meg az ukrajnai békéért. A pápa felhívására az olasz cserkészszövetség (Agesci) virrasztást tart a Szent Péter téren szerda estétől. (MTI)

2022.03.02 19.09
A háború kezdete óta 416-an adtak be menedékkérelmet Magyarországon

Folyamatosan érkeznek kedd óta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) budapesti ügyfélszolgálataira az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők, többségében harmadik országbeli állampolgárok. Az OIF az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a határ menti gyűjtőpontok mellett a budapesti ügyfélszolgálatok is forgalmasak, ezeken két nap alatt csaknem ezer ügyfél jelent meg.

Munkatársaik soron kívül, megemelt létszámmal folyamatosan rögzítik a külföldiek adatait és kérelmeit, valamint fényképfelvételt készítenek, hogy aztán a szükséges tartózkodásra jogosító okmányokkal lássák el a segítséget kérőket – hangsúlyozták. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdetétől szerda délig 416 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. (MTI)

2022.03.02 18.15
Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán egy interjúban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “fizikai kiiktatása” lehet az egyetlen módja az ukrajnai háború befejezésének – jelentette a Luxemburg Times nevű hírportál.

Asselborn a 100,7 nevű helyi közszolgálati rádióadónak adott interjújában a portál szerint azt mondta: “Ha az orosz nép tisztában lenne azzal, hogy Putyin milyen pusztítást végez, mennyi félelemért és mennyi halálos áldozatért felelős, akkor véleményem szerint a Kreml megbukna”.

Ezt csak kívánni lehet, és azt is, hogy Putyint megsemmisítsék

– idézte a külügyminiszter szavait a Luxemburg Times. Asselborn azt is kijelentette: “nem tudja elképzelni”, hogy a felek között zajló jelenlegi béketárgyalások eredményre vezethetnek. A tárgyalások első fordulóját hétfőn tartották, míg a második fordulóra a hírek szerint szerda este kerül sor. (MTI) (Bővebben itt)

2022.03.02 17.15
Kukásautókkal állták el az utat az atomerőmű dolgozói az orosz csapatok előtt

Több száz munkás és helyi lakos állta el a délkeleti Enerhodar város közelében fekvő ukrán atomerőműhöz vezető bekötőutat a térségben előrenyomuló orosz erők előtt szerda reggel. A helyi hatóság Facebook-oldalán közzétett videókon látható, amint ukrán zászlókat tartó nagy tömeg homokzsákokkal elzárja az utat, kukásautókat is bevetve.

A zaporizzsjai atomerőmű Ukrajna és egyúttal Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve, az átlagos éves ukrán villamosenergia-termelés egyötödét és az ukrán atomerőművek által termelt villamos energia közel felét adja. Oroszország tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy katonai erői ellenőrzésük alá vonták a zaporizzsjai erőmű körüli területet. (Telex)


2022.03.02 16.41
Mielőbb véget kell érnie a háborúnak, “békét akarunk a régiónkban, és azt akarjuk, hogy véget érjen az emberek szenvedése Ukrajnában” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.

A tárcavezető az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén felszólalva kijelentette: Magyarország minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy visszatérjen a béke Ukrajnába és a Kelet-Közép-Európába. Úgy fogalmazott, egy olyan országot képvisel, amely hatalmas biztonsági kockázatokkal nézett szembe az elmúlt napokban. A magyarok nem akarják ezt a háborút, “mi, magyarok békét akarunk, békét minél előbb” – közölte. Hozzátette: “ukrán barátaink mellett állunk”, támogatjuk Ukrajna területi integritását és szuverenitását. (MTI)

2022.03.02 10.14
Humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját – jelentette be a kormányszóvivő szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra közlése szerint a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elnökségével megalakult tanácsban jelen vannak a köznevelés, a felsőoktatás, a szociális és a gyermekvédelmi terület, az egészségügy, a területi közigazgatás, a munkaügy, a nemzetpolitika, a Hungary Helps és a közlekedés képviselői. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.02 10.14
Herszon ukrán kikötővárost teljesen ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg – jelentette be szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekvő város polgári infrastruktúrája, életfenntartó létesítményei és a városi közlekedés a megszokott módon működnek, a városban élelmiszerből és alapvető cikkekből nincs hiány. A helyi hatóságokkal tárgyalások folynak a szociális infrastruktúra működésének fenntartásáról is. A tábornok által ismertetett szerdai hadijelentés szerint a Moszkva által “különleges hadműveletnek” nevezett háború kezdete óta az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúrájának 1502 objektumát semmisítette meg, köztük van az ukrán fegyveres erők 51 parancsnoki és kommunikációs csomópontja és 38 légvédelmi radarállomás.

Elmondása szerint 47 repülőgépet a földön, 11-et pedig a levegőben semmisítettek meg. Az ukrán hadsereg, mint mondta, 472 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 62 rakéta-sorozatvetőt, 206 tüzérségi ágyút és aknavetőt, 336 speciális katonai járművet és 46 pilóta nélküli repülőgépet veszített.

Konasenkov azt mondta, hogy orosz fegyveres erők nagypontosságú fegyverrel csapást mértek az Ukrán Biztosági Szolgálat (SZBU) és a 72. információs-pszichológiai műveleti főközpont létesítményeire Kijevben, és megsemmisítették a tévétorony műsorszóró berendezését. Állítása szerint a csapás következtében lakóépületekben nem keletkezett kár. Beszámolója szerint a helyi milíciák orosz tűztámogatással a luhanszki régióban 75, a donyeckiben pedig 58 kilométert haladtak előre, és nyolc újabb települést az ellenőrzésük alá vontak. Az orosz fegyveres erők elfoglalték Tokmak és Vasziljevka települést, az ukrán erők ott feladták az ellenállást, és önként letették a fegyvert. (MTI)

2022.03.02 08.48
Kivonul az európai piacról a Sberbank – jelentette be szerdán a pénzintézet. “A csoport leánybankjainak rendellenes pénzkiáramlással, valamint az alkalmazottak és a fiókok biztonságát fenyegető veszélyekkel kell szembenéznie. Az orosz központi bank vonatkozó utasítása miatt a Sberbank nem lesz képes likviditást biztosítani európai leányvállalatainak” – áll a pénzintézet közleményében.

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt amerikai, uniós és brit szankciók hatálya alá került állami tulajdonú bank közölte, hogy leánybankjai magas tőketartalékkal és eszközminőséggel rendelkeznek, az ügyfelek betétjeit pedig a helyi jogszabályoknak megfelelően biztosították. A Sberbank szerint eszközei elegendőek ahhoz, hogy valamennyi betétest kifizessék. Szerdán vált ismertté, hogy az osztrák Pénzpiaci Hatóság (FMA) az Európai Központi Bank kérésére betiltotta a Sberbank Europe AG üzleti tevékenységét. A bank számára külső könyvvizsgálót jelöltek ki. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.01 23.04
Az ukrán belügy szerint 40 ezer ember maradt élelem és áram nélkül Kelet-Ukrajnában

Az orosz támadások miatt az ukrán belügy megpróbálja evakuálni az embereket a kelet-ukrajnai Vonovakta, Sartana és Talalaivka településekről. De a közleményükben azt írják, hogy az oroszok nem reagáltak arra a kérésükre, hogy nyissanak egy folyosót a civilek kimenekítésére. Megjegyezték, hogy a helyzet különösen súlyos a Kijevhez közeli Bucsában, ahol a hétvégén is komoly harcok folytak. (444)

2022.03.01 22.27
Inkább kilyukasztják a benzintankot az oroszok, csak ne kelljen harcolniuk

A Pentagon hírszerzési forrásaira hivatkozva a The New York Times azt írja, hogy egész orosz egységek adják meg magukat, vagy lyukasztják ki szándékosan a harci járműveik benzintankját, magyarul szabotázst követnek el, csak hogy ne kelljen harcolniuk.

Amerikai hírszerzési információk szerint a Kijev felé araszoló orosz hadsereg katonáinak harci szelleme, morálja meglehetősen alacsony szinten van, aminek a legfőbb oka, hogy általános hadkötelezettség következtében besorozott fiatalok igencsak gyengén kiképzett bakák. (Index)

2022.03.01 22.10
Lekapcsolták az Eho Moszkvi rádiót és a Dozsgy online televíziót Oroszországban

Korlátozta a kormánykritikus orosz Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy online televízió adásának foghatóságát az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor). A Roszkomnadzor szerint a két tömegtájékoztatási eszköz rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai “különleges hadműveletéről”. A hatóság a főügyészség követelésére döntött az Eho Moszkvi és a Dozsgy betiltása mellett. (MTI)

2022.03.01 22.07
Az Egyesült Államok állandó segítséget nyújt Ukrajnának a biztonság, a gazdaság és a humanitárius segélyek terén egyaránt – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, amikor kedden telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint a két elnök arról is beszélt, hogy “az Egyesült Államok folyamatosan támogatja Ukrajnát az orosz agresszió elleni védekezésben”. Mint fogalmaztak: “a vezetők megvitatták, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel és partnereivel közösen hogyan dolgozik Oroszország elszámoltathatóságán, többek között olyan szankciók bevezetésével, amelyek már most is hatással vannak az orosz gazdaságra”.

A közlemény szerint a telefonos megbeszélésen szó esett arról is, hogy “Oroszország fokozza a támadásokat Ukrajnában a civilek által látogatott helyszínek ellen is”. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.01 21.33
Amerikai és kanadai önkéntesek jelentkeznek Zelenszkij “nemzetközi alakulatába”

A több ezer nemzetközi önkéntes között van több tucat amerikai és kanadai, köztük egy texasi programozó és egy brit-kolumbiai szakács is. A washingtoni és az ottawai kormány döntése értelmében ezek az országok nem küldenek katonai csapatokat Ukrajnába – az esetleges világháború elkerülése érdekében -, ám az amerikai és a kanadai önkéntesek arról nyilatkoztak, az ukránok kitartó ellenállása indította őket arra, hogy jelentkezzenek.

Sokan közülük úgy gondolják, hogy végsősoron a demokratikus jogaik kerülhetnek veszélybe saját hazájukban, ha nem tesznek semmit Európa megvédése érdekében. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.01 21.17
Egy kormányzati épületbe csapódott be egy orosz rakéta Harkovban

Az RTL Híradó összeállítása.

 

2022.03.01 21.10
Súlyos szavak a francia védelmi minisztertől: Európa helytáll vagy megszűnik

“A jelenlegi válság hirtelen ébresztette rá a közvéleményünket, hogy a háború nem egy olyan dolog, amely távoli hadszíntereken aszimmetrikus konfliktusokról szól” – fogalmazott Florence Parly francia védelmi miniszter. “A Vlagyimir Putyin által irányunkban megfogalmazott fenyegetések a bizonyítékai annak, hogy a biztonságunk közvetlen Európában dől el, és ez a megállapítás a védelmi minisztérium számára nem újdonság” – tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte, hogy a francia hadsereg több mint tíz éve készül egy jelentős stratégiai váltásra a nehezebb konfliktusok veszélye miatt. Az ukrajnai háború okozta paradigmaváltás a katonák beavatkozási felkészültségének alkalmazkodását kívánja meg, valamint befektetéseket olyan új konfliktusos területeken, mint a légtér, az internet, a tenger mélye vagy a közösségi oldalak, s emellett az eszközök modernizálását is folytatni kell – fűzte hozzá. (MTI) Bővebben itt.

2022.03.01 17.44
Orbán: őrizzük meg Magyarország békéjét és biztonságát!


2022.03.01 17.35
Az oroszok rakétatámadást indítottak a kijevi tévétorony ellen
Füstfelhőben úszik a kijevi tévétorony, derül ki több videó- és fényképfelvételből. A Kyiv Indenpendent azt írja, hogy néhány perce már nincs is tévéadás. Az ukrán elnöki hivatal azt közölte, hogy átmenetileg nem lesz adás, de hamarosan átállnak tartaléksugárzásra, ezen kívül Youtube-csatornákon és a Megogo nevű tévészolgáltatón keresztül is kommunikálnak majd. Tudósítók jelentése szerint Kijev több kerületéből jelentettek még robbanásokat.

Az orosz védelmi minisztérium néhány órával korábban figyelmeztetést adott ki a kijevi lakosoknak, hogy magas precizitású csapásokra készülnek az ukrán fővárosban. Az oroszok több fontos ukrán katonai célpont megtámadását jelentették be, az Ukrán Biztonsági Szolgálat technológiai központját meg is nevezték. (Telex) (a beágyazott tartalom néhány másodpercet követően jelenik meg)


2022.03.01 17.24
Európa Tanács: véget kell vetni a vérontásnak és a szenvedésnek Ukrajnában

Azonnal véget kell vetni a vérontásnak és a szenvedésnek Ukrajnában, az orosz katonai támadás immár hatodik napja követel áldozatokat és pusztít Európa szívében – jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa kedden. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményében kijelentette: Oroszország az Ukrajna elleni háborúval lábbal tiporja a nemzetközi és az emberi jogokat, felszámolja a humanitárius jogot.

Emlékeztetett: néhány nap alatt a háború több száz civil, köztük sok gyermek halálához vagy sérüléséhez vezetett. Emberek milliói féltik az életüket a kórházakat, az iskolákat és az otthonaikat sújtó válogatás nélküli bombázások miatt. Ezrek nem jutnak vízhez, gyógyszerekhez, élelemhez, áramhoz, higiéniai szükségletekhez és menedékhez. A kórházi dolgozók az ellátás biztosításával küzdenek, a gyakori bombázások arra kényszerítik őket, hogy betegeiket menedékhelyekre vagy pincékbe helyezzék át. A menekültek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek özöne kétségbeesetten keresi a biztonságot – mondta Mijatovic. A vérontásnak azonnal véget kell vetni, mielőtt még több ártatlan élet vész el, és még több kár keletkezik. Az orosz hatóságok ezt megtehetik a rémálom azonnali megállításával – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

2022.03.01 12.59
Szijjártó: Magyarország támogatja az ukránok EU-csatlakozását 

„Minden olyan ügyet igyekszünk elősegíteni, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Ukrajnában újra béke legyen. Minden támogatást megadunk azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek békés segítséget jelentenek Ukrajnának, hiszen minél előbb lesz béke, annál kevesebb lesz a halott és annál kevesebb ember kényszerül arra, hogy elmeneküljön a saját hazájából, a saját otthonából” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Mint mondta, a tegnapi napon nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia elnökei közös kezdeményezést tettek közzé, Ukrajna európai integrációjának elősegítése érdekében. A levélben azt írják, hogy az EU-tól minél előbb kapjon tagjelölt státuszt Ukrajna és minél előbb kezdődjenek megbeszélések a csatlakozás témájában

Ezúton szeretném bejelenteni, hogy Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést. Sürgetjük a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre a nyolc elnöknek a kérését, amelyet Magyarország is támogat. Azt várjuk el Brüsszeltől, hogy kezelje kellő komolysággal ezt a kezdeményezést.

– mondta a külügyminiszter a Facebook oldalára feltöltött videójában. A kezdeményezéshez kedden Románia is csatlakozott.


2022.03.01 12.28
Kedden súlyos tüzérségi támadás érte Harkiv főterét. Drámai képeket közölt az Index.

2022.03.01 10.08
Több hollywoodi stúdió leállította új filmjei oroszországi forgalmazását

Több nagy hollywoodi stúdió, köztük a Disney, a Warner Bros. és a Sony is leállította hétfőn új produkcióinak oroszországi forgalmazását az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt – számoltak be róla hollywoodi filmes hírportálok. A hollywoodi stúdiók közül a Variety.com cikke szerint elsőként a Disney jelentette be, hogy lemondja összes új produkciója oroszországi forgalmazását, köztük a Pixar stúdióban készült animációja, a Pirula Panda bemutatását, amelyet március 10-től játszottak volna az oroszországi mozik. A stúdió döntését közleményében az Ukrajnát lerohanó indokolatlan invázióval és az ennek nyomán kialakult menekültválsággal indokolta. Hozzátették: civil partnereikkel a menekülteknek nyújtott sürgős segítség és egyéb humanitárius támogatás biztosításán dolgoznak.

A WarnerMedia közleményében úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai humanitárius válság fényében egylőre nem forgalmazza Oroszországban a Warner Bros. stúdióban készült Batman című filmjét, amelyet péntektől játszottak volna az orosz mozikban. Mint hozzáfűzték: figyelemmel kísérik a helyzetet, reménykednek a tragédia gyors és békés megoldásában – írta meg a Variety.com.

A Sony Pictures szintén hétfőn jelentette be, hogy az Ukrajnában zajló harcok és az ennek következtében a térségben kialakult bizonytalanság és humanitárius váláság miatt mások mellet a Morbius című Marvel-produkciója forgalmazásának felfüggesztését tervezi Oroszországban.

Az öt nagy hollywoodi stúdiót és a Netflix streamingszolgáltatót képviselő amerikai Mozgókép Egyesület (MPA) közleményében leszögezte, hogy “az MPA a nemzetközi közösséggel együtt kiáll a jogállamiság fenntartása mellett, és elítéli Oroszország ukrajnai invázióját”. A tagvállalatok nevében támogatásukról biztosították Ukrajna kreatív közösségének tagjait, “akik – mint minden ember – megérdemlik, hogy békében éljenek és dolgozzanak” – idézte a Variety.com cikke. (MTI)

2022.03.01 08.13
Rakétatámadás volt a román határ közelében
Rakétatámadást hajtottak végre az Odessza megyében található Loscsénovka településen, az izmaili járásban – írta közösségi oldalán Andrij Abramenko, a járás vezetője. Abramenko közösségi oldalán arról tájékoztatta a helyieket, hogy a támadás az ott található katonai bázis ellen irányult. Mindenkit arra kértek, hogy maradjanak otthon. A település egyébként mintegy 17 kilométerre található a román és csaknem 30 kilométerre a moldáv határtól. (Index)

2022.02.28. 23.26
Zeman engedélyezné, hogy cseh állampolgárok Ukrajnába mehessenek harcolni

Milos Zeman cseh államfő a szóvivője szerint pozitívan viszonyul ahhoz a lehetőséghez, hogy cseh állampolgárok törvényes kivételt kaphassanak, és Ukrajnába utazhassanak harcolni. Zeman a kérdést csütörtökön megvitatja Petr Fiala kormányfővel és kikéri a védelmi, a belügyi és a külügyi tárca véleményét is – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő hétfőn a CTK hírügynökséggel.

Jakub Janda, az Európai Értékek nevű agytröszt igazgatója szerint már több száz cseh állampolgár jelezte, hogy szeretne Ukrajnába menni és ott az oroszok ellen harcolni. Janda felszólította az érdeklődőket, hogy a közös fellépés érdekében vetessék nyilvántartásba magukat. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő néhány napja szólította fel a külföldi állampolgárokat, hogy kapcsolódjanak be Ukrajna védelmébe. Csehországban törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot, erre csakia elnöki engedély alapján van lehetőség. Vezető cseh politikusok most azt mérlegelik, hogy Ukrajna esetében módosítanák a jogszabályt – jegyezte meg a hírügynökség.

Elvileg az államfő kedvezően viszonyul ehhez az ügyhöz

– mondta Jirí Ovcácek a CTK-nak. Az Európai Értékek intézet már kidolgozta az érdeklődők számára azt a kérvényjavaslatot is, amellyel az állampolgárok az elnökhöz fordulhatnának. A cseh hatóságoknak egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy állampolgáraik engedély nélkül bekapcsolódtak volna az ukrajnai harcokba. A múltban néhány olyan eset is volt, amikor csehek engedély nélkül az orosz szakadárok oldalán harcoltak Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy Ukrajna “nemzetközi alakulatot” hoz létre azoknak a külföldi önkénteseknek, akik szeretnének részt venni az oroszok elleni harcokban. “Ez lesz a legfontosabb bizonyítéka annak, hogy támogatják országunkat” – tette hozzá. A tájékoztatás szerint az érdeklődőknek az országukban lévő ukrán nagykövetségen kell jelezniük csatlakozási szándékukat.

A dánok tették lehetővé elsőként, hogy állampolgáraik csatlakozhassanak az Ukrajnában zajló háborúhoz. Ezt maga Mette Frederiksen miniszterelnök jelentette be vasárnap, nem sokkal azután, hogy az ukrán kormány segítséget kért. Frederiksen azt mondta, hogy ezt a döntést mindenkinek magának kell meghoznia. Kiemelte, hogy ez minden, Dániában élő ukránra, és azokra is vonatkozik, akik úgy érzik, hogy önkéntesen segíteni akarnak a frontvonalon.

London nevében támogatta Zelenszkij ötletét Liz Truss brit külügyminiszter is. Ben Wallace brit védelmi miniszter azonban hétfőn a BBC-nek bírálta a külügyminiszter előző napi kijelentését, s úgy fogalmazott: “vannak ennél jobb módszerek is” az ukrajnai biztonság támogatására azok számára, akik nem részesültek megfelelő kiképzésben és nem szereztek katonai tapasztalatokat a brit hadseregben. (MTI

2022.02.28. 21.23
Szlovénia Kalasnyikov gépkarabélyokat küldi Ukrajnába

Hétfőn Szlovénia védelmi minisztere bejelentette, hogy fegyvereket, lőszert és sisakokat küldenek Ukrajnába. Matej Tonin tárcavezető elmondta: Szlovénia azokat a Kalasnyikov gépkarabélyokat küldi Ukrajnába, amelyeket azelőtt használt a szlovén hadsereg, hogy áttért az FN F2000-esek használatára. A Kalasnyikovokat stratégiai tartalékként tették félre, és egy részüket most Ukrajnába küldik – tette hozzá. (MTI)

2022.02.28. 20.50
Orosz tárgyalódelegáció: vannak pontok, amelyekben haladást lehet elérni

Az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció talált olyan pontokat, amelyekben haladás érhető el – jelentette ki Leonyid Szluckij, az orosz küldöttség tagja, az orosz alsóház külügyi bizottságának tagja a Fehéroroszországban hétfőn folytatott, öt órán át tartó kétoldalú tárgyalások után.

Szluckij a Rosszija 24 tévécsatornának nyilatkozva közölte, hogy az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására. Mint mondta, szó esett a tűzszünetről és Ukrajna demilitarizálásáról is. Bejelentette, hogy két-három nap múlva újabb kétoldalú tárgyalási forduló várható. Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője bejelentette, hogy a következő megbeszélésre a felek szintén Fehéroroszországban, a lengyel-fehérorosz határnál fognak találkozni. A hétfői megbeszélés a fehérorosz Hrodna megyében volt, az ukrán határ közelében.

Megyinszkij is úgy nyilatkozott, hogy több olyan pontot találtak, “amelyek alapján közös álláspontok prognosztizálhatók”. Hozzátette, hogy a küldöttségvezetők a tárgyalási pozícióról konzultálni fognak országuk vezetésével. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a

TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva lehetségesnek nevezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután kézhez kapta az ukrán féllel folytatott tárgyalások teljes összefoglalóját, még a nap folyamán további lépésekről rendelkezhet.

2022.02.28. 18.34
A rendőrök a Keleti és a Nyugati pályaudvaron a társszervekkel fogadják a menekülteket, és megadnak minden segítséget

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

2022.02.28. 18.25
MÁV: hétfőtől ingyen utazhatnak a belföldi járatokon az ukrán állampolgárok

A vasúttársaság vasárnap óta több ezer Ukrajnából érkező menekültnek adott ki díjmentes szolidaritási jegyet, amellyel Záhonyból továbbutazhattak bármely magyarországi célállomásra. A MÁV-START a Záhonyt Nyíregyházával, Debrecennel és a fővárossal összekötő menetrend szerinti személyszállító vonatok zsúfoltságának csökkentése érdekében legkésőbb hétfő este újabb különvonatot indít. (MTI) Bővebben itt.

2022.02.28. 18.04
Szijjártó: nem engedélyezzük halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában.

Ezt a döntésünket Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja

– jelentette ki Szijjártó Péter. Bővebben itt.

2022.02.28. 16.02
Molotov-koktélokat készítenek Ungváron

Molotov-koktélokat készítenek helyi lakosok Ukrajnában, a kárpátaljai Ungvár egyik parkjában 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/Nemes János

2022.02.28. 15.14
Horvátország gyalogsági fegyvereket és felszereléseket küld Ukrajnának

Zágráb 124 millió kuna értékben (1 kuna jelenlegi árfolyamon közel 49 forint) gyalogsági fegyvereket és felszereléseket küld Ukrajnának – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet hétfői ülésén.

Az orosz hadsereg Ukrajna elleni, semmivel sem igazolható, szárazföldi, légi és tengeri brutális támadásának vagyunk tanúi

– mondta a kormányfő, hozzátéve: miután hetekig hallgatták az orosz diplomácia bizonygatását, hogy nem készülnek támadásra, “most lehullottak az álarcok”. Szavai szerint Oroszország el akarja foglalni az egyik legnagyobb európai államot. “Most láthatjuk, hogy ki az, aki joggal figyelmeztetett, és ki tévesztette meg a világ közvéleményét” – fogalmazott Plenkovic. Emlékeztetett: a horvát nép nagyon jól tudja, mit jelent megvédeni a hazát az agressziótól. “Horvátországnak nincsenek kétségei, mi csakis a demokratikus és szuverén Ukrajna oldalán állhatunk” – húzta alá. Ismételten felszólította Oroszországot, hogy vessen véget “ennek az őrült hadjáratnak”, és térjen vissza a “józan ész és a párbeszéd” politikájához.

A kormányfő bejelentette, hogy emelik a készültségi szintet a menekültek befogadása és a gázellátás terén, és kitiltják az orosz légitársaságokat a horvát légtérből. Hozzátette: Zágráb csatlakozik az Európai Unió azon döntéséhez is, hogy a legnagyobb orosz bankokat kizárják a SWIFT bankközi kommunikációs rendszerből. A fegyverszállításokról a kormányfő nem közölt részleteket, a segélynyújtásról szóló határozati javaslatok pedig Horvátországban bizalmas dokumentumnak számítanak. (MTI)

2022.02.28. 14.53
Sojgu: megerősítették a szolgálatot az orosz elrettentő erőknél

Megerősített személyzettel kezdték a harci szolgálatot az orosz hadászati rakétaerők, az Északi- és a Csendes-óceáni Flotta, valamint a távolsági repülőparancsnokság irányítóközpontjai – jelentette Szergej Sojgu védelmi miniszter hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Putyin vasárnap rendelte el a különleges szolgálati mód bevezetését az orosz elrettentő erőknél. Az Igor Konasenkov vezérőrnagy, védelmi minisztériumi szóvivő által hétfőn ismertetett hadijelentés szerint Oroszország az ukrán katonai infrastruktúra 1114 objektumát semmisítette meg, köztük 31 parancsnokságot és kommunikációs csomópontot. Az ukrán fegyveres erők emellett 314 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 57 rakéta-sorozatvetőt, 121 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 274 speciális katonai járművet vesztettek a moszkvai tájékoztatás szerint.

A szóvivő elmondta, hogy az orosz erők teljes mértékben ellenőrzésük alá vették a zaporizzsjai atomerőmű körüli területet. A létesítmény személyzete rendes üzemmódban folytatja a karbantartást és a radioaktív helyzet ellenőrzését. Méréseik szerint a háttérsugárzás normális. Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Bergyanszk és Enerhodar városát.

Konasenkov azt mondta, hogy Kijevben fosztogatók, rablók és nacionalisták fegyveres bandái garázdálkodnak, amelyek a hatósági fegyverosztás révén jutottak fegyverhez. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint hétfőig 127 ezer menekült érkezett Oroszországba a Donyec-medencéből. A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg erős tűz alá vette Donyeck Kijevi negyedét.

Több orosz tömegtájékoztatási eszköz, köztük a TASZSZ hírügynökség, a Kommerszant, az RBK, az Izvesztyija, a Forbes és a Lenta.ru honlapját blokkolta hétfőn az Anonymous elnevezésű hackercsoport, amely az elfoglalt oldalakon háborúellenes felhívásokat osztott meg.

Az egyik közlemény azt állította, hogy az orosz haderő az Ukrajna elleni hadjárat első négy napján 5300 katonát veszített, többet, mint az egész első csecsen háborúban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt közölte, hogy 4500 orosz katona esett el. Moszkva nem osztott meg veszteségadatokat, csak annyit jegyzett meg, hogy azok sokszorosan alulmúlják az ukránt. Elérhetetlenné vált hétfőn az interneten az Interfax és a RIA Novosztyi hírügynökség is. (MTI)

2022.02.28. 14.07
Az EU 90 millió euró humanitárius gyorssegélyt jelentett be Ukrajnának

Mivel Ukrajnában a humanitárius helyzet romlik, és a szomszédos országok fogadják a menekülő ukránokat, az Európai Bizottság 90 millió eurós (mintegy 33 milliárd forint) humanitárius támogatást biztosít civilek megsegítésére irányuló sürgősségi segélyprogramokra – közölte a brüsszeli testület hétfőn.

A finanszírozás az Ukrajnában és Moldovában élő embereket segíti, főként élelem, víz, egészségügyi termékek, téli szálláslehetőség és egyéb alapvető szükségletek biztosítását teszi lehetővé. Az Európai Bizottság továbbá az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül koordinálja az Ukrajnát támogató tagállami segítségnyújtást is. Ez idáig Ausztria, Belgium, Horvátország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Írország, Lettország és Litvánia ajánlott anyagi támogatást. Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Hollandia pedig alapvető orvosi ellátást, valamint polgári védelmi eszközöket biztosít az országnak – közölték.

Moldovának az ukrán menekültek befogadására ez idáig Ausztria, Franciaország és Hollandia ajánlott fel sürgősségi támogatást, egyebek mellett átmeneti szállásra alkalmas sátrak és orvosi segítség formájában. Kiemelték továbbá: az Európai Bizottság folyamatos kapcsolatban áll Ukrajnával és a vele szomszédos országokkal, és készen áll arra, hogy kérésükre további segítséget nyújtson számukra.

Az uniós bizottság figyelmeztetett arra, hogy Oroszország ukrajnai invázióját követően a humanitárius helyzet várhatóan rendkívül súlyos lesz. Emlékeztettek, az EU a Krím 2014-es jogellenes annektálása óta támogatja a lakóhelyüket elhagyni kényszerült és a konfliktus által érintett embereket Kelet-Ukrajnában. Az EU ez idő alatt több mint 193 millió eurós humanitárius segélyt juttatott Ukrajnának. (MTI)

2022.02.28. 13.48
A NATO katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A NATO-tagországok katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának: légvédelmi rakétákat és páncéltörőket, valamint humanitárius és pénzügyi támogatást is – erről posztolt Jens Stoltenberg főtitkár. A NATO-főtitkár hozzátette, telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. (Index)


2022.02.28. 12.35
Megkezdődtek a tárgyalások

Az orosz és az ukrán külügyminisztérium is megerősítette, hogy megkezdődtek a tárgyalások. Ukrajnát magas rangú tisztségviselők képviselik, de Volodimir Zelenszkij elnök nincs ott. Az ukránok azonnali tűzszünetet követelnek, és hogy vonják ki az országukból az orosz csapatokat.

Az orosz fél nem közölte, mit akarnak elérni, de a delegációt vezető Vlagyimir Megyinszkij azt mondta, olyan megállapodást akarnak elérni, amivel mindkét fél jól jár – számolt be a Guardian nyomán a 444.


2022.02.28. 10.58
Elindították a német fegyverszállítmányt Ukrajnába

A szállítmány 1000 páncéltörő fegyverből és 500 Stinger légvédelmi rakétából áll. A német kormány ahhoz is hozzájárult, hogy Hollandia továbbexportáljon Ukrajnába 400, német gyártmányú páncéltörő fegyvert, Észtország pedig átadjon Ukrajnának az egykori NDK hadseregének készletéből kilenc D-30 típusú vontatott tarackágyút a hozzájuk tartozó lőszerrel. (MTI) Bővebben itt.

2022.02.28. 10.08
Menekíteni kell az ukrán SOS Gyermekfalvakban élő gyerekeket

Az SOS Gyermekfalvak megkezdte az ukrajnai intézményeikben lévő gyermekek evakuálását a megtámadott településekről – közölte a szervezet magyarországi alapítványa hétfőn az MTI-vel. Mint írták, 177 “SOS-es gyermek” és nevelőszüleik érintettek, de ennél jóval több gyermek él a bombázott területeken állami gondoskodásban. Az első családok már úton vannak Lengyelországba – tették hozzá. Kifejtették:

Ukrajnában 64 ezer gyermek él nevelőszülőknél, az SOS előrejelzései szerint egy totális katonai támadás legalább 16 ezret veszélyeztetne közülük. Az országban jelenleg körülbelül 98 ezer gyermek él különböző típusú állami, bentlakásos intézményben – jelezték. (MTI) Bővebben itt.

2022.02.28. 8.50
Ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfő reggel 8 órakor ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az operatív törzs hétfői ülésén áttekintik az elmúlt napok történéseit, és meghozzák a Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében szükséges további döntéseket – mondta Havasi Bertalan.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs a kormányzati döntéshozatal úgynevezett különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő fóruma, feladata az ukrán háborús helyzet fokozott figyelemmel kísérése, és a rendelkezésre álló információk elemzése.

A kormány álláspontja szerint Magyarország biztonsága az első, és hazánknak az orosz-ukrán háborús konfliktusból ki kell maradnia. Magyarország az EU és a NATO tagjaként a béke helyreállítására irányuló közös uniós erőfeszítéseket támogatja, emellett a kormány a határvédelmi és humanitárius feladatokra is felkészül. Az operatív törzset e célok szolgálatában hozta létre és vezeti Orbán Viktor – közölte a sajtófőnök. (MTI)

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. február 28-án. Orbán Viktor mellett Pintér Sándor belügyminiszter (b), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (j3), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j2) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2022.02.28. 8.36
Nem lesz junior úszó vb Oroszországban

A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elvette Oroszországtól az augusztusi kazanyi junior úszó-világbajnokság rendezési jogát az Ukrajna ellen folyó hadművelet miatt. A FINA azt közölte, hogy a döntés előtt egyeztetett a sportolókkal és más érdekeltekkel. “A FINA a jövőben semmilyen eseményt nem tart Oroszországban, ha ez a súlyos válsághelyzet folytatódik” – tette hozzá közleményében.

Az már a múlt pénteken eldőlt, hogy az orosz férfi vízilabda-válogatott március 8-án nem Szentpéterváron játszik a görögökkel a világligában. Továbbá elmarad a szinkronúszók és műugrók világkupa-sorozatának kazanyi versenye, amelyet április 8. és 10. között rendeztek volna. (MTI)

2022.02.28. 8.24
Zelenszkij Johnsonnak: a következő 24 óra kritikus lesz

A következő 24 óra döntő jelentőségű lesz Ukrajna számára – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnöknek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij hajnalban újabb telefonbeszélgetést tartott, és a brit kormányfő elismerően szólt az ukrán nép által az orosz invázió óta tanúsított bátorságról és hősies ellenállásról. Johnson biztosította az ukrán elnököt: London mindent megtesz annak érdekében, hogy a Nagy-Britannia és szövetségesei által küldött védelmi támogatás eljusson Ukrajnába.

Zelenszkij a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint döntő fontosságúnak nevezte Ukrajna szempontjából a következő 24 órás időszakot. A brit miniszterelnök és az ukrán államfő az orosz invázió kezdete óta minden nap beszélt egymással telefonon, és a hétfő hajnali beszélgetés során megállapodtak abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak. A Downing Street tájékoztatása szerint a brit miniszterelnök megerősítette, hogy Nagy-Britannia szilárdan támogatja Ukrajna szuverenitását.

A brit belügyminisztérium vasárnap este vízumkönnyítéseket jelentett be brit állampolgárok ukrán családtagjai számára. A tárca közleménye szerint a brit állampolgárok nem brit állampolgárságú, Ukrajnában élő rokonai ingyenesen kérhetnek családi bevándorló vízumot. A minisztérium szerint erre akkor van lehetőség, ha a kérelmező brit állampolgárral él házasságban, civil partneri viszonyban vagy élettársi kapcsolatban. Élettársi kapcsolat esetén igazolni kell, hogy e kapcsolat legalább két éve tart.

A vízumszabályok könnyítése vonatkozik azokra a 18 éven aluli ukránokra is, akiknek egyik szülője brit, és azokra, akiknek van 18 évesnél fiatalabb, brit állampolgárságú gyermeke. Mivel a kijevi brit vízumosztály jelenleg zárva van, a kérelmezők Lviv városában, illetve a környező országokban, köztük Magyarországon is beadhatják vízumigénylésüket – áll a brit belügyminisztérium tájékoztatásában. A tárca átmeneti kedvezményeket jelentett be azoknak az ukrán állampolgároknak is, akik Nagy-Britanniában tartózkodnak és nem tudnak hazatérni vízumuk lejárta után. Az intézkedés lehetővé teszi számukra nagy-britanniai tartózkodásuk meghosszabbítását anélkül, hogy távozniuk kellene az országból. (MTI)

2022.02.27. 22.33
Az EU-külügyminiszterek elfogadták az új, Oroszország elleni szankciócsomagot

Az uniós tagállamok külügyminiszterei politikai támogatásukat adták az Oroszország elleni legújabb szankciócsomaghoz, amelynek intézkedései hétfőn lépnek életbe – jelentette be vasárnap esti sajtótájékoztatóján Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.

Borrell a héten immáron a negyedik külügyminiszteri egyeztetést követően elmondta: a miniszterek olyan korlátozó intézkedéseket hagytak jóvá, amelyek “bénító” hatással lesznek az orosz pénzügyi piacokra. “Ebbe beletartozik a jelentősebb orosz bankok kizárása a SWIFT bankközi kommunikációs rendszerből és az orosz központi banktartalékok mintegy felének befagyasztása” – jelentette ki. A szankciós listára orosz oligarchák, továbbá “a putyini rendszer” támogatásában kulcsszerepet játszó politikai szereplők is felkerülnek – tette hozzá.

Bejelentette azt is, hogy az EU 450 millió eurót különít el fegyvervásárlásra, valamint 50 millió eurót üzemanyagra és védőfelszerelésekre. Mint mondta, az Ukrajnába történő fegyverszállításról is megegyeztek, a logisztikai csomópontot Lengyelország fogja biztosítani. Az EU harci repülőgépeket is biztosít a védekezéshez. Elmondta, hogy az EU a szankciók keretében blokkolja az Kreml közeli orosz médiát, betiltja az unió területén a Russia Today televíziócsatorna és a Szputynik médiaszolgáltató dezinformációs kampányát, amely “immáron teljeskörű háborús propagandát” terjeszt. Emellett kitiltják az uniós légtérből az összes orosz tulajdonú, lajstromozású repülőgépet, és több szankció is érinti majd “kollaboráns” fehérorosz vezetést.

Borrell azt is kijelentette, hogy az EU támogatni fogja Ukrajnát annak ellenére is, hogy Putyin elnök a nukleáris fegyverek használatára tett “célzásokat”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy “az EU tart attól, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnánál, az orosz befolyás kiterjedhet a szomszédos országokra, Moldovára és Georgiára, és hatással lehet a Nyugat-Balkánra is”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap esti rövid videóüzenetében hangsúlyozta: az EU partnereivel együtt háborúellenes koalíciót hozott létre, egyre több nemzet és vezetői állnak ki a nemzetközi jog védelmében. Mint mondta, az EU megszervezi a védelmi célú katonai felszerelések sürgősségi szállítását, a fegyverek, lőszerek, rakéták már úton vannak Ukrajnába. “Jelentős pénzösszegeket és humanitárius segítséget is nyújtunk”-tette hozzá. Michel azt nyilatkozta, hogy az unió a párbeszéd és tárgyalások útján szeretné megoldani a konfliktust, azonban mindenkit felelősségre fog vonni, aki szerepet játszott a háború kirobbantásában. (MTI)

2022.02.27. 21.50
Belgium fegyverekkel segíti Ukrajna önvédelmét

Belgium fegyverek szállít Ukrajnának, ezzel segíti az ország önvédelmét – közölte Alexander De Croo belga miniszterelnök a VTM nevű, flamand nyelvű belga közszolgálati televíziónak adott vasárnapi interjújában. Alexander De Croo közölte: a belga szövetségi kormány által előző napon elfogadott, katonai felszereléseket tartalmazó szállítmányokon kívül országa további háromezer automata gépfegyvert és 200 további páncéltörő rakétát biztosít Ukrajna számára.

Ukrajnának joga van megvédenie magát az orosz invázió ellen

– fogalmazott. A miniszterelnök jelezte, hogy “az orosz invázió szorításában szenvedő” ország számára a kormány szombaton már döntött egy kétezer géppuskát tartalmazó szállítmányról. Belgium emellett 3800 tonna üzemanyagot is szállít Ukrajnának – tette hozzá a belga miniszterelnök. A La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap vasárnap közölte: Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter bejelentette, hogy Belgium teljesítette a katonai védőfelszerelések küldésére vonatkozó ukrán kérést, és a védelmet szolgáló katonai felszerelések konvoja elindult Ukrajnába. A szállítmány főként sisakokból és más típusú védőfelszerelésekből áll – tette hozzá. (MTI)

2022.02.27. 21.24
Szijjártó: Mi békét akarunk, és azt, hogy a háború minél hamarabb véget érjen

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek rendkívüli online értekezletét követően a közösségi oldalán közzétett videójában kiemelte: a szomszédban egyre súlyosabb háború zajlik, ami rossz hír Magyarország számára. Mi békét akarunk, és azt, hogy a háború minél hamarabb véget érjen – hangsúlyozta.

Hozzátette: Magyarországnak az uniós egység fenntartása mellett az is fontos, hogy az ország energiaellátásának biztonsága garantált legyen. (MTI) Bővebben itt.


2022.02.27. 20.18
Vitalij Klicsko: Egy humanitárius katasztrófa határán állunk

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere és egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok „körbekerítettnek” minősítette az ukrán fővárost, és azt mondta, hogy a civilek evakuálása nem lehetséges, „mert minden út el van zárva”.

Egy humanitárius katasztrófa határán állunk

– mondta vasárnap az Associated Pressnek, miközben a városban továbbra is kijárási tilalom van érvényben, ami szerinte lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy „szabotőrökre” vadászhassanak az utcán.

Jelenleg van villany, van víz és fűtés a házainkban. De az infrastruktúra megsemmisült az élelmiszerek és a gyógyszerek szállítása bizonytalan. Az üzenetem mindenkinek: támogassuk együtt Ukrajnát… Erősek vagyunk

– mondta. “Minden ukrán büszke arra, hogy független, büszke arra, hogy ukrán, és büszkék vagyunk arra, hogy saját országunk van” – tette hozzá. (Guardian)

2022.02.27. 20.05
Orbán: Jelenleg a magyar hadseregnek minden fegyverére szükség van ahhoz, hogy fel tudjon vonulni az ország keleti határainál, és szükség esetén meg tudja védeni azt

A miniszterelnök vasárnap, az M1 aktuális csatornának adott rendkívüli interjút. Részletek itt.

2022.02.27. 19.56
Háborúellenes tüntetést tartottak Moszkvában a Szmolenszkaja téren, a külügyminisztérium előtt – jelentette vasárnap az Eho Moszkvi rádió. A rádió helyszíni jelentése szerint a hadműveleteket elítélő transzparenseket, valamint az ukrán és orosz zászlókat rohamrendőrök elkobozták, a tüntetők egy részét pedig rabszállító teherautókban elszállították.

Az OVD-Info elnevezésű, tüntetők védelmével foglalkozó szervezet vasárnap esti közlése szerint Oroszország 45 városában, köztük Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban voltak háborúellenes megmozdulások. Csaknem 5600 tüntetőt előállítottak, közülük több mint ezret a fővárosban. A megmozdulások egybeestek Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető meggyilkolásának hetedik évfordulójával. Sokan virágot helyeztek el a gyilkosság helyszínén, a Kreml közelében.

Az orosz főügyészség kilátásba helyezte, hogy hazaárulásként értékelhető, ha valaki pénzügyi, anyagi-műszaki, tanácsadói vagy egyéb segítséget nyújt idegen országnak Oroszország rovására, az Ukrajnában végrehajtott “különleges hadművelettel” összefüggésben. Ez a bűncselekmény tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Mihail Fridman orosz milliárdos az Alfa-Bank társtulajdonosa a LetterOne befektetési cég munkatársainak írt levélben emelte fel szavát a háború ellen. “Erősen kötődöm az ukrán és az orosz néphez, és a jelenlegi konfliktust mindkettő számára tragédiának tartom” – idézte a Financial Times a Lvivben született Fridmant, aki 17 éves korában költözött át Oroszországba. Egy másik milliárdos, a fehérorosz származású Oleg Gyeripaszka, a Rusal és az En+ Group volt vezetője vasárnap a Telegram-csatornáján azt hangoztatta, hogy a béke nagyon fontos és mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat. (MTI)

2022.02.27. 19.23
Zelenszkij nem hisz az ukrán és az orosz küldöttség tárgyalásának sikerében

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette vasárnap, hogy nem igazán hisz az ukrán és az orosz küldöttségek fehérorosz határnál tartandó tárgyalásának sikerében, de legalább megpróbálják, így később senki sem mondhatja, hogy a kijevi vezetés nem akarta megállítani a háborút.

Őszinte leszek, mint mindig: nem igazán hiszek ennek a találkozónak az eredményességében, de hadd próbálkozzanak. Később így Ukrajna egyetlen állampolgárának sem lesz kétsége afelől, hogy én elnökként nem próbáltam megállítani a háborút, amikor volt rá esély, még ha csekély is

– fogalmazott Zelenszkij az egyik vasárnapi videóüzenetében. (MTI) Bővebben itt.

2022.02.27. 19.10
Már több, mint 77 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi táblázatot közölte vasárnap délután

2022.02.27. 18.46
Az EU lezárja az légterét az orosz légitársaságok előtt, megkezdik a fegyverszállítást Ukrajnába

Az Európai Unió, válaszul Ukrajna orosz megtámadására, lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt, és betiltja az Unió területén a Kreml propagandagépezetét, továbbá támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat – jelentette be Ursula Von der Leyen az Európai Bizottság elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján. Mint mondta: az Bizottság arra tesz javaslatot, hogy tiltsák ki az uniós légtérből az összes orosz tulajdonú, lajstromozású repülőgépet.

Ez minden olyan légi járműre vonatkozik, amelyet orosz állampolgárságú személy bérel, tehát a rendelkezés érvényes az oligarchák magángépeire is

– tette hozzá. Hangsúlyozta továbbá, hogy “az állami tulajdonban lévő Russia Today televíziócsatorna és a Szputnyik médiaszolgáltató, valamint leányvállalataik többé nem terjeszthetik hazugságaikat Putyin háborújának igazolására.” Von der Leyen hozzátette: az EU megerősíti “a kollaboráns fehérorosz rezsim” elleni szankciókat is.

Az Európai Bizottság vezetője kifejtette: az Unió leállítja az ásványi üzemanyag, a dohány, a fa- és fűrészárú, a cement, a vas és az acélexportját Fehéroroszországba.

Ki fogjuk terjeszteni azokat az exportkorlátozásokat is, amelyeket a kettős felhasználású árukra vezettünk be Oroszországgal szemben. Ezzel elkerülhetővé válik az Oroszországgal szembeni intézkedéseink kijátszásának kockázata is

– jelentette ki Ursula von der Leyen. Von der Leyen megerősítette továbbá: az EU lekapcsol fontos orosz bankokat a SWIFT-rendszerből, emellett betiltja az orosz központi bank tranzakcióit és befagyasztja annak készleteit. Az Európai Bizottság elnöke elmondta azt is, hogy Európa “tárt karokkal” fogadja azokat az ukrán menekült állampolgárokat. (MTI)

(MTI)

2022.02.27. 18.15
Az EU megkezdi a fegyverszállítást Ukrajnába

Az Európai Unió bejelentette, hogy fegyvereket szállít Ukrajnának. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ez a lépés „vízválasztó pillanat”. Emellett arról is beszélt, hogy az EU számos új szankciót vezet be Oroszország és Fehéroroszország ellen, és megtiltja Oroszországnak az európai légtér használatát – írja a 444 a BBC nyomán.

2022.02.27. 17.17
NATO: a helyzet komolyságát mutatja, hogy Oroszország készültségbe helyezi nukleáris erejét

A helyzet komolyságát mutatja, hogy Oroszország készültségbe helyezi a nukleáris erejét – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében vasárnap, arra reagálva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz nukleáris erők magas készültségi fokozatát rendelte el. Üzenetében Stoltenberg hangsúlyozta:

Putyin döntése bizonyítja, hogy a szövetségeseknek, Észak-Amerikának és Európának össze kell tartaniuk, válaszul Oroszország agresszív cselekedetére. A NATO-főtitkár “szörnyű hibának” nevezte Moszkva lépését, és kijelentette: ha Oroszoroszág folytatja agresszióját Ukrajnával szemben, súlyos árat fog fizetni ezért az elkövetkezendő években. (MTI)

2022.02.27. 15.27
Az ukrán elnöki iroda megerősítette, hogy ukrán küldöttség készül tárgyalni az orosz féllel

A megbeszélést a fehérorosz határnál, Pripjaty folyó térségében tartják. Az elnöki iroda a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő vasárnapi telefonos megbeszélése során állapodtak meg ebben.

A politikusok megegyeztek abban, hogy az ukrán delegáció előfeltételek nélkül találkozik az orosz küldöttséggel az ukrán-fehérorosz határon, Pripjaty folyó térségében

– tájékoztatott Zelenszkij hivatala. Hozzátette: Lukasenka vállalta a felelősséget azért, hogy az ukrán delegáció útja, tárgyalásai és visszatérése során a fehérorosz területen állomásozó összes repülőgép, helikopter és rakéta a földön marad. Az elnöki iroda további részleteket nem közölt, azt sem árulta el, hogy kik az ukrán delegáció tagjai. (MTI)

2022.02.27. 15.12
Putyin különleges szolgálati módba léptette az orosz elrettentő erőket

Különleges szolgálati mód bevezetését rendelte el az orosz hadsereg elrettentő erőinél Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nyugat részéről elhangzott agresszív kijelentésekre hivatkozva.

A vezető NATO-országok vezető tisztségviselői a hazánknak címzett agresszív kijelentéseket is megengednek maguknak, ezért megparancsolom a védelmi miniszternek és a vezérkar főnöknek, hogy az orosz hadsereg elrettentő erőit helyezzék át különleges szolgálati módba

– mondta az orosz elnök a Kremlben a Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével folytatott megbeszélésén. (MTI) (a beágyazott tartalom néhány másodpercet követően jelenik meg)

2022.02.27. 13.09
MÁV: szolidaritási jeggyel, díjmentesen utazhatnak az Ukrajnából érkezők

Az ukrajnai helyzet miatt állampolgárságtól függetlenül díjmentes, úgynevezett szolidaritási jeggyel utazhatnak tovább Záhonyból azok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek és más magyarországi állomásra tartanak – közölte a MÁV vasárnap az MTI-vel.

Azt írták: a MÁV-Start hosszabb szerelvényekkel közlekedteti a személyszállító vonatokat Záhony-Csap határátmenetben, a megnövekedett utasforgalom kiszolgálása érdekében több kocsival járnak és tartalékjárműveket is irányítottak az állomásra. Szombat éjféltől azok, akik Ukrajnából érkeztek, díjmentes “szolidaritási jeggyel” utazhatnak tovább bármely magyarországi állomásra, és Magyarországon keresztül más külföldi célállomás felé a magyar határállomásig, a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség. Bővebben itt.

2022.02.27. 13.00
Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával közösen tartott sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország befogadja a bajba jutottakat és Kárpátaljára is küld segítséget. A tárcavezető kiemelte, Kárpátalja kormányzójának kérésére vasárnap 100 ezer liter üzemanyagot hoztak a térség üzemanyag-ellátási krízisének enyhítésére.

A magyar kormány emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási termékeket juttat a bajba jutottaknak, az első szállítmány 28 tonna élelmiszerrel már meg is érkezett – közölte Szijjártó Péter, hozzátéve: minisztériuma hétfőn reggel újabb 1 millió eurót bocsát a segélyszervezet rendelkezésére a következő segélyszállítmány összeállításához. (MTI)


2022.02.27. 12.43
Románia lőszert, katonai felszerelést és gyógyszert küld Ukrajnának

Románia lőszert, katonai felszereléseket, üzemanyagot, élelmiszert, vizet és gyógyszert küld Ukrajnának, a katonai és civil kórházai pedig készen állnak az ukrán sebesültek fogadására – jelentette be vasárnap a bukaresti kormány szóvivője.

Dan Carbunaru elmondta: az első – gyógyszereket és egészségügyi felszereléseket tartalmazó – szállítmány már megérkezett Ukrajnába, a mostani, mintegy hárommillió euró értékű segélycsomagról vasárnapi ülésén döntött az ukrajnai háborús helyzet miatt Bukarestben felállított egyesített munkacsoport.

A román védelmi minisztérium közlése szerint Románia logisztikai segítségként küld Ukrajnának lőszert, kétezer védősisakot és kétezer golyóálló mellényt, amelyre a február 24-én kezdődött orosz támadás elhárításához van szükség. A bukaresti védelmi tárca is megerősítette: Románia mind a 11 katonai kórháza készen áll arra, hogy ellátásban részesítse az ukrán sebesült katonákat. (MTI) Bővebben itt.

2022.02.27. 12.22
Orosz delegáció: békét akarunk, és délután 3-ig hajlandóak vagyunk tárgyalni is róla
Nem a legklasszikusabb stratégiával indítja tervezett béketárgyalásait Oroszország – írja a CNN nyomán a 444.

Mint ismert, az oroszok délelőtt jelentették be, hogy hajlandóak békéről tárgyalni az ukránokkal, de csak Fehéroroszországban. Az ukrán válasz erre az volt, hogy bárhol szívesen tárgyalnak az oroszokkal, ahonnan nem folytatnak éppen aktív hadműveleteket hazájuk ellen, de emiatt Fehéroroszország most pont nem alkalmas helyszín. A CNN jelentése szerint az orosz delegáció vezetője most azt közölte, hogy délután háromig várják az ukránok válaszát.

Mi a béke mellett állunk

– hangsúlyozta a Putyin tanácsadójaként is ismert Vladimir Medinsky.

2022.02.27. 12.22
Százmilliárd eurós haderőfejlesztést indít a német kormány

Százmilliárd eurós pénzügyi alapot hoz létre a német szövetségi kormány az ország védelmi képességeinek fejlesztésére, és ezentúl minden évben a hazai össztermék (GDP) két százalékát meghaladó összeget fordít erre a célra – jelentette be Olaf Scholz kancellár vasárnap a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A német kormányfő aláhúzta, hogy az Ukrajna elleni orosz háború korszakforduló az európai történelemben, és ebben az új korszakban “sokkal többen kell befektetnünk országunk biztonságába, hogy megvédjük szabadságunkat és demokráciánkat”.
Vlagyimir Putyin orosz elnök – aki Ukrajna lerohanásával “kiírta magát a nemzetközi közösségből” – fel akar építeni egy “orosz birodalmat”. Ezért az a fő kérdés, hogy milyen katonai képességekkel rendelkezik, “és milyen képességek szükségesek, hogy ellensúlyozzuk ezt a fenyegetést” – mondta.

Arról is szólt, hogy az új korszak új energiapolitikát is igényel, ezért a többi között gyorsan fel kell építeni két új terminált, amely cseppfolyósított földgáz (LNG), később pedig egy környezetbarát energiahordozó, a zöldhidrogén fogadására is alkalmas lesz. (MTI)

2022.02.27. 11.31
Ukrajnában tanuló és ott élő külföldiek érkeznek Záhonyba

Ukrajnában tanuló és ott élő külföldiek, többek között marokkóiak, elefántcsontpartiak és nigériaiak érkeztek vasárnap délelőtt Záhonyba, egyebek mellett egyenesen Harkivból és Ivano-Frankivszkból. Az emberek az MTI tudósítójának arról számoltak be, hogy 24 órát utaztak étlen-szomjan több átszállással Ukrajna belsejéből, amíg elértek a magyar határra.

A harkivi egyetemen repülőmérnökként tanuló marokkói diákok elmondták, hogy nagyon nehezen lehet elindulni az ostromlott városból, ahonnan naponta csak egy-két vonat indul nyugat felé. Arról számoltak be, hogy az utolsó pillanatokban hagyták el a várost, már hallották a robbanásokat, lövéseket és az utolsó éjszakát a metróban, óvóhelyen töltötték. Most Budapestre indulnak és segítséget kérnek a marokkói nagykövetségtől annak érdekében, hogy haza tudjanak repülni – mondták.

Egy nigériai férfi ukrán feleségével és kisgyermekével érkezett Harkivból Záhonyba. Ő arról számolt be, hogy a távolból már látta a közeledő orosz tankokat és lövések zaja verte fel az éjszaka csendjét. A helyzete annál is inkább bonyolult, mert ő nigériai, miközben a felesége ukrán állampolgár, így nem tudja, hogy melyik országban fogadják be őket ideiglenesen.

A menekültekkel tömött záhonyi állomáson egyébként sátrakat állítottak fel segélyszervezetek, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Református Szeretetszolgálat, étellel és itallal látják el az embereket. Aki nem tud tovább indulni, az ideiglenes szállást kaphat a záhonyi művelődési házban, ahol tábori ágyakat, matracokat állítottak fel. A helyszínen van a mentőszolgálat rohamkocsija is, a mentőszolgálat munkatársai kérésre elvégzik a menekülők Covid-szűrését. Záhonyba megérkeztek a Terrorelhárítási Központ munkatársai is. (MTI)

2022.02.27. 10.32
Már több, mint 62 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi táblázatot közölte vasárnap hajnalban

2022.02.27. 10.15
A katasztrófavédelem három megyében is operatív törzzsel segíti a menekülőket

A katasztrófavédelem központi szinten és három megyében is operatív törzset működtet az Ukrajnából a háború elől menekülőkkel kapcsolatos feladatok koordinálása érdekében – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében is megyei operatív törzs szervezi a segítséget igénylők fogadását, “lebiztosított szálláshelyre történő szállítását, elhelyezését, ellátását”. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart az EU polgári védelmi mechanizmusában részt vevő országokkal és az Európai Bizottság szakosított szerveivel – olvasható az OKF közleményében. (MTI)

2022.02.27. 9.50
A Google leállította az orosz állami média bevételszerzését és hirdetéseit

A Reuters arról számolt be, hogy a Google megtiltotta az orosz állami médiáknak, hogy pénzt kapjanak a webhelyeiken, alkalmazásaikban és a YouTube-on megjelenő hirdetésekért. A döntést a cégnél a “rendkívüli körülményekkel” magyarázta.

Korábban a Facebook (amely a Meta Platforms, Inc. tulajdonában van) megtiltotta az orosz állami médiának a hirdetések megjelenítését és azok bevételszerzését – közölte Nathaniel Gleicher, a közösségi hálózat kiberbiztonsági igazgatója a Twitteren. A Meta alelnöke, Nick Clegg kifejtette, hogy az ilyen intézkedéseket az ukrajnai orosz invázióra válaszul hozták – írja az RBC .

2022.02.27. 9.44
Orosz tárgyalódelegáció érkezett Fehéroroszországba

Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap Moszkvában. “Az elért megállapodásnak megfelelően a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más hivatalok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal” – mondta. “Készen állunk arra, hogy Gomelben megkezdjük ezeket a tárgyalásokat” – tette hozzá Peszkov.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy önként letette a fegyvert és megadta magát szombaton Harkivban az ukrán fegyveres erők 302. rakétavédelmi ezrede. Konasenkov szerint az őrizetbe vett 471 ukrán katonát a vonatkozó dokumentálás elvégzése után haza fogják engedni. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán katonák máshol is “tömegesen” tagadják meg a harcot.

A tábornok szerint a támadó hadművelet kezdete óta a “helyi hadseregcsoportok” a luhanszki “népköztársaságban” 52, a donyeckiben pedig 12 kilométert nyomultak előre. Azzal vádolta meg az ukrán Azov nacionalista zászlóaljat, hogy csütörtök délután Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtte a Mariupol külterületén lévő Szartana falu lakónegyedeit és a 8. számú mariupoli iskolát. Mint mondta, lakóépületek pusztultak el, és civil áldozatok is voltak.

Konasenkov bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában az orosz fegyveres erők teljesen blokád alá vették Herszon és Bergyjanszk városát, Henyicevszk városát és a Herszon melletti Csornobajivka repülőteret is ellenőrzésük alá vonták. Az orosz invázió negyedik napjának reggelére a tábornok elmondása szerint az ukrán katonai infrastruktúra 975 létesítményét semmisítették meg, köztük 23 parancsnokságot és kommunikációs csomópont, 3 radarállomást, 31 légvédelmi rakétarendszert és 48 radarállomás.

Lelőttek nyolc harci repülőgépet és hét helikoptert, 11 pilóta nélküli légi járművet és két Tocska-U taktikai rakétát. Megsemmisítettek 223 harckocsit és egyéb páncélozott harcjármű, 28 repülőgépet (a földön), 39 rakéta-sorozatvető rendszert, 86 tüzérségi fegyvert és aknavetőt, valamint 143 darab speciális katonai járművet az orosz hadijelentés szerint. (MTI)

2022.02.27. 9.36
A WizzAir felfüggesztette oroszországi járatait

A WizzAir légitársaság ideiglenesen felfüggesztette Oroszországba induló és onnan érkező járatait az ukrajnai és moldovai légtérzár miatt, a társaság honlapján megjelent információ szerint az inzézkedés március 1-jéig szól. Közölték továbbá azt is, hogy a WizzAir a moldovai fővárosba, Chisinauba (KIV) induló járatai március 4-ig a romániai Iasi (IAS) nemzetközi repülőtérre érkeznek és onnan is indulnak. A légitársaság már csütörtökön bejelentette ukrajnai járatainak felfüggesztését az orosz katonai hadművelet miatt. (MTI)

2022.02.27. 9.10
Fegyverropogás, rakétavetők hangja töri meg a csendet Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban (videó) (a beágyazott tartalom néhány másodpercet követően jelenik meg)


2022.02.27. 8.55
Szijjártó: már biztonságban vannak az evakuációs akcióban kimenekített személyek

Már biztonságban van az a 35 személy, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szervezésében evakuációs akció keretében menekítenek ki Ukrajnából – mondta el Szijjártó Péter miniszter szombaton este Facebook-videójában.


2022.02.27. 8.51
A nyugati országok kizárnak egyes orosz bankokat a SWIFT-rendszerből

Több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból – jelentette be szombaton az intézkedés egyik kezdeményezőjeként a brit kormány. (MTI) Részletek itt.

2022.02.27. 8.45
Franciaország védelmi katonai eszközök küldésével megerősíti az Ukrajnának nyújtott támogatást, és szigorít az Oroszországgal szembeni szankciókon a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózathoz való hozzáférést illetően – jelezte szombat este a francia elnöki hivatal.

A tájékoztatás szerint “a fontos döntéseket” az ukrajnai helyzet alakulásának értékelésére Emmanuel Macron államfő által összehívott nemzeti védelmi és biztonsági tanács ülése hozta meg. Céljuk: az Ukrajna ellen indított orosz támadás kezdete óta az Európai Unió tagállamai vezetőinek csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozóján bejelentetett intézkedések szigorítása.

A katonai segítséget illetően Párizs újabb védelmi eszközök szállításról döntött Ukrajnának, valamint üzemanyagban is támogatást nyújt”

– jelezte az elnöki hivatal, de nem részletezte, hogy pontosan milyen fegyverzetről van szó. Az ukrán vezetés korábban listát nyújtott át a francia védelmi tárcának azokról az eszközökről, elsősorban a légvédelem terén, amelyekre sürgősen szüksége van. Emmanuel Macron jelezte, hogy a gazdasági és pénzügyi szankciókat megerősítik az európaiakkal és az amerikaiakkal összehangolva, valamint “orosz személyiségek pénzügyi érdekeltségeinek befagyasztására országos intézkedéseket foganatosítanak”, és “újabb intézkedéseket” is hoznak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózathoz történő hozzáférést illetően. A megerősített szankciók egy része gyorsan elindítható országos szinten, míg mások egyeztetést igényelnek más uniós tagországokkal – tudatta az Elysée-palota.

Az elnöki hivatal szerint a védelmi tanács ülésén döntés született “az orosz média és influenszerek részéről érkező propaganda elleni európai küzdelmet érintő intézkedésekről is”, amely mindenekelőtt a 2017 óra működő RT France, francia nyelvű orosz állami finanszírozású tévécsatornát és a Szputnyik hírügynökséget érintheti. Azonnali döntés még nem született, miután Párizs az európai partnereivel összhangban kíván fellépni az orosz állami médiát illetően – jelezte az Elysée-palota. A francia médiahatóság, az Arcom még csütörtökön tudatta, hogy figyelemmel kíséri az RT francia adásait, és álhírek terjesztése esetén nem zárta ki a csatorna felfüggesztését.

Az elnöki hivatal azt is tudatta, hogy Emmanuel Macron telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, s felszólította, hogy “minél előbb követelje azon orosz csapatok kivonását a hazájából”, amelyek részt vesznek az Ukrajna elleni támadásban.  “A köztársasági elnök elítélt egy olyan súlyos döntést, amelynek értelmében Oroszország nukleáris fegyvereket állomásoztathatna Fehéroroszországban. A köztársasági elnök azt kérte a fehérorosz elnöktől, hogy követelje mielőbb azon orosz csapatok kivonását a hazájából, amelyek egyoldalú és igazságtalan háborút folytatnak, valamint hangsúlyozta, hogy szükséges az együttműködés a nemzetközi közösséggel az ukrán nép megsegítésére indított humanitárius akciókban” – írta közleményében az Elysée-palota.

A tájékoztatás szerint Emmanuel Macron azt is kiemelte: a fehérorosz és az ukrán nép közötti testvériségnek arra kell ösztönöznie Fehéroroszországot, hogy “ne legyen Oroszország vazallusa és cinkosa az Ukrajna elleni háborúban”. A telefonbeszélgetés a francia és fehérorosz elnök között “különösen rendkívüli” az Elysée-palota szerint, miután Párizs és Minszk között 2020 augusztusa óta “zárójelbe kerültek” a kétoldalú kapcsolatok. (MTI)

2022.02.27. 8.31
Tegyenek meg mindent az agresszor megállításáért, minden rendelkezésre álló eszközt felhasználva – szólt az ukrán néphez Zelenszkij a szombat esti videójában.

Méltóképpen ellenállunk. Harcolni fogunk, ameddig az ország felszabadításáért kell. Még ha a gyermekek az óvóhelyen jönnek is világra, még ha az ágyúzás folytatódik is, az ellenségnek nincs esélye ebben a népháborúban.

– hangoztatta. Az ukrán szárazföldi erők a Facebookon közzétett felhívásukban arra kérték az embereket, segítsék a fegyveres erőket azzal, hogy úttorlaszokat építenek, akadályozandó az ellenség mozgását. Tegyetek meg mindent, hogy ne tudjanak továbbhaladni: vágjatok ki fákat, feszítsetek ki hálót a kapuk között, bármi megteszi” – írták.

Arra kérték az embereket, hogy ha látják, hogy erdőbe hajt be ellenséges konvoj, gyújtsák fel az erdőt! Akinek van kotrógépe, ásson gödröket a településeken, akinek távcsöves puskája van, lője ki az ellenséges járművek kerekeit! Vegyék le a helységnév-táblákat, hogy az ellenség ne tudjon tájékozódni! (MTI) Bővebben itt.

2022.02.26. 20.06
Németország 1000 tankelhárítót és 500 légvédelmi rakétát küld az ukránoknak

Olaf Scholz német kancellár Twitteren bejelentette, hogy Németország 1000 tankelhárítót és 500 Stinger-típusú légvédelmi rakétát küld Ukrajnának. „Kötelességünk mindent megtenni, hogy támogassuk Ukrajnát Putyin megszálló hadserege elleni védekezésben” – írja. A fegyvereket a lehető leghamarabb leszállítják.

2022.02.26. 19.52
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitter oldalán köszönetet mondott Ferenc pápának, amiért imádkoztak az ukrajnai békéért és a tűzszünetért.

2022.02.26. 18.12
Orbán Viktor az RTL-nek: Mindenkit beengedünk, minden menekültet segíteni kell

 

2022.02.26. 18.03
Egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből

A határmenti magyar településeken azt tapasztalják a helyi önkormányzatok, hogy egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből. Biri Sándorné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás község alpolgármestere az MTI tudósítójának szombaton elmondta: a harcok kezdete után elsősorban a kárpátaljai magyarok érkeztek. Mostanra viszont többségében ukránok kérnek segítséget tőlük, olyanok, akikkel nem tudnak magyarul beszélni.

Értük nem is Magyarországról, hanem Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek, ezekben az országokban dolgozó rokonok ismerősök. A többi településhez hasonlóan Barabáson is átmeneti szállást rendeztek be a helyi művelődési házban. (MTI) Bővebben itt.

2022.02.26. 16. 14
Útnak indult az Ökumenikus Segélyszervezet 28 tonnás segélyszállítmánya Kárpátaljára szombaton élelmiszerekkel, higiéniai cikkekkel megrakva; a jövőben további ilyen akciók következnek – mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója szombaton Budapesten.

Kiemelte: az áruk egy része adomány a Tesco áruházlánc részéről, a másik felét a segélyszervezet gyűjtötte, a Waberer’s International pedig vállalta, hogy ingyen eljuttatja a szállítmányt a rászorulókhoz. Kedden szemlét tartanak a határvidéken Lévai Anikóval, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövetével, a miniszterelnök feleségével közösen – aki a szombati sajtótájékoztatón is jelen volt -, megtekintik a szervezet által a menekülők számára hamarosan felállítandó információs pontot is – közölte az elnök-igazgató.

Budapest, 2022. február 26. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa segít a segélyszervezet kétkamionnyi, több mint 28 tonna tartósélelmiszer-adománya útnak indításakor Kárpátaljára a főváros XXIII. kerületében, a Waberer’s Központban 2022. február 26-án. Az áruk egy része adomány a Tesco áruházlánc részéről, a másik felét a segélyszervezet gyűjtötte, a Waberer’s International pedig vállalta, hogy ingyen eljuttatja a szállítmányt a rászorulókhoz. MTI/Mónus Márton

2022.02.26. 16. 11
Élelmiszer-, üzemanyag- és készpénzhiányról, napról-napra megduplázódó árakról számolnak be azok az Ukrajnából menekülők, akik szombaton érkeztek a lónyai határállomásra Kárpátaljáról.

Egy somi nő, aki karon ülő gyerekkel és idősebb lányaival várakozott a határátkelőnél arra, hogy a rokonai továbbszállítsák, az MTI tudósítójának elmondta, hogy amíg az orosz hadművelet előtt 18 hrivnya volt egy kilogramm liszt, egy nappal később már 40 hrivnyát kértek érte. A készpénz eltűnt az automatákból, az élelmiszer az üzletekből, a bankok bezártak és még a számláikat sem tudják befizetni – sorolta.

A haranglábi benzinkút kezelője, aki már átjutott magyar útlevelével Magyarországra, arról számolt be, hogy miközben a támadás előtt, átszámítva napi 30-40 ezer forint volt a forgalmuk, a hadművelet kezdetének napján 1,2 millió forintnyi hrivnyáért adtak el üzemanyagot, és ki is merültek a készletek. Ő szombaton a lónyai átkelőnél várta Magyarországra tartó öccsét, aki már meg is kapta a behívóját. Arról is beszámolt, hogy Papiban, ahol lakik pánik tört ki, miután légiriadó-gyakorlatot tartottak, ám erről nem értesült a lakosság nagy része. (MTI)

2022.02.26. 15. 43
Az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek, Magyarországon barátok várják őket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, amikor határszemlét tartott szombaton a magyar-ukrán határon Beregsurányban.

A kormányfő a rögtönzött sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egyelőre a frontvonalak Magyarországtól távol húzódnak, ám fel kell készülni arra, hogy Kárpátalján is lesznek katonai cselekmények.

Tehát, ahogy közeledik Magyarországhoz az összecsapások vonala, úgy kell egyre fegyelmezettebbnek lennie a katonáknak, a polgármestereknek

– mondta.  Úgy vélekedett, hogy a következő héten lesz inkább szükség erősebb lélekjelenlétre, mert nem akarunk belekeveredni ebbe a fegyveres konfliktusba – fogalmazott a miniszterelnök. Bővebben itt.

Fotó: Hajdúhadház, 2022. február 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök határszemlét tart Hajdúhadházon 2022. február 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2022.02.26. 15.01
Csaknem kétszáz ukrán halt meg, köztük gyermekek

Az orosz hadműveletek eddig 198 ember halálát okozták, köztük három gyermekét – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szombaton. A Facebookon közzétett bejegyzésében a tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a halálos áldozatokon kívül 1115 sebesültje is van a támadásoknak, köztük gyermekek is. Ljasko hangsúlyozta, hogy egyetlen kórházat sem zártak be, mindenki dolgozik, az orvosi ellátás biztosított. Az egészségügyi minisztérium jelenleg azon dolgozik, hogy golyóálló mellényekkel lássa el az orvosokat – tette hozzá.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy szombat reggeli adatok szerint a fővárosban 35-en sebesültek meg, köztük két gyermek. A városvezető hangsúlyozta, hogy Kijevben orosz csapatok nincsenek, de működnek csoportok, amelyeket szabotőrcsoportokként említett. “Az óvóhelyeken a legbiztonságosabb tartózkodni, mert az ellenség a levegőből támad” – írta közleményében Klicsko. A polgármester figyelmeztetett, hogy a katonaság, a rendfenntartók és a területi védelem alakulatai ellenőrző pontokat létesítettek városszerte, így korlátozott és nehézkes a mozgás Kijevben. Ugyanakkor a közösségi közlekedés felelős vezetői elegendő járatot indítanak ahhoz, hogy a város létfontosságú infrastrukturális létesítményeinek dolgozói eljuthassanak a munkahelyükre.

Klicsko később a Telegram üzenetküldő portálon tudatta, hogy a metró leállította a közlekedést, és kizárólag óvóhelyként működik. Kijevben szombat délelőtt 11 óra körül ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák. A város központjában távoli robbanások robajai voltak hallhatók. (MTI)

2022.02.26. 10.22
Adományt gyűjt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. Részletek itt.

2022.02.26. 9.10
Videón, ahogy rakétatalálat ér egy lakóépületet Kijevben (a beágyazott tartalom néhány másodpercet követően jelenik meg)

A BBC a Reuters nyomán azt írja, két rakéta csapódhatott be az ukrán főváros Zsuljani városrészében, az Igor Szikorszkij Kijevi nemzetközi repülőtér közelében. szombat reggel. Az egyik egy lakóépületet talált el. Az esetről videó is készült:


2022.02.26. 8.37
Joe Biden 350 millió dollárral támogatja az ukránok katonai védekezését

Joe Biden utasította az amerikai külügyminisztériumot, hogy 350 millió dolláros katonai segélyt bocsássanak az orosz rohamokkal küzdő Ukrajnának. Az Egyesült Államok elnöke írásos memorandumban irányozta elő Anthony Blinken külügyminiszternek, hogy kifejezetten Ukrajna védelmére fordítható forrásokkal támogassák a bajbajutott ukrán államot.

2022.02.26. 8.26
Ukrán elnök: nem tesszük le a fegyvert

Nem tesszük le a fegyvert, megvédjük az országunkat – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton a közösségi médiában közzétett beszédében, válaszul arra, hogy Moszkva korábban fegyverletételre szólította fel az ukrán hadsereget. “Ne higgyetek az álhíreknek, még mindig itt vagyok” – hangsúlyozta egy mindössze negyven másodperces felvételen, amelyet a Twitteren hozott nyilvánosságra.

Az elnökről olyan hírek láttak napvilágot, hogy elhagyta az országot, illetve hogy elrendelte, Ukrajna adja meg magát az oroszoknak. A felvételen Zelenszkij leszögezte: Kijevben marad. Egyúttal felszólította az ukránokat, hogy védjék meg az orosz ostrom alatt álló fővárost. (MTI)


2022.02.26. 8.26
Az orosz csapatok becsült teljes vesztesége két nap alatt az ukrán vezérkar szerint: 14 repülőgép, 8 helikopter, 102 harckocsi, egy BUK légvédelmi rendszer.

2022.02.26. 8.15
Éjszaka is folytatódott a Kijev elleni ostrom

Dmytro Kuleba, Ukrán külügyminiszter posztolta az alábbi képet a hivatalos Twitter oldalán. A rakétatámadás több lakóházat is megrongált.


2022.02.25. 23.06
Klicsko: nehéz éjszaka vár az ukrán fővárosra

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint “fenyegető a helyzet” az ukrán fővárosban, és nehéz éjszaka vár a kijeviekre. “Kijev helyzete túlzás nélkül fenyegető. Az éjszaka és a másnap reggel nagyon nehéz lesz. Az orosz csapatok közel vannak a fővároshoz. A katonaság és a rendfenntartók semlegesítik a szabotázscsoportokat a városban” – mondta péntek este a kijeviekhez intézett üzenetében a polgármester. Kifejtette, hogy a fővárosi hidakat az ukrán fegyveres erők katonákkal és haditechnikai eszközökkel vették ellenőrzésük alá. Szavai szerint már nemcsak a város főbejáratainál állítanak fel ellenőrző pontokat, hanem úttorlaszokat helyeznek el a hidakon, illetve a fővárosi stratégiai létesítmények közelében. “A hatóságok ezt Kijev védelmében teszik” – fűzte hozzá.

“A főváros megvédésére a közeledő agresszortól a kijevi területvédelem 112 dandárja már 100 százalékban fel van szerelve. Most dolgozunk a további védelmi egységek felállításán” – mondta a polgármester. Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy “az ellenség” jeleket tehet bizonyos épületekre, területekre a tüzelés célpontjának minél pontosabb eltalálása érdekében. ” Ezek a jelek lehetnek festékkel felvitt keresztek vagy körök” – magyarázta. Kérte a lakosokat, hogy ha ilyen gyanús jeleket látnak épületeken, járdán, vagy akár zöld területen, haladéktalanul értesítsék a rendfenntartókat, illetve a városvezetést, vagy maguk fessék le, esetleg takarják el földdel.

“Kérjük azokat, akik olyan többszintes házban laknak, amelynek van kijárata a tetőre, hogy a tetőn is ellenőrizzék, nincsenek-e jelek felfestve” – tette hozzá Klicsko. Hangsúlyozta, hogy a kijevi kórházak most “háborús üzemmódban” működnek: fogadják a sürgősségi eseteket és azokat, akiket mentővel visznek be. Az ukrán szárazföldi erőknél közben közölték, hogy a főváros területvédelmi zászlóaljai NLAW páncéltörő rakétarendszereket is kaptak. Pénteken este, tíz óra körül, megint bekapcsolták Kijevben a légvédelmi szirénákat. Az esti órákban távoli robbanások robajai voltak hallhatóak a belvárosban. (MTI)

2022.02.25. 22.44
Szijjártó az orosz és az ukrán fél számára is felajánlotta a béketárgyalások helyszínéül Budapestet

Az orosz és az ukrán fél számára is felajánlotta a béketárgyalások helyszínéül Budapestet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este.

Szijjártó Péter közösségi oldalán a brüsszeli repülőtérről élőben bejelentkezve azt mondta: az elmúlt hetekben sokan, köztük a világ legnagyobb országai is szinte mindent megpróbáltak, amit a diplomácia eszköztára felkínált annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a háború Magyarország szomszédságában, Ukrajnában. A háború a lehető legrosszabb forgatókönyv, emberéleteket követel – emelte ki hozzátéve, hogy Magyarország azt szeretné, ha szomszédságában béke lenne, véget érne a háború.

Minél előbb ér véget a háború, annál kevesebb emberáldozatot követel

– hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter. Megjegyezte: nyilvánvalóan a tárgyalások jelentik azok alapfeltételét annak, hogy létrejöhet a béke. Mivel azok lehetséges helyszínében – Minszkben, Varsóban – vita alakult ki, ezért Szijjártó Péter Budapestet ajánlotta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és Andrij Jermaknak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalvezetőjének, amelytől a telefonbeszélgetéseken egyik fél sem zárkózott el.

Budapest biztonságos helyszínként tud szolgálni mind az orosz, mind pedig az ukrán tárgyalódelegáció számára

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Hangsúlyozta: Magyarország a békében érdekelt és reményeit fejezte ki, hogy a helyszínajánlással hozzá tud járulni a béke megteremtéséhez. Minél előbb kezdődnek a megbeszélések, annál előbb lesz béke, és annál kevesebb embernek kell meghalnia a háborúban – fogalmazott Szijjártó Péter jelezve, hogy Brüsszelből New Yorkba utazik, ahol az ENSZ vezetőivel tárgyalnak a konfliktusról. (MTI)


2022.02.25. 21.17
NATO: Oroszország súlyos árat fog fizetni éveken keresztül, mind gazdasági, mind politikai értelemben

A brüsszeli székhelyű szervezet tagországainak vezetői pénteken rendkívüli tanácskozást tartottak Moszkva Ukrajna elleni hadműveletével kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök támadása Ukrajna ellen szörnyű stratégiai hiba, amelyért Oroszország súlyos árat fog fizetni éveken keresztül, mind gazdasági, mind politikai értelemben.

– emelték ki. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a rendkívüli ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: a szövetség beveti harcképes válaszcsapatait, szárazföldi, légi és tengeri gyorsreagálású erőket, és továbbra is küld fegyvereket, valamint légvédelmi eszközöket Ukrajnába. Mint mondta: több ezer katonáról van szó, akiket “a NATO most először vet be a kollektív védelemmel összefüggésben”. (MTI) Bővebben itt.

2022.02.25. 21.07
Johnson: a brit kormány Putyin és Lavrov elleni célzott szankciókra készül

A brit kormány Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter elleni célzott szankciók “azonnali” érvényesítésére készül az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul. A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson a szövetség pénteki virtuális csúcsértekezletének résztvevőihez szólva úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában katasztrofális helyzet kezd kibontakozni, és Putyinnak a hidegháború után kialakult rend felforgatását célzó “revansista” törekvései vannak.

A brit kormányfő arra hívta fel a NATO-vezetők figyelmét, hogy az orosz elnök ambíciói “nem feltétlenül érnek véget ezen ponton”, és az ukrajnai hadművelet nyomán kialakult helyzet valójában euro-atlanti válság, amely globális következményekkel jár.

Johnson a megbeszélésen kifejtette: a világnak el kell érnie, hogy Putyin agresszív fellépése kudarccal végződjék. A brit kormányfő szerint az orosz agresszió után nem lehetséges a kapcsolatok normalizálása Oroszországgal.(MTI) Bővebben itt.

2022.02.25. 20.38
Az SZTE segítséget nyújt az Ukrajnából érkezett hallgatóinak és családjaiknak

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pénteken a Neptun elektronikus tanulmányi rendszeren küldött üzenetben ajánlotta fel segítségét minden, Ukrajna területéről érkezett hallgatójának és azok családjainak – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint az intézmény az elkövetkezendő időszakban minden tőle telhetőt megtesz, hogy az ukrán helyzet kapcsán a szükséges segítséget megadja állampolgárságtól függetlenül a Szegeden tanuló, Ukrajna területéről származó hallgatóinak és azok családjának. Az egyetem az érintett dolgozóit is biztosítja támogatásáról. Az SZTE 150 kollégiumi férőhelyet ajánl fel az Ukrajnából érkezők elszállásolására.

2022.02.25. 19.21
Erős és robusztus szankciós csomagot fogadtak el Oroszországgal szemben

A Külügyek Tanácsa erős és robosztus szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben, az EU egységet mutatott és Magyarország ennek a részese volt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.

A tárcavezető a külügyminiszteri tanácsülés után kifejtette: a csomag öt fő pontból áll, tartalmaz pénzügyi korlátozásokat oroszországi vállalatokkal és elsősorban bankokkal szemben. Másodikként az energiaszektort érintő korlátozások szerepelnek benne, harmadikként pedig a légiközlekedési ágazatot érintő korlátozások – közölte. Elmondta: negyedikként tilos a kettős felhasználású termékek és technológiák exportja is, ötödikként pedig “személyek listázására került sor”. Oroszország elnöke és külügyminisztere is rajta van ezen a listán, de nem a beutazás, hanem a vagyonbefagyasztás tekintetében – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: magyar szempontból fontos volt, hogy az elfogadott szankciós csomag ne veszélyeztesse az ország energiaellátását és a rezsicsökkentés vívmányainak a fenntartását. Jó hír, hogy a csomag nem sodorja veszélybe a magyarországi energiaellátás biztonságát – jelentette ki. (MTI) Bővebben itt.


2022.02.25. 18.42
Akhtyrkában egy óvodát ért ágyúzás során egy gyermek azonnal, egy másik a kórházban halt meg
 – jelentette az Ukrajna 24 csatorna helyi tudósítója.

2022.02.25. 18.33
A keleti országrészbe átcsoportosított egységek kettős, humanitárius és katonai feladatot látnak el – jelentette ki a honvédelmi miniszer pénteken Szentesen.

Benkő Tibor azt követően, hogy szemlét tartott a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Debrecen és Hajdúhadház térségébe induló egységeinél, újságíróknak azt mondta, a katonák humanitárius feladatként segítik a rendőrség, illetve a Belügyminisztérium munkáját, a Magyarországra menekülők fogadását, elhelyezését, a róluk való gondoskodást. A katonai készenlét pedig garantálja azt, hogy Magyarország területére ne sodródjanak át fegyveresek – közölte a miniszer. Bővebben itt.

Fotó: Hajdúhadház, 2022. február 25.
T72-es típusú harckocsik gyakorlatoznak az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 25-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe.
MTI/Czeglédi Zsolt

2022.02.25. 18.15
Volodimir Zelenszkij videót tett közzé, amelyben megerősíti, hogy ő és Ukrajna más vezetői a katonai helyzet ellenére továbbra is Kijevben maradnak.


2022.02.25. 17.29
Kreml: Putyin kész delegációt küldeni Minszkbe az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra

Kész delegációt küldeni Minszkbe Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában. “Mint tudják, Ukrajna elnöke, (Volodimir) Zelenszkij ma kijelentette, hogy kész tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról. Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdetben azt mondta, hogy a különleges hadművelet célja a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság segítése, többek között Ukrajna demilitarizálásával és nácitlanításával. És ez a semleges státusz szerves részét képezi” – mondta Peszkov.

“Ebben az összefüggésben Vlagyimir Putyin, válaszul Zelenszkij javaslatára, kész Minszkbe küldeni egy orosz delegációt a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az elnöki adminisztráció képviselőinek szintjén, hogy tárgyaljon az ukrán delegációval” – tette hozzá. Peszkov szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megígérte Putyinnak, hogy biztosítani fogja a tárgyalási folyamathoz szükséges feltételeket, köztük a küldöttségek elhelyezését és biztonságát. A két államfő erről pénteken telefonon beszélt egymással. Az orosz elnöki szóvivő később arról számolt be, hogy az ukrán fél előbb Minszk helyett Varsót javasolta a tárgyalások helyszínéül, majd felfüggesztette a kapcsolatot. Peszkov szerint a Kreml rendkívül veszélyesnek tartja, hogy rakéta-sorozatvetőket állítanak fel Ukrajna nagyvárosainak lakónegyedeiben. (MTI)

2022.02.25. 16.52
Orosz ejtőernyősök nyugat felől blokkolták Kijevet

Orosz ejtőernyősök elfoglalták Gosztomel repülőterét Kijev elővárosában, majd a légideszant fő erejével egyesülve nyugat felől blokkolták az ukrán fővárost – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken.

Konasenkov azt mondta, hogy a reptér elfoglalásakor “megsemmisítettek több mint 200 nacionalistát Ukrajna különleges alakulataiból”. Állítása szerint az orosz erők nem szenvedtek el veszteségeket. A szóvivő azt ígérte, hogy az orosz erők nem fognak csapást mérni Kijev lakónegyedeire. Ugyanakkor azzal vádolta meg az ukrán vezetést, hogy “terrorista módszereket alkalmaz” és hogy a lakosságot élő pajzsként akarja felhasználni. Bővebben itt.

2022.02.25. 15.55
Szijjártó: fokozatos szankciókat léptetnek életbe

Arról döntöttek az uniós állam- és kormányfők, hogy “robosztus szankciós csomag lesz”, amely figyelembe veszi a fokozatosság elvét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett pénteki videóban.

A tárcavezető a Brüsszelben rögzített nyilatkozatban kifejtette: a külügyminiszteri tanácsülés jelentőségét az adja, hogy ezen fogják meghozni a végső döntést az Oroszországgal szemben életbe lépő szankciós csomagról – közölte. Emlékeztetett: csütörtökön az állam- és kormányfők megállapodtak, hogy “robosztus szankciós csomag lesz” és hogy ez figyelembe veszi a fokozatosság elvét.  (MTI) Bővebben itt.


2022.02.25. 15.52
Macron: az Európai Unió szankciói a legmagasabb szintű orosz vezetőket sújtják

Az ukrajnai hadműveletek miatt az Oroszország elleni uniós szankciók a legmagasabb rangú orosz vezetőket fogják sújtani – tudatta pénteken Emmanuel Macron francia államfő a parlament két házához intézett, levélben megfogalmazott üzenetében. “Az Európai Tanács tegnap egy sor szankciókról döntött Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben.

A szankciók orosz személyiségeket is érintenek, beleértve a Oroszországi Föderáció legmagasabb rangú irányítóit” – derül ki a levélből, amelyet Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke olvasott fel a képviselőknek. (MTI)

2022.02.25. 14.44
Zelenszkij felszólította Putyint, hogy üljenek le tárgyalni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken videóüzenetben arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy üljenek le tárgyalni, és vessenek véget a vérontásnak. “Ismételten az Oroszországi Föderáció elnökéhez szeretnék fordulni. Harcok folynak Ukrajna-szerte. Üljünk tárgyalóasztalhoz, vessünk véget annak, hogy emberek halnak meg!” – mondta Zelenszkij orosz nyelven. Ezután az elnök az ukrán fegyveres erőkhöz intézte szavait. “Álljatok helyt keményen! Ti vagytok minden, ami megvédi államunkat” – hangsúlyozta.

Közben az északkelet-ukrajnai Szumi megyében lévő Ohtirka települést rakéta-sorozatvetőkkel vették tűz alá az orosz erők. A lövedékek lakott területen csapódtak be, találat ért egy óvodát is, ahol gyermekek sérültek meg, egyelőre nem tudni, hogy hányan – közölte a Facebookon a megye kormányzója.

Nem sokkal korábban Irina Venegyiktova ukrán főügyész számolt be a Facebookon arról, hogy a Kijev közelében lévő Borzel települést is tüzérségi támadás érte, feltehetően Grad rakéta-sorozatvetőket vetettek be az orosz támadók. Repeszek találtak el egy árvaházat, ahol ötven gyermek tartózkodott. (MTI)

2022.02.25. 14.25
Kijevben ismét bekapcsoltak a szirénák

Az orosz hadsereg elfoglalta a Gostomel repülőteret Kijev külvárosában, Kijevet elzárják a nyugati oldalról – közölte az orosz védelmi minisztérium. Állítólag az orosz hadsereg több mint 200 ukrán katonát ölt meg, és az orosz fegyveres erőknek nincs áldozata.

2022.02.25. 14.19
Az ukrán hadsereg megállította az orosz inváziót Csernyihiv megyében

Az ukrán fegyveres erők egységei megállították az orosz csapatok offenzíváját a Fehéroroszággal szomszédos Csernyihiv megyében, megsemmisítve a betolakodók mintegy húsz harckocsiját és 15 egyéb haditechnikai eszközét – közölte pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál a szárazföldi erőkre hivatkozva.

A fegyveres erők közleményükben biztosítottak afelől, hogy Csernyihiv térségében az ukrán katonák tartják védelmi állásaikat. A kelet-ukrajnai Harkiv megyeszékhely felett egy ukrán repülőgép lelőtt egy orosz Szu-35-ös vadászgépet. Szerhij Borzov, a nyugat-ukrajnai Vinnicja megye kormányzója pedig a Facebookon arról adott hírt, hogy az ukrán erők lelőtték az orosz támadók egyik cirkálórakétáját a régió légterében. A romániai határ közelében, a Krím félszigettől nyugatra fekvő Kígyó-szigetet Ukrajna ismét ellenőrzése alá vonta – állította Vadim Deniszenko, a belügyminiszter tanácsadója. “A határőrszolgálat tagjai továbbra is őrzik Ukrajna határait a Fekete-tengeren” – tette hozzá.

A Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban azonban minden irányban heves harcok folynak – adta hírül Vadim Bojcsenko, a város polgármestere. Bővebben itt.

2022.02.25. 13.53
A nap folyamán az ukrán fegyveres erők több mint ezer orosz katonát öltek meg. Erről az ukrán fegyveres erők szárazföldi erői számoltak be a Facebookon.

2022.02.25. 13.40
Feltehetően egy moldovai hajót rongáltak meg az oroszok

Az Ukrán Fegyveres Erők Főparancsnoka Facebook bejegyzésben közölte, hogy egy moldovai tartályhajót feltehetően az oroszok megrongáltak. A hajóval nincs kapcsolat, a részletek tisztázása folyamatban van – írja.


2022.02.25. 13.26
Ukrán hadvezetés: orosz szabotőrök hatolt be Kijevbe

Orosz katonák megszerezték az ukrán fegyveres erők két autóját Kijev környékén, átöltöztek ukrán egyenruhába, behajtottak Kijevbe Obolony kerületnél, és nagy sebességgel a főváros központja felé tartottak. A nyomukban pedig egy teherautókból álló konvoj haladt. A behatolókat még délelőtt sikerült az ukrán fegyveres erőknek semlegesíteniük. Bővebben itt.

2022.02.25. 13.22
Törölték a Forma-1-es Orosz Nagydíjat, amely szeptemberben lett volna esedékes

2022.02.25. 13.08
Teljes kapacitással működnek az ukrán-magyar határátkelők és a magyar képviseletek
– közölte az Információs Hivatalból bejelentkezve a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Facebook-oldalán. Szijjártó Péter a videóban azt mondta: a kijevi nagykövetség és a beregszászi, valamint az ungvári főkonzulátus minden munkatársa dolgozik, és segítséget nyújt a magyaroknak és a nem magyaroknak egyaránt. Bővebben itt.

2022.02.25. 12.48
További amerikai és német harci repülők érkeztek Romániába

További harci repülőgépeket és helikoptereket helyezett át a NATO Romániába, a szövetség keleti szárnyának megerősítése érdekében, válaszképpen az Ukrajnában kezdődött orosz hadműveletre – közölte pénteken a román Adevarul című lap nyomán az MTI. Az Adevarul szerint az újonnan érkezett F-35-ösök a már korábban Romániába vezényelt nyolc amerikai és a 17 román F-16-ossal, illetve az amerikai haditengerészet négy F/A-18-as Super Hornet vadászrepülőgépével együtt védik a román légteret. Bővebben itt.

2022.02.25. 12.44
Merkel: meg kell állítani Putyint

Angela Merkel kiemelte, hogy a lehető leghatározottabban elítéli a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentő támadást. “Gondolataim és szolidaritásom az ukrán néppel és a Zelenszkij elnök vezette kormánnyal vannak ezekben a szörnyű órákban és napokban” – fogalmazott. Bővebben itt.

2022.02.25. 10.31
A The Insider arról számolt be, hogy Visgorod közelében, a kijevi vízerőműtől nem messze felrobbantottak egy hidat a Dnyeper elkerülő csatornáján.

2022.02.25. 9.54
Az Ukrán Független Információs Ügynökség kéri a kijevi lakosokat, hogy ne tegyenek közzé videókat a nyilvánosság számára, és hagyják abba az online adások közvetítését. Mint írják, ezzel a magatartással az ellenséget segítik az információgyűjtésben.

2022.02.25. 9.46
Az ukrán védelmi minisztérium Molotov-koktélok készítésére szólította fel a lakosságot

Twitteren kéri a lakosságot az ukrán védelmi minisztérium, hogy Molotov-koktélokkal próbáljanak védekezni az oroszok ellen. Azt is kérik, hogy maradjanak otthon.

2022.02.25. 9.27
A lengyel elnök szerint terrorcselekmény Kijev bombázása

Egyértelmű terrorcselekménynek nevezte Kijev bombázását péntek reggel Andrzej Duda elnök, miután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A telefonbeszélgetésre hivatkozva Andrzej Duda Twitter közösségi honlapján azt írta: az ukrán fővárosban nagyon nehéz a helyzet, “drónok lakóházakra vetnek bombákat, emberek halnak meg“.  A lengyel elnök szerint Kijev bombázásának célja az ukránok erkölcsi tartásának megtörése. “Mindazonáltal óriási az elszántság a főváros megvédésére” – húzta alá Duda. (MTI)

2022.02.25. 8.25
A 444 a beregsurányi határátkelőről jelentkezik élőben


2022.02.25. 8.10
Az ukrán hadsereg Csernyihiv közelében visszaverte az orosz támadást

A The Insider arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg Csernyihiv közelében visszaverte az orosz támadást, és megakadályozta az áttörést. Az elfogott páncélozott járművekről az Ukrán Fegyveres Erők Főparancsnoka közölt fényképeket a közösségi oldalon.


2022.02.25. 8.06
Zelenszkij megerősítette, hogy légicsapások érték az ukrán fővárost

Péntek hajnalban újabb rakétatámadás érte az Ukrán fővárost, ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette a Facebook-ra feltöltött videoüzenetben – írta meg a Telex. Zelenszkij elmondta, hajnalban, nagyjából 4 órától kezdve légicsapások érték Kijevet. A légicsapásoknál maradva azt is kiemelte az elnök, hogy az oroszok civil és katonai célpontokat egyaránt támadtak az éjszaka folyamán. Zelenszkij arról is beszélt, hogy az ukrán hadsereg a legtöbb helyen feltartóztatta az oroszok előretörését.

Az elnök emellett arról is beszélt, hogy Oroszország előbb-utóbb kénytelen lesz párbeszédet folytatni velük az ellenségeskedés és az invázió beszüntetéséről, és mint mondta, minél előbb kezdődik meg ez, annál kisebbek lesznek az oroszok veszteségei.


2022.02.25. 7.55
Nem hagyhatják el Ukrajnát a 18-60 év közötti ukrán állampolgárok

A szabályozás a hadiállapot idejére érvényes. A határőrség kéri a lakosságot, hogy ne okozzanak pánikot az átkelőhelyeken, és ne tegyenek kísérleteket a határ önkényes átlépésére az arra nem kijelölt helyeken.

2022.02.25. 7.18
Az amerikai külügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy Putyin túlmegy Ukrajna határain

Az amerikai külügyminiszter meg van győződve arról, hogy Vlagyimir Putyin megpróbálja majd megbuktatni az ukrán kormányt. Antony Blinken az ABC-nek adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte ez is része az orosz tervnek. Azt sem tartja kizártnak, hogy az oroszok Ukrajnán túli területeket is megtámadnak, de biztosította a NATO tagjait, hogy megvédik őket, és idézte a NATO alapító egyezményének 5. cikkét: „aki egy NATO-tagállamot megtámad, az valamennyi NATO-tagállamot megtámadja”. Idézte Biden elnököt, aki korábban arról beszélt, hogy a NATO minden négyzetcentiméterét megvédik. Szerinte ezzel lehet a legjobban elriasztani Putyint attól, hogy túlmenjen Ukrajnán. (444)

2022.02.25. 7.12
Péntek hajnalban újabb rakétatámadás érte az Ukrán fővárost
Az ukrán külügyminiszter az 1941-es náci ostromhoz hasonlította az újabb orosz támadási hullám erejét. Sokan óvóhelyekre, pincékbe menekültek a város lakói közül. Az elnök közölte, 137 ukrán halt meg az orosz támadás első napján, közülük tízen katonatisztek. A sérültek száma az elnök elmondása szerint 316 fő.

2022.02.25. 7.09
Orbán Viktor: nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebben a háborúba!

Közösen elítéltük Oroszország háborús lépéseit Ukrajnával szemben és egységes szankciók bevezetéséről döntöttünk – mondta Orbán Viktor péntek hajnalban, a brüsszeli uniós csúcs után. “Világossá tettem, hogy mi ki fogunk állni Magyarország nemzeti érdekei mellett és nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba” – fogalmazott a miniszterelnök. (MTI)

2022.02.24. 23.07
Párizs arra figyelmeztette Moszkvát, hogy a NATO is nukleáris hatalom

Párizs arra figyelmeztette Moszkvát, hogy a NATO is “nukleáris szövetség”, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fogalmazott, hogy Oroszország továbbra is az egyik legerősebb nukleáris hatalom, így egyetlen potenciális agresszornak sem lehetnek kétségei afelől, hogy teljes vereséget szenved Moszkva ellenében.

“Vlagyimir Putyinnak is meg kell értenie, hogy az észak-atlanti szövetség nukleáris szövetség” – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter csütörtök este, “látványos” európai szankciókat helyezve kilátásba Oroszország ellen.

Jean-Yves Le Drian azzal vádolta meg az orosz elnököt, hogy megszegte az adott szavát, amikor elindította a katonai támadást. “Ez egy cinikus, ez egy diktátor” – fogalmazott Jean-Yves Le Drian az orosz elnökről. A francia külügyminiszter jelezte, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján “nagyon erős, nagyon látványos, nagyon súlyos” szankciókat” fognak elfogadni. Bővebben itt.

2022.02.24. 23.03
Szijjártó: távoli országok is Magyarország segítségét kérik Ukrajnában rekedt állampolgáraik miatt

Minden ország aggódik az Ukrajnában rekedt állampolgárai miatt, így távoli országok is kérik a segítségünket – írta csütörtökön este Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közölte, hogy este telefonon beszélt Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterekkel, akik Magyarország segítségét kérték abban, hogy amennyiben állampolgáraik eljutnak az ukrán-magyar határig, hazánk nyisson számukra humanitárius folyosót a legközelebbi repülőtérig, ahonnan hazatérhetnek. Mi természetesen segítünk mindenkinek, hogy biztonságban és épségben hazajusson – szögezte le a politikus.

Szijjártó Péter ugyanakkor felhívta a kollégái figyelmét, hogy Kijev közúti elhagyása most rendkívüli nehézségekbe ütközik, de természetesen számíthatnak a segítségünkre. Az ukrán-magyar határon várakozók számára fontos információ, hogy a barabási és lónyai határátkelőhelyek a szokásos 19 óra helyett 23 óráig tartanak nyitva – áll a Facebook bejegyzésben. (MTI)

2022.02.24. 21.05
Utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta Ukrajnát a KKM

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt az I-es (piros) utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta Ukrajnát a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön – közölte a Konzuli Szolgálat a honlapján.

“Az Ukrajnába történő beutazás semmilyen körülmények között sem javasolt” – szögezték le, egyúttal kérve, hogy az országban tartózkodó magyar állampolgárok regisztráljanak konzuli védelemre. Mint írták: valamennyi ukrajnai külképviselet a magyar állampolgárok rendelkezésére áll, hogy segítséget nyújtsanak, akár személyesen, akár telefonos megkeresés esetén.

A kijevi nagykövetség és konzuli hivatal, az ungvári főkonzulátus, valamint a beregszászi konzulátus telefonszámai megtalálhatóak a Konzuli Szolgálat honlapján.

2022.02.24. 21.02
Kijárási tilalmat vezettek be Kijevben

Csütörtök este tíz órától másnap reggel hét óráig kijárási tilalmat vezettek be az ukrán fővárosban, Kijevben a hadiállapot kihirdetésének következményeként – tájékoztatott Vitalij Klicsko kijevi polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy a kijárási tilalom ideje alatt a közösségi közlekedési eszközök nem fognak járni, a metró minden állomása viszont nyitva lesz mint óvóhely a lakosok számára. Felszólította a kijevieket arra, hogy napközben csak azok használják a tömegközlekedést, akik stratégiai vállalatoknál dolgoznak. A többiek maradjanak otthon, és ha megszólal a sziréna, menjenek óvóhelyre. Bővebben itt.

2022.02.24. 20.28
Megtámadták az országunkat! Te hogy éreznéd magad?

A Telex munkatársa a záhonyi határátkelőnél beszélt egy ukrán állampolgárral, aki családjával a támadások hírére indult útnak, hogy mentsék az életüket, mentsék a gyerekük életét. A nő elcsukló hangon beszélt arról, hogy nem tudják, hova mehetnének, az autójuk most az otthonuk.

2022.02.24. 20.08
Szijjártó: lehetetlen az evakuálás Ukrajnából

A magyar nagykövetség Kijevben továbbra is teljes létszámban működik annak érdekben, hogy minden hozzá fordulónak segítséget tudjon nyújtani, de az evakuálás most gyakorlatilag lehetetlen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

A miniszter rendkívüli bejelentésében elmondta, Ukrajna légterét teljesen zár alá vették, a polgári repülés most nem engedélyezett. Az evakuálás teljes mértékben kizárt a légtérzár miatt, sőt gyakorlatilag közúton is lehetetlen – tette hozzá. Szijjártó Péter közölte, a Wizz Airnek négy repülőgépe ragadt Ukrajnában a személyzettel együtt, közöttük nincsenek magyarok. Bővebben itt.


2022.02.24. 19.25
Hosszabbított nyitvatartással üzemel két magyar-ukrán határátkelőhely – közölte a rendőrség csütörtök este a honlapján.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint már csütörtök este is 23 óráig biztosítják a folyamatos határátlépést a Lónya-Harangláb és Barabás-Kaszony települések közötti közúti határátkelőhelyeken. Előreláthatólag ezek a határátkelők február 28-áig mindennap reggel 7 órától este 23 óráig vehetők igénybe határátlépésre – tették hozzá. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a rendőrség weboldalán a határinfó menüpontban megtalálhatók az aktuális, folyamatosan frissülő információk. A rendőrség honlapja szerint csütörtökön kora este valamennyi ukrán-magyar határátkelőnél legalább egy órás várakozási idő alakult ki a Magyarország felé tartó gépjárműforgalomban. (MTI)

2022.02.24. 19.07
Az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet
– számolt be a Telex. Az atomerőmű elfoglalásának tényéről az ukrán elnöki hivatal vezetője nyilatkozott az Ukrajnai Pravdának. „Heves küzdelem után elvesztettük a csernobili atomerőmű feletti ellenőrzést. Az egykori csernobili atomerőmű és a nukleáris hulladéktároló létesítmények állapota ismeretlen” – fogalmazott Podoliak.

2022.02.24. 19.03
London vagyonbefagyasztással és kereskedelmi tilalommal sújtja a legnagyobb orosz cégeket

Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában közölte azt is, hogy kitiltják Nagy-Britanniából az Aeroflot orosz légitársaságot. A brit kormányfő bejelentette: London teljes mértékben elzárja a brit pénzügyi rendszert az orosz bankok elől, amelyek így nem tudnak majd fontban denominált tranzakciókat végrehajtani és klíringtevékenységet végezni Nagy-Britanniában.

Johnson hangsúlyozta, hogy a brit pénzügyi szolgáltatási piac messze a legnagyobb egész Európában. Hozzátette: az Egyesült Államok hasonló intézkedéseket készít elő. A brit miniszterelnök ennek jelentőségét illusztrálva kiemelte: az orosz külkereskedelmi tranzakciók felét dollárban és fontban számolják el. (MTI)

2022.02.24. 19.00
A 444 élőben közvetített az orosz nagykövetség előtti tüntetésről.


2022.02.24. 18.40
Scholz: Putyin nem nyeri meg az Ukrajna elleni háborút

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja megnyerni az Ukrajna ellen indított háborút, amelyért nem az orosz nép, hanem egyedül ő viseli a felelősséget – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtöki televíziós beszédében. “Ez a háború Putyin háborúja” – húzta alá Olaf Scholz, kiemelve, hogy a nemzetközi közösség az utolsó pillanatig a párbeszédre törekedett Moszkvával, és remélte, hogy sikerül elkerülni a vérontást.

“Reménykedtünk, de nem voltunk naivak” – mondta a német kancellár, kifejtve, hogy kormánya az orosz-ukrán konfliktus tárgyalásos rendezését szolgáló erőfeszítésekkel párhuzamosan partnereivel és szövetségeseivel a NATO, az Európai Unió és a G7 csoport keretében együttműködve kidolgozott egy büntetőintézkedésekből álló csomagot, amely megmutatja az orosz vezetésnek, hogy “nagy árat fizet az agresszióért”.

A balti államokat, Lengyelországot, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát említve arról is szólt, hogy a NATO megvédi tagállamait, és minden lehetséges eszközt felhasználva megakadályozzák, hogy a háború átterjedjen más országokra. (MTI)

2022.02.24. 18.17
Rengetegen gyalogosan kelnek át a magyar-ukrán határon

A folyamatosan érkezők között sok a fiatal, többen családostól jönnek, babakocsit tolnak vagy karon ülő kisgyerekekkel érkeznek, majd várakoznak a főút szélén. A határ ukrán oldalán hosszú a járműsor, a feltorlódott autók többsége kárpátaljai rendszámú, de akad közöttük kijevi, vagy Ukrajna más megyéjébe regisztrált rendszámú autó – számolt be az MTI. Bővebben itt.

2022.02.24. 17.31
Benyomultak a csernobili zónába az orosz csapatok

Az Ukrajnára támadó orosz csapatok benyomultak a csernobili atomerőmű övezetébe Fehéroroszország felől – jelentette csütörtökön az UNIAN hírügynökség Anton Herascsenkóra, a belügyminiszter tanácsadójára hivatkozva.

“A veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző nemzeti gárdisták makacsul ellenállnak. Ha a tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét” – írta a Facebookon Herascsenko. Közben az odesszai kormányzóság sajtószolgálata közölte, hogy a dél-ukrajnai megye pogyilszki járásában 22-re nőtt az orosz támadások következtében elhunytak száma. Az áldozatok fele nő – fűzte hozzá a hivatal. Bővebben itt.

2022.02.24. 16.32
Folyamatosan érkeznek a honvédségi alakulatok a keleti országrészbe – közölte a Magyar Honvédség parancsnoka csütörtökön Hajdúhadházon, miután a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandár Gyakorló- és Lőterén megtekintette a már megérkezett egységeket.

Ruszin-Szendi Romulusz a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy az átcsoportosításnak kettős célja van. Abban az esetben, ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében. Másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja – mondta az altábornagy.

katonák, háború
Fotó: Hajdúhadház, 2022. február 24. T72-es típusú harckocsi legénysége az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe.
MTI/Czeglédi Zsolt

2022.02.24. 15.48
A Telenor is díjmentessé tette a roamingot Ukrajnában

A Telenor Magyarország az MTI-vel közölte: az Ukrajnában kialakult helyzetre tekintettel csütörtöktől visszavonásig jóváírja az Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelei adat, hang és SMS roaming díjait. A Magyarországról ukrán alapdíjas telefonszámokra irányuló nemzetközi hívások díját szintén visszavonásig jóváírja lakossági ügyfeleinek a szolgáltató.

Ezt megelőzően a Vodafone jelentette be, hogy díjmentessé teszi a roamingot, az SMS-, adat- és hívásforgalom esetében egyaránt, ami a Magyarországra indított hívásokra és SMS-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik. A magyar mobilpiac harmadik jelentős szolgáltatója, a Magyar Telekom szintén csütörtökön jelentette be, hogy az ügyfeleinek 2022. február 1-jétől visszavonásig az ukrajnai roaming partnerhálózatokon forgalmazott roaming díjait, beleértve az alapdíjas hanghívásokat, az alapdíjas SMS-eket és a mobilinternet forgalmat, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja annak érdekében, hogy a hozzátartozóikkal történő kommunikációjukat támogassa. (MTI)

2022.02.24. 15.48
Nemzeti összefogás Ukrajnáért

Élelmiszerszállítmánnyal és adománygyűjtéssel is segíti a Magyarországi Református Egyház (MRE) szeretetszolgálata az ukrajnai háborútól szenvedőket. A református egyház MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint kora reggel 800 kilogrammnyi élelmiszersegély-szállítmányt indított útnak az ukrán-magyar határ felé a Magyar Református Szeretetszolgálat. A szervezet ezzel párhuzamosan országos adománygyűjtésbe kezdett a rászorulók megsegítésére. (MTI)

2022.02.24. 15.29
A NATO és az EU együttesen ítéli el az orosz katonai beavatkozást

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság, és Charles Michel az Európai Tanács elnöke, csütörtök délutáni közös brüsszeli sajtótájékoztatóján együttesen ítélte el az Ukrajna elleni orosz hadműveletet. (MTI)

2022.02.24. 15.24
A horvát kormányfő a katonai támadások azonnali leállítására szólította fel Oroszországot

Zoran Milanovic horvát államfő reményének adott hangot, hogy helyzet gyorsan megnyugszik, és a békés megoldás érdekében folytatódik a diplomáciai párbeszéd. A kormányfő Twitter-bejegyzésében azt írta: “határozottan elítéljük Oroszország agresszióját és Ukrajna elleni invázióját. Ez az indokolatlan támadás Ukrajna szuverenitása és a nemzetközi jog durva megsértése”.

Úgy vélte: a konfliktus “kizárólag Oroszország felelőssége”, és a katonai támadások azonnali befejezésére szólított fel. “Szolidaritásunkat fejezzük ki Ukrajnával és az ukrán emberekkel” – jegyezte meg végezetül Plenkovic. (MTI)

2022.02.24. 14.31
Nagy-Britannia partnereivel egyeztetve olyan masszív szankciókra készül Moszkva ellen, amelyek béklyóba szorítják az orosz gazdaságot

Boris Johnson a brit nemzethez intézett televíziós beszédében kijelentette: e cél érdekében kollektív módon fel kell számolni a függést az orosz földgáz- és nyersolajszállítmányoktól, mivel ez a függés immár túl hosszú ideje teszi lehetővé Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, “hogy markában tartsa a nyugati politikát”. A brit kormányfő szerint az Ukrajna elleni hadművelettel Putyin baráti ország ellen indított támadást bármiféle provokáció vagy hihető indok nélkül. (MTI)

2022.02.24. 14.12
Orbán Viktor: Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia

A miniszterelnök Facebook oldalára feltöltött videójában arról beszél: „Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia, mert számunkra a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezért szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába, humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd”


2022.02.24. 14.08
A Vodafone és Telekom is díjmentessé tette a roamingot Ukrajnában

A díjmentes forgalmazás Magyarországra indított hívásokra és SMS-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik.

2022.02.24. 14.01
Videón az egyik ukrajnai, melitopoli repülőtér elleni támadás


2022.02.24. 13.54
M1: a következő órákban érkezhetnek a magyar határátkelőkhöz a Belső-Ukrajnából menekülők

A következő órákban érkezhetnek a magyar határátkelőkhöz a Belső-Ukrajnából menekülők – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában. A közmédia tudósítója a záhonyi határátkelőről bejelentkezve azt mondta, a rendőrség tájékoztatása szerint több órát is várakozniuk kell a Magyarország irányába érkezőknek, de a nagyobb magyar határátkelőhelyeken egyelőre ez nem látható.

Mint mondta, ennek oka, hogy a torlódás az ukrán oldalon jelentkezik, az pedig több száz méterre van a magyarországi határátkelőhelytől. Ha az ukrán oldalon feltorlódik a kocsisor, abból itt sokat nem lehet érezni – mondta, hozzátéve, az ukrán hatóság “csöpögtetve” engedi át az autósokat. A tudósító szerint Kijevből több mint tíz óra az út a magyar határig, ezért úgy kell számolni, hogy később lehet majd a érezni a tömeget az ukrán-magyar határon.

Elmondta azt is, sajtóhírek szerint rakétatámadás ért két nem olyan távoli nagyvárost, Ivano-Frankivszkot, ami 250 kilométerre van Nyíregyházától és Lemberget (Lvivet), ami 350 kilométerre van.  A tudósító szerint nem feltétlenül indít el menekültáradatot a támadás, “de benne van a pakliban”.

A police.hu adatai szerint a barabási, a beregsurányi, a lónyai határátkelőhelyeken a belépő személyforgalomban egy óra a várakozási idő, Tiszabecsen két óra, Záhonynál pedig a belépő személy- és autóbuszos forgalomban egy-egy órát kell várni az átkelésre. (MTI)

2022.02.24. 13.39
Magyar Honvédség: fel kell készülnünk minden eshetőségre

A Magyar Honvédség Facebookon reagált az Oroszország és Ukrajna között kialakult háborús helyzetre. Mint írják, „Magyarországon nincs háborús helyzet, béke van, amit szeretnénk megőrizni. Azonban a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie minden eshetőségre az ország és az állampolgárok biztonságának garantálására érdekében, ezért folytatja a technikai eszközök néhány nappal ezelőtt megkezdett átcsoportosítását, a légtér biztosítását.” A teljes bejegyzés itt olvasható változtatás nélkül.

2022.02.24. 13.28
Moldova lezárta az ország légterét

Az Ukrajnát ért csütörtök reggeli orosz támadás nyomán a moldovai kormány szükségállapot kihirdetésére kéri a parlamentet, és az ország légterének lezárásáról döntött. Maia Sandu moldovai elnök hazatérésre kérte az Ukrajnában tartózkodó moldovai állampolgárokat. Azt is hozzátette: szükség esetén országa több tízezer menekültet tud befogadni.

2022.02.24. 13.19
Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői

Rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken a NATO-tagállamok vezetői az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján az Ukrajnát ért orosz támadás miatt – jelentette be csütörtök déli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A hivatkozott cikk szerint a NATO-tagországok tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. A főtitkár hangoztatta: “kontinensünk békéje megtört, mert Oroszország meglépte azt, amire már hónapok óta felhívtuk a figyelmet. Ez egy szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió. Moszkva erőszakkal próbálja újraírni a történelmet.” Hozzátette: a NATO tovább erősíti csapatait a szövetség keleti szárnyán, még több haderőt küld a térségbe. (MTI)

2022.02.24. 12.30
Scholz: “ez Putyin háborúja”

Az Ukrajna elleni támadás az orosz államfő, Vlagyimir Putyin háborúja, aki súlyos hibát követett el azzal, hogy rárontott az oroszok testvérnépére – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben. A kancellár a szövetségi kormány biztonsági kabinetjének ülése után tett nyilatkozatában felszólította Vlagyimir Putyint, hogy azonnal hagyja abba az ukrajnai katonai műveletet és vonja ki az összes orosz katonát a szomszéd ország területéről.

Hozzátette: Németország kiáll közép-, és kelet-európai partnerei mellett, és “megérti félelmeiket”, ezért kezdeményezi, hogy a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői tartsanak mielőbb személyes – jelenléti, nem online – megbeszélést. Mint mondta, ezt a javaslatot már a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport vezetőinek csütörtök délutáni online tanácskozásán is megteszi, este pedig részt vesz az Európai Tanács rendkívüli ülésén, amelyen újabb büntetőintézkedésekkel sújtják Oroszországot. (MTI)

2022.02.24. 12.14
Fotókon az orosz-ukrán háború első reggele

2022.02.24. 11.55
Szijjártó: a háború nem megoldás

A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bahreinben.

Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik, aggódunk a fejlemények miatt, kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett – jelentette ki a tárcavezető a Bahreinben folytatott tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatón.
Hangsúlyozta: szomszédos országként számunkra különösen fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból. Meg kell védenünk Magyarországot, meg kell védenünk a magyar emberek biztonságát – jelentette ki. (MTI)

2022.02.24. 11.34
Ukrán hadsereg: visszaverték Luhanszk megyében a támadást

Az ukrán fegyveres erők visszaverték csütörtökön az orosz támadást a Luhanszk megyei Scsasztya településen, komoly veszteségeket okozva a támadóknak – közölték ukrán hírportálok.

A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg a harc során “legalább ötven ellenséget likvidált” és haditechnikai eszközöket semmisített meg.  Az ukrán szárazföldi erők arról adtak hírt, hogy megsemmisítették a hatodik orosz katonai repülőgépet az ukrán légtérben. Az ukrán vezérkari főnökség legfrissebb közleményében arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv közelében az ukrán katonák négy orosz harckocsit semmisítettek meg. (MTI)

2022.02.24. 11.05
Torlódás alakult ki a magyar-ukrán határállomásokon

Kisebb-nagyobb várakozásra kell számítani mind az öt magyar-ukrán viszonylatú határátkelőhelyen – közölte a rendőrség határinformációs oldala csütörtök délelőtt. A két legnagyobb határállomáson, a záhony-csapin és a beregsurány-asztélyin a személyforgalomban egyaránt 1-1 órás torlódás alakult ki Magyarország irányába.

A tiszabecs-tiszaújlaki átkelőhelyen két, míg a lónya-haranglábin egy órát kell várakozniuk a személyautóknak a belépésre, a barabás-mezőkaszonyi határállomáson a csütörtök délelőtti órákban félórás volt a torlódás a belépő személyforgalmi sávokon – írták. (MTI)

2022.02.24. 11.01
Az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére szólít fel a spanyol kormány

“Követeljük az ellenségeskedés azonnali beszüntetését, mielőtt szaporodna az áldozatok száma, valamint a csapatok térjenek vissza az Orosz Föderáció nemzetközileg elismert határai közé” – olvasható a dokumentumban. A spanyol kormány állásfoglalásában leszögezte: határozottan elítéli “az orosz katonai inváziót” Ukrajnában. “Ez teljesen indokolatlan, soha nem látott súlyú agresszió és a nemzetközi jog kirívó megsértése, amely veszélyezteti a globális biztonságot és a stabilitást” – fogalmazott a közlemény. A kormány hangsúlyozta: támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, továbbá szolidáris az ukrán néppel. (MTI)

2022.02.24. 10.55
Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset

Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az ülésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér Sándor és Varga Mihály miniszterelnök-helyettesek, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kovács József nemzeti információs államtitkár valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vesznek részt – mondta a sajtófőnök. (MTI)

2022.02.24. 10.47
Szijjártó Péter: A legfontosabb feladat a magyar emberek biztonságának garantálása

2022.02.24. 10.36
Halálos áldozatokról és sebesültekről számoltak be ukrán illetékesek

Az előzetes információk alapján meghaladta a húszat az Ukrajnát csütörtökön ért orosz csapások halálos áldozatainak és sebesültjeinek a száma – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon. (MTI)

2022.02.24. 10.30
Brüsszel új, hatékony és célzott szankciókat javasol Moszkva ellen

A csomag célja, hogy megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét. Hozzátette: “mindemellett befagyasztjuk az EU-ban lévő orosz vagyontárgyakat, és megakadályozzuk az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz. Az első szankciócsomaghoz hasonlóan szorosan együttműködünk a partnerekkel és szövetségesekkel.”

A bizottsági elnök kijelentette: “Ma kora reggel az orosz erők megszállták Ukrajnát, egy szabad és szuverén országot. Európa közepén ismét ártatlan nők, férfiak és gyermekek halnak meg vagy féltik az életüket. Elítéljük ezt a barbár támadást és az annak igazolására használt cinikus érveket” – fogalmazott. (MTI)

2022.02.24. 10.18
Dugó alakult ki a Kijevből kivezető utakon


2022.02.24. 10.16
Az Ukrán Csuhuivban lakóépületeket is ért a támadás


2022.02.24. 10.13
Orosz tankok Ukrajna területén


2022.02.24. 10.05
Az EU az orosz hadsereg kivonására szólított fel Ukrajnából

Felszólítjuk Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki hadseregét Ukrajnából, és teljes mértékben tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatában csütörtökön.

Az uniós bizottság és a tanács elnöke hangsúlyozta: a lehető leghatározottabban elítélik Oroszország “példátlan katonai agresszióját Ukrajna ellen”. “Oroszország indokolatlan katonai akcióival súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást. Az erőszaknak és kényszer alkalmazásának nincs helye a 21. században” – fogalmaztak. (MTI)

2022.02.24. 10.02
Von der Leyen: Brüsszel új, hatékony és célzott szankciókat javasol Moszkva ellen

Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait célzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.

A csomag célja, hogy megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz – tette hozzá. A bizottsági elnök kijelentette: “Ma kora reggel az orosz erők megszállták Ukrajnát, egy szabad és szuverén országot. Európa közepén ismét ártatlan nők, férfiak és gyermekek halnak meg vagy féltik az életüket. Elítéljük ezt a barbár támadást és az annak igazolására használt cinikus érveket” – fogalmazott. (MTI)

2022.02.24. 9.44
Varsó a NATO-szerződés 4. cikke alkalmazását javasolja

Ukrajna orosz megtámadása miatt Varsó az észak-atlanti szerződés 4. cikke alkalmazását javasolja – közölte csütörtökön Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.  A 4. cikk szerint a NATO tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. Müller a csütörtök hajnali sajtóértekezletén közölte: Lengyelország állandó NATO-képviselője a szövetséges országok más képviselőivel együtt az észak-atlanti szövetség főtitkárához nyújtotta be a javaslatot a közös egyeztetés, valamint “a NATO határai megsértésének lehetséges, de reális fenyegetése” miatt.

A szóvivő bejelentette: Varsó az Oroszország elleni messzemenő szankciókat fogja szorgalmazni az Európai Tanács csütörtök esti értekezletén. A legújabb ukrajnai fejleményeket Müller szuverén országgal szembeni katonai agressziónak, a háború tényleges meghirdetésének nevezte. Közölte: szerda óta nemcsak Ukrajna területén, de Lengyelországban is erőteljesebb, kibertámadásra utaló tevékenységet észlelnek. Mateusz Morawiecki  kormányfő az ukrajnai helyzet miatt már hétfőtől harmadfokúra emelte a kibervédelmi riasztást, az intézkedés március 4-ig lesz érvényben. A kormányszóvivő a sajtóértekezleten megerősítette: az utóbbi napokban emelték a lengyel hadsereg készenléti szintjét is.

Újságírói kérdésre  megerősítette azt is, hogy Lengyelország fegyverszállításokkal és humanitárius segítségnyújtással támogatja Ukrajnát, szükség esetén pedig az ukrajnai menekültekről is gondoskodik. (MTI)

2022.02.24. 9.39
Kárpátalja: Sorok a határátkelőkön és a benzinkutaknál

Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál. (MTI)

2022.02.24. 9.33
Románia határozottan elutasítja az Ukrajna elleni orosz támadást

Romániában Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciuca miniszterelnök is határozottan elutasította csütörtök hajnali állásfoglalásában az Ukrajna ellen intézett orosz támadást. “Románia a demokratikus nemzetközi közösséggel együtt határozottan elutasítja ezt a felelőtlen viselkedést, amely aláaknázza a nemzetközi kapcsolatok alapjait, és a nemzetközi jogrendet” – áll Klaus Iohannis állásfoglalásában.
A román államfő megállapította: “az Orosz Föderáció újfent bizonyította, hogy nem érdekli az európai és euro-atlanti közösség által kezdeményezett építő és felelős párbeszéd, és erővel próbálja érvényesíteni az úgynevezett érdekszférák iránti igényét”.

Iohannis teljes szolidaritásáról biztosította Ukrajnát, a katonai agresszió azonnali feltétel nélküli leállítására és az orosz csapatok kivonására szólított fel. Egyben közölte: Románia kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának. Ugyanakkor óva intett az ukrajnai román közösség elleni ellenséges akciókkal kapcsolatosan. Kijelentette: országa e tekintetben is kész megadni a szükséges segítséget.

Az államfő ugyanakkor azt is közölte: a román állampolgároknak nincs mitől félniük. Országuk a NATO-tagság révén története legteljesebb biztonsági garanciáit élvezi. Nicolae Ciuca miniszterelnök állásfoglalásában arra is kitért, hogy Oroszországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaként a béke és a biztonság fenntartójaként kellene viselkednie. Ezzel szemben súlyosan megsérti a nemzetközi jogelveket. A kormányfő hozzátette: Románia állandó kapcsolatban áll a NATO-s és EU-s partnereivel, és készen áll a szükséges intézkedésekre a térség biztonságának a biztosítása érdekében. (MTI)

2022.02.24. 9.20
A horvát kormányfő a katonai támadások azonnali leállítására szólította fel Oroszországot

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a katonai támadások azonnali leállítására szólította fel Oroszországot csütörtökön reggel. A kormányfő Twitter-bejegyzésében azt írta: “határozottan elítéljük Oroszország agresszióját és Ukrajna elleni invázióját. Ez az indokolatlan támadás Ukrajna szuverenitása és a nemzetközi jog durva megsértése”.

Úgy vélte: a konfliktus “kizárólag Oroszország felelőssége”, és a katonai támadások azonnali befejezésére szólított fel. “Szolidaritásunkat fejezzük ki Ukrajnával és az ukrán emberekkel” – jegyezte meg végezetül Plenkovic. (MTI)

2022.02.24. 9.02
Halálos áldozatokról és sebesültekről számoltak be ukrán illetékesek

Az ukrán belügyminisztérium egy tisztségviselője szerint csütörtök reggel nyolcan meghaltak és kilencen megsebesültek az Ukrajnát ért orosz csapásokban. Az illetékest a Reuters hírügynökség idézte. Az ukrán média szerint több polgári sebesültről is érkezett jelentés.
A Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek. A Donyeck megyei Mariupolban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg. (MTI)

2022.02.24. 8.50
Ukrán hadsereg: öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a Donyec-medencében 

Az ukrán egyesített erők parancsnoksága szerint csütörtökön öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségére hivatkozva. “Az egyesített erők méltóképpen mérnek viszontcsapást az Oroszországi Föderáció fegyveres erőire. A katonai egységek az állásaikban vannak. Az ellenség veszteségeket szenved” – áll a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményben.

A fegyveres erők arra kérte az embereket, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és bízzanak az országot védő katonákban. Az ukrán szárazföldi erők pedig arról számoltak be, hogy a Luhanszk megyei Scsasztya település térségében két orosz harckocsit és néhány teherautót semmisítetek meg. (MTI)

2022.02.24. 8.16
Kína szerint még nem zárult be teljesen az ajtó a békés megoldás előtt

Kína szerint még lehetőség van az ukrajnai helyzet békés rendezésére, a Kijevben állomásozó kínai nagykövetség mindazonáltal azt tanácsolta az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgároknak, hogy maradjanak otthon. Röviddel az után, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, Csang Csün, Kína ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén úgy fogalmazott: “hiszünk benne, hogy az ukrán válság békés megoldásához vezető ajtó még nem zárult be teljesen, és nem is lenne szabad bezárni”.

Kína kijevi nagykövetsége csütörtökön a Wechat közösségi oldalán tett közzé figyelmeztetést az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárok számára. A felhívás szerint az ukrajnai helyzet egyre romlik, több városból jelentettek robbanásokat, és katonai akciók kezdődtek, ezért a biztonsági kockázat fokozódott. (MTI)

2022.02.24. 7.49
Elfogadhatatlan agressziónak minősítették a cseh politikusok az orosz támadást Ukrajna ellen

Elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan agressziónak minősítették vezető cseh politikusok az Ukrajna elleni csütörtöki orosz támadást. Oroszország katonai akciója Ukrajnában “megbocsáthatatlan agresszió egy független ország ellen, s ezt az Európai Unió és a NATO nem hagyhatja válasz nélkül” – reagált Petr Fiala miniszterelnök a Twitteren csütörtökön reggel megjelent nyilatkozatában. A kormányfő bejelentette, hogy délelőtt rendkívüli ülést tart a cseh nemzetbiztonsági tanács, amely megvitatja a kialakult helyzetet. (MTI)

2022.02.24. 7.42
Szijjártó: Magyarország kiáll Ukrajna mellett

Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel közösségi oldalán. Szijjártó Péter élő bejelentkezésében azt mondta: Magyarország minden olyan szövetségesi egyeztetésnek részese és része lesz, amelyek a koordinált válaszreakció megadásáról szóló döntésekre vonatkoznak. A kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának garantálása – hangsúlyozta a tárcavezető. (MTI)

2022.02.24. 7.40
EU: Oroszországnak felelnie kell az “igazságtalan” támadásért

Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított “igazságtalan” támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell – jelentette ki csütörtök reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatában.

Leszögezték, hogy olyan katonai műveletről van szó, amelyet senki nem provokált ki, amellyel Moszkva megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa Európa és a világ biztonságát. Felszólították Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki erőit Ukrajnából, és tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét. Az EU folyamatosan egyeztet nemzetközi partnereivel, mindenekelőtt a NATO-val és a G7 csoporttal – tették hozzá. (MTI)

2022.02.24. 7.22
A NATO összehangolt válaszáról egyeztetett Blinken és Austin Stoltenberggel

A NATO Oroszország ukrajnai inváziójára adandó összehangolt válaszáról egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral – közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a felek megvitatták a NATO keleti szárnyának biztonsága érdekében teendő további lépéseket is. Blinken hangsúlyozta, hogy “sziklaszilárd” az Egyesült Államok elkötelezettsége a katonai szövetség kollektív védelem elvét tartalmazó 5. cikke mellett. (MTI)

MTI

hirdetés